En çok öne sürülen boşanma nedenleri neler? Çiftler neden boşanıyor?
Çiftlerin boşanma sebepleri üzerine yapılan yeni bir araştırma, en çok ortaya atılan boşanma nedenlerini ortaya koyuyor.
Hiç bir çift evlenmeye karar verdiğinde bir gün boşanacağını düşünerek bunu yapmaz. Ancak buna rağmen boşanmalar her gün gerçekleşmeye devam ediyor. Oxford Üniversitesi'ndeki araştırmacılar, 1971'den bu yana İngiltere ve Galler tarafından sağlanan sayıları ve istatistikleri inceleyerek pek de şaşırtıcı olmayan bir sonuca vardılar: Çoğu çift, boşanma kararını “makul olmayan davranışları” öne sürerek alıyor.
“Makul olmayan davranış” tanımının pek çok farklı şeyi içerdiğini rahatlıkla söyleyebiliriz. Bunların arasında sözlü taciz, duygusal destek eksikliği, uyuşturucu/alkol kullanımı, gizli mali borç yaratma, şiddet ve/veya fiziksel taciz ve daha fazlası bulunuyor. Bunlar, aklı başında herkesin en kibar haliyle “makul olmayan” olarak tanımlayabileceği şeyler.
Araştırma, son 30 yılda kadınlar tarafından açılan boşanma davalarının yarısının kocaların makul olmayan davranışları sebebiyle olduğunu ortaya çıkardı.
Öte yandan, eşlerini boşayan kocaların boşanmayı desteklemek için verdikleri bilgiler, makul olmayan davranışlar ve iki yıl süren ayrılığı içeriyor. İlginç olansa, daha önceki dönemde kocaların boşanma sebebi olarak sundukları ana nedenin “aldatma” olması. Yani artık aldatma, bir numaralı boşanma sebebi olarak sunulmuyor.
1971 ve 1991 yılları arasında, boşanma için yasal nedenlerden biri olan “sorun yok” gerekçesinin kullanımı azalmıştı. Bu boşanma durumunda eşlerden hiçbiri diğerinin kusurunu veya evliliği suistimali kanıtlamak zorunda değil. Ancak, 1991'den beri kullanımı arttı ve şu anda 1973'te kaydedilenlerle hemen hemen aynı seviyelerde. Bu gerekçede, küçük düşürücü bir tanıklık gerekli değil ve yasal olarak nispeten masum taraf olarak görülen kadına orantısız bir şekilde mülk verilmiyor.
Veri analizine liderlik eden Oxford Üniversitesi'nde demografi alanında öğretim görevlisi olan John Haskey, başka ilginç gerçeklerden de bahsediyor. Zina nedeniyle yaşanan boşanmalar 1987'de yüzde 25 ile zirve yaptı. 2016'da ise, her iki tarafta da bu gerekçe yüzde 11 civarına kadar geriledi.
Kısacası araştırma, son dönemin en çok dikkat çeken boşanma sebebinin "makul olmayan davranışlar" olduğunu söylüyor. Onu "sorun yok" takip ederken, aldatmanın pastadaki payı giderek düşüyor.