Çift işletim sistemi

Sabit diskinize farklı işletim sistemleri kurabilir ve birinden diğerine kolayca geçebilirsiniz.

Genellikle bilgisayarınızdaki Microsoft işletim sistemini yükseltmek ya da Windows XP gibi yeni bir işletim sistemini kurmanız sorunlara neden olmaz. Ancak, mevcut işletim sisteminin üzerine eski bir işletim sistemini yüklemek beraberinde çeşitli sorunlar getirir. Windows XP, kendi üzerine Windows 98 ya da Windows 2000 gibi daha eski bir işletim sistemi kurulmasına izin vermez. Hoşlanın ya da hoşlanmayın,eski işletim sistemini kurmak için önce sabit diskinizdeki Windows XP içeren disk bölümünü biçimlendirmeniz gerekir.

VMware Workstation yardımıyla Windows XP altında Windows 98 ya da Linux Mandrake 9 gibi işletim sistemlerini kurabilirsiniz. Kurulan bu işletim sistemlerini kaldırmak çok kolay ve hızlı bir şekilde gerçekleşir. Sanal bilgisayar (kurduğunuz her işletim sistemi) sayısı donanım kapasitesine göre değişiklik gösterir.

Ağ ve güvenlik işleriyle uğraşan kullanıcılar, sadece tek bir bilgisayara sahip olduklarında, bazen sıkıntılı deneyimler yaşayabilirler. Bu durumda PC'nize yerine VMWare Workstation gibi daha ucuz bir alternatif yazılım kullanarak sanal ağ oluşturmayı deneyebilirsiniz. Bir sanal bilgisayardan diğerine, bilgisayarınızı yeniden başlatmadan,k olayca geçiş yapabilirsiniz. Bir yazılımın değişik Windows sürümleriyle çalışmasını karşılaştıracaklar için çok kullanışlı bir yöntem olduğunu göreceksiniz. Bu anlatılan adım adım kurulum,işletim sistemi kurma deneyimi olanlar için oldukça anlaşılır olacaktır. Ancak eğer tecrübeli değilseniz bu sayede sisteminize zarar vermeden işletim sistemi kurma tecrübesine de sahip olabilirsiniz. Yazılımın deneme sürümünü www.vmware.com/download/ws adresinden indirebilirsiniz.

VMware kurulumu ve çalıştırılması

1- VMware kurulumu ve çalıştırılması

Her şeyden önce, en az 4 GB boş alana sahip olan bir sabit diske ihtiyacınız olacak. Önemli veriler içermeyen bir sabit disk bölümünü kullanabilirsiniz. Ardından HİB CD'de yer alan VMware Workstation sürüm 4.5 kurulumunu başlatın. Her zamanki gibi kurulum rehberini kullanın. Disable Autorun sorusuna Evet, Search for Virtual Disk sorusuna ise Hayır yanıtını verin. Ardından seri numaranızı girin, [Enter]'a tıklayın ve daha sonra da Son'e tıklayın. Kurulum tamamlandıktan sonra Evet tuşuna tıklayarak bilgisayarınızı yeniden başlatın. Bilgisayarınız açıldıktan sonra VMware Workstation'ı çalıştırın (Başlat / Programlar / VMware / VMware Workstation). Bu adımın ardından ekrana gelecek olan pencereyi yukarıdaki resimde görebilirsiniz.

Yeni bir sanal bilgisayar oluşturma

2- Yeni bir sanal bilgisayar

New Virtual Machine üzerine ve ardından İleri'ye tıklayın. Sanal PC'nizin konfigürasyonu (Virtual Machine Configuration) için Custom'a tıklayın. Böylece sanal PC'niz hakkında daha iyi bilgiye sahip olabilirsiniz. Guest operating system alanından işletim sistemini ve Version alanından da sürümünü belirleyin. Virtual machine name alanını değiştirmeyin. Ancak Location (konum) alanında daha önceden ayırdığınız yerin gösteriliyor olduğundan emin olun. Memory (bellek) için 256 MB ya da önerileni seçin. Eğer ağ desteğine ihtiyacınız yoksa Do not use a network connection (ağ desteği için Use bridged networking) ve Create a new virtual disk seçin. Disk Size için en az 4 GB seçin ve Son'a tıklayın.

Sanal bilgisayar kurulumu

3- Sanal bilgisayar kurulumu

Sanal PC'nize kurulumunu gerçekleştirmek istediğiniz işletim sisteminin kurulum CD'sini (örneğin Windows XP, Windows Longhorn ya da Linux) CD-ROM sürücüsüne yerleştirin ve kurulumu başlatın. Birden fazla CD-ROM sürücünüz varsa CD'yi ilk sürücüye takın. Önyüklemeli bir Windows CD'sini kullanmanız önerilir. Daha sonra Start this Virtual Machine'e tıklayın. Ürün etkinleştirme mesajı ekrana geldiğinde Tamam'a tıklayın. Windows XP Professional kurulum rehberini takip edin. Kurulum penceresine geçmek için iki seçeneğiniz var: VM menüsünden Grap Input'a ([CTRL] + [c]) tıklayın ya da doğrudan kurulum penceresine tıklayın. Son olarak, kurulum penceresinin dışına çıkmak için [CTRL] + [ALT] tuşlarına basılı tutun.

Sanal PC ayarlarının değiştirilmesi

4- Sanal PC ayarlarının değiştirilmesi

Kurulum tamamlandıktan sonra yeni Windows Sanal Makinasının oturumunu sonlandırın ve Edit Virtual Machine settings'e tıklayın. Hardware sekmesinde, Add düğmesine tıklayın, ileri'ye tıklayın ve ardından Son'a tıklayın. Bundan sonra NIC1'e tıklayın, seçeneği Custom olarak değiştirin ve VMnet1'i kullanın. Device Status'ı seçtiğinize emin olun. Eğer ses kartınız varsa Audio'ya tıklayı n, Default adapter'i Specify host sound adapter olarak değiştirin. Anlık görüntü (Snapshot) alınacak Working Directory klasörünü belirlemek için Options sekmesine geçin. Kendi belirlediğiniz bir klasörü seçebilirsiniz, çoğu zaman sanal bilgisayarınızın kendi içerisinde bir yer olacaktır.

VMware araçları ve anlık görüntü kaydetme

5- VMware araçları ve anlık görüntü kaydetme

Start this Virtual Machine'e tıklayarak sanal makinayı başlatın. Bu işlem çok fazla vakit alabilecek bazı kurulum hatalarını önleyecektir. Sanal makina çalıştıktıktan sonra [CTRL] + [ALT] tuşlarına basarak fare imlecini sanal makina penceresinden kurtarın. Sonra, VM / Install VMware Tools'a tıklayın ve Install' komutunu seçin. VMware araçları sanal makina performansını arttıracak yetenektedir. Herzamanki gibi kurulum rehberini takip edin. Bir mesaj belirdiğinde, Continue Anyway'e tıklayarak devam edin. Snapshot işlevi ile VMware ile kurulmuş bir işletim sisteminin ekranlarını yakalayabilirsiniz. Snapshot düğmesine tıklayın.

Sanal PC'ye bağlanmak

6- Sanal PC'ye bağlanmak

Daha fazla sanal makina eklemek için yalnızca bundan önceki adımları tekrar etmeniz yeterli. Birden fazla sanal makine oluştururken aklınızda tutmanız gereken tek adım, ne kadar çok sanal makina kurarsanız PC'nizin performansı o kadar düşecek ve yavaş çalışmaya başlayacaktır. 4. adımda yeni bir Ethernet Adapter eklediğinizden dolayı sanal makinadaki ağ bağlantısını Denetim Masası / Ağ Bağlantıları bölümünde görebilirsiniz. Çift tıklayarak ya da sağ tıklayıp Durum'u seçin. Destek sekmesindeki Detaylar'a tıklayarak ağ kartının Mac Adresi, IP Adresi ve Ağ Maskesi bilgilerini görebilirsiniz. Bağlantı durumunu kontrol etmek için Ping komutunu kullanabilirsiniz.

Sonraki Haber

Forum