Çift görmeyi biliyor olabilirsiniz, peki ya çift duymayı? Diplacusis nedir?
Çift görme rahatsızlığını muhtemelen biliyorsunuz; peki ya çift duymayı biliyor musunuz? Diplacusis nedir; neden olur; tedavisi var mı?
Çizgi filmlerde görmüşsünüzdür: Dev bir tencereyle ya da tavayla kafasına vurulan karakterler, bazen çift görmeye başlarlar. Ve bu, gerçek hayatta hastalık ya da travma sonucu ortaya çıkabilecek gerçek bir semptomdur.
Peki ama, çift görmek gibi, çift duymak gibi bir sorunun da yaşanabildiğini hiç duydunuz mu? Çift duymanın mümkün olduğunu söylersek, herhalde kafanız karışacaktır.
Diplacusis veya çift işitme olarak adlandırılan bu durumun nedenleri işitme kaybından enfeksiyon ve hastalığa kadar geniş bir alana yayılmıştır. Nasıl ortaya çıktığı, beyinlerimizin farklı kaynaklardan gelen bilgileri bir araya getirebilmesinin zekice yollarının etkileyici bir örneğidir.
Normal, sağlıklı işitmede, sol ve sağ kulağımızdan bilgi alır ve bunları tek bir seste birleştiririz. Bu, kulaklarımızın, iki gözlü insanların tekil bir görüntüyü görmesiyle aynı şekilde, tek bir birim olarak çalıştığı anlamına gelir. Diplacusis durumu meydana geldiğinde, bu sesler artık birleştirilemez ve bu nedenle iki ayrı ses gibi duyulurlar.
Diplacusis (çift işitme) bir kişiyi iki ana şekilde etkileyebilir
Diplacusis monauralis – Bu tür çifte işitmede, kişi bir kulakta aynı sesin iki versiyonunu duyabilir. Bu, diplacusis'in daha az yaygın olan tipidir.
Diplacusis binauralis – Bu tür çifte işitmede, kişi sesi bir kulakta diğerine göre farklı duyar. Sesler tek bir uyumlu ses oluşturmaz, bu yüzden aynı ses iki kez duyuluyormuş gibi hissedilir.
Ayrıca diplacusis'in iki alt tipi de bulunuyor. Bunların birincisi olan diplacusis echoica, sesin zamanlamasını etkileyerek bir kulakta geç duyulmasına ve diğer kulakta duyulan normal sese karşı bir yankılanma etkisi oluşmasına sebep olur.
İkinci alt tip, sesin perdesini etkileyen diplacusis dysharmonica olarak adlandırılır. Bu, sesi bir kulakta daha düşük perdede, diğerinde daha yüksek perdede duyabileceğiniz anlamına gelir. Sesler uyumsuz algılandığından dolayı, TV izlemek veya müzik dinlemek gibi üzerine çok düşünmediğimiz şeyleri yapmayı çok zorlaştırabilir.
Diplacusis (çift işitme) neden olur, tedavi edilir mi?
Çift işitmenin olası nedeni, hangi türüne sahip olduğunuza bağlıdır. Diplacusis binauralis için, bazen bir kulakta işitme kaybı meydana gelirken diğerinde olmaması, sesin asimetrik olarak algılanmasına neden olur.
Bu işitme kaybı, orta kulak iltihabı gibi tedavi gerektiren bir kulak kiri tıkanıklığı gibi iyi huylu bir şey olabilir. Yüksek seslere maruz kalmaktan kaynaklanan travma da kulağın içinde bulunan hassas yapılara zarar vererek gürültüyü algılama yeteneklerini etkileyebilir.
Nadir durumlarda, çift işitmeye tümörler ve otoimmün durumlar neden olabilir. Ménière hastalığı, iç kulağı etkileyerek zayıflatıcı olabilen vertigo ataklarına neden olduğundan diplacusis için de bir risk faktörüdür.
Çifte işitmenin nedeni değişiklik gösterebileceğinden, diplacusis için her duruma uyan tek bir tedavi bulunmuyor. Orta kulak iltihabı gibi bazı durumlarda, enfeksiyon geçtiğinde çifte işitme kaybolacaktır. Ancak, işitme bozukluğunun devam etmesi mümkündür, bu nedenle, diplacusis'e sahip olduğunuzu düşünüyorsanız, iyileşmenizi hızlandırabilecek ve size daha iyi bir sonuç verebilecek herhangi bir tedavi olup olmadığını görmek için bir tıp uzmanına danışmanızda fayda var.