Ciddi bir haber uygulaması, yapay zekayla sahte haberler üretirken yakalandı

Sahte haber üreterek varlıklarını sürdüren "tabloid" basın bir yana, ciddi haber yayınları bile daha fazla insanı kendine çekmek için yapay zekaya sahte haber ürettiriyor olabilir.

Tabloid basını olarak bilinen kavram, dijital dünya ile beraber unutulmuş olabilir. Ancak genel olarak otobüslerde, metroda okunması için basılan ve genellikle sansasyonel ve büyük oranda yalan haberler içeren gazetelere halen bu isim veriliyor.

Dijital dünya ile beraber "tabloid gazetecilik" altın çağını geride bırakmış olabilir ama bu mantıkla yayın yapan haber siteleri sosyal medya üzerinden ziyaretçi çekmeye devam ediyor. Ancak tabloid basından öte, artık ciddi haber kanalları da, yapay zekayı kullanarak sahte haberler üreterek insanların dikkatini çekmeye çalışıyor olabilir mi? Cevap evet. 

Bazı okurların fark etmesi üzerine ortaya çıkan bir skandalda, NewsBreak isimli haber kanalında yapay zeka tarafından üretilmiş sahte haberler kullanıldığı ortaya çıktı. Üstelik ABD'de oldukça popüler olan bu haber servisinin, 2021'den beri bu yöntemi kullandığı anlaşıldı.

Bu aslında bir uygulama. CNN, AP ve Reuters gibi meşru haber kaynaklarından lisanslı içerik yayınlıyor ancak aynı zamanda basın bültenlerini ve yerel haberleri yeniden yazmak için yapay zeka araçlarını da kullanıyor. NewsBreak'in yalan haberlerinin en korkunç örneklerinden biri geçen yıl Noel arifesinde yayınlandı. Uygulamanın yayınladığı haberde, böyle bir olay yaşanmamasına rağmen New Jersey'in bir semtinde silahlı bir saldırının yaşandığı iddia edildi. Ancak polis kayıtlarında böyle bir olaya dair en ufak bir iz yok.

Hatta polis departmanı, bu haberde geçen detayların ve polisin olaya müdahalesinin tamamen yalan olduğunu açıkladı.

Başka bir vakada ise uygulama, evsizler için yardım kampanyaları düzenleyen kurumlara dair bir haber yayınladı, ancak bu kurumlar haberleri yalanladılar.

Buna benzer pek çok olayda, uygulamada tamamen uydurma haberlerin yayınlandığı yavaş yavaş ortaya çıkmaya devam ediyor.

Meğer işin içinde Çin varmış

İşin ilginç yanı bu uygulamanın aslında Çin merkezli bir şirketin ABD'deki yatırımı olması. Buna rağmen şirketin kendini piyasaya ABD şirketi olarak tanıttığı ancak asıl şirketin Çinli bir teknoloji şirketi olduğu ortaya çıktı. Uygulamada ABD ve Çin hakkındaki siyasi ve askeri gerilim ya da Çin hükümeti hakkında yayınlanmış haberlerde de Çin hükumetine övgüler düzüldüğü, Çin'in yaşanan gerginlikte haklı olduğunun yorumlandığı da dikkat çekiyor.

Öyle görünüyor ki, Çinli bir teknoloji şirketi, ABD reklam pastasından pay almaya çalışırken yapay zekayı aşırı şekilde kullanıp kontrolden çıkınca dikkatleri üzerine çekmiş. Bakalım bu haberlerin ardından uygulamanın ABD pazarında tutunabilmesi mümkün olacak mı?

Sonraki Haber

Forum