Çin'den Türkiye'ye hacker saldırısı

Türkiye ve Çin arasındaki gerginlik internete sıçradı, Çinli hacker'lar hadlerini iyice aştı!

Çin'deki Türkiye Cumhuriyeti Büyükelçiliği'nin sitesine Çinli hackerlar saldırdı. İki gündür yavaş açılan site önce DDoS saldırılarına uğradı. Daha sonra da sitenin yüzü değiştirildi ve Çinli hackerlar Türkiye'ye "İç işlerimize karışmayın" mesajı bıraktı. Bu tehditin sebebi Çin'deki Uygur katliamından sonra Türkiye'nin sert ve haklı tepkisiydi.

Çinli nüfusun büyük çoğunluğunu oluşturan Han Çinlileriyle, Uygur Türkleri!nin çatışmalarında 184 ölü ve 1600 yaralı vardı. Çinli yetkililer ölenlerin çoğu Han Çinlisi dese de bağımsız kaynaklara göre 800 Uygur öldü.

Uygur Türkleri'nin Çin'den ayrılması korkusu yüzünden Çin daha çok güç kullanarak karşılık verdi. Tibet'teki gibi katliamlar, baskılar şiddetlenirken Türk ve Müslüman olan Uygurlar'ın çektiği acılar yine de Tibet kadar ilgi çekmedi ve destek görmedi. Çin'den korkan dünya devletleri Tibet'te yaptıkları gibi sert eleştiriler yapmadılar, Türkleri korumadılar.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın geçen hafta yaşanan olayları "Bir tür soykırım" olarak nitelendirmesi Çin'den büyük tepki uyandırmıştı. Uygur Özerk Bölgesi'ndeki Sincan'olaylarına Başbakan'ın verdiği tepkiyi Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Qin Gang "Bu sözler akla ve mantığa uymuyor!" diyerek eleştirdi. Dahası var, Çin resmi bir açıklamayla Başbakan'dan sözlerini geri almasını istedi! Ve son olarak da işte bu çirkin saldırı geldi.

Çin'i en çok hackleyenler de Türk

Hacker'ların bıraktığı yorumlar arasında "Türkiye Avrupa Birliği'ne girmek için Çin'e boykot uygulayabilir. Bu bizi yıldıramaz!" da yer alıyordu. Bu da, vatandaşı yüzlerce insanımızı öldüren Çin'i boykota çağıran Sanayi ve Ticaret Bakanı'nın sözlerine karşılık yazılmış.

Türk yetkililere göre Çin'deki site düşük güvenlikli, amacı sadece Çince bilgi vermek olan bir siteydi. Çinlilerin daha önce de bu tür politiksaldırılar düzenlediği biliniyor. Bunlardan biri de geçen yıl Tibet olaylarını bol bol haber yapan CNN'e düzenlenmişti. Yanlı gördükleri batı medyasının Tibetli rahiplerin ayaklanmasına yer vermesini destek olarak yorumlamışlardı. Yoğun saldırılar Amerikan haber sitelerine erişimi oldukça yavaşlatmıştı.

Bağımsızlık isteğinin arttığı Xinjiang yani Sincan ve Tibet, Çin için oldukça hassas meseleler. Çin hükümeti Sincan'da geçen haftaki olaylardan sonra internet ve cep telefonu erişimini keserek bütün yaptıklarının üstüne bir de insanların iletişim özgürlüğünü engellemişti. Bunun bir sebebi de kameralı cep telefonlarıyla çekilen katliam görüntülerinin dünya basınına sızmasını engellemek olabilir. Twitter ve Facebook'un da bloke edildiği ülkede Urumçi'de olanlara ve sonrasına haberinde de yer vermiştik.

Sonraki Haber

Forum