CHIP Online'dan yeni PC rehberi!
Yeni bir PC toplamak isteyenler için 4 sistem ve sayısız parça tavsiyesiyle topyekün rehber!
Yeni bir bilgisayar satın almaya hazırlananlar için hazırladığımız bu rehberde farklı fiyat aralıklarında parça tavsiyelerimiz ile ideal konfigürasyonu oluşturmanıza yardımcı oluyoruz.
Cep telefonları, netbooklar ve dizüstü bilgisayarlar ne kadar gelişirse gelişsin, masaüstü bilgisayarlar fiyatlarına göre yüksek performans ile her evin vazgeçilmezi. İnanılmaz bir parça ve fiyat çeşitliliği içerisinde tercih yapmak hiç de kolay değil.
İşte bu yüzden bilgisayar satın almadan önce bu bilgisayarı ne için kullanacağınıza dürüst bir yanıt vermeniz gerekiyor. Sadece Word açıp yazı mı yazacaksınız, medya PC yapıp oturma odasında multimedya amaçlı mı kullanacaksınız? Profesyonel yazılımlar kullanıyor musunuz?
Bir oyun bilgisayarı toparlarken bile oynamak istediğiniz oyunlara karar vermeniz gerekiyor. Online ya da eski oyunları oynamak için, ya da son nesil oyunları kaçırmamak için uygun bir PC toplamalısınız.
Çok ekonomik bir PC
Toplayabileceğiniz en ekonomik PC size ancak internette gezme ve ofis yazılımlarını kullanma imkanı verecektir.
Anakartın üzerindeki entegre grafik işlemci ile ancak eski oyunları ya da düşük sistem gereksinimli online oyunları oynayabilirsiniz. Böyle bir bilgisayar ile Photoshop gibi uygulamaları kullanamazsınız. Ancak keyifle film izleyebilir, müzik dinleyebilir yani yine hoşça vakit geçirebilirsiniz.
İşlemci olarak çok uygun fiyatlı Intel Celeron E1400'u tercih edebilirsiniz. 2GHz hızında çift çekirdekli bir işlemci. Anakart olarak ise yine uygun fiyatlı Gigabyte GA-G41M-ES2L ideal bir tercih. Ucuz olduğu için DDR2 800Mhz'lik 1GB bellek kullanabilirsiniz, Veritech oldukça hesaplı.
İşletim sistemi olarak Windows 7 Home Premium, Ubuntu Linux, Pardus gibi seçenekler uygun. Hali hazırda Windows XP lisansınız varsa kullanabilirsiniz, ama yeni bir XP paketi almak yerine kutulu Windows 7 Home Premium daha iyi bir yatırım olur. Bu en ekonomik PC'de 200 lira yük olabilir, o yüzden bu tavsiyemizi daha üst konfigürasyonlar için değerlendirebilirsiniz.
Ekonomik PC bölüm 2...
Uygun fiyatlı ekonomik PC'ye Samsung 160 GB SATA2 NCQ sabit disk ve LG H55N-S DVD yazıcı/okuyucu uygundur.
Klavye ve fare seçiminde Microsoft Comfort Curve kiti oldukça ekonomik ve ergonomik. Bütün bu bileşenleri ise yine ekonomik ama kaliteli olan Asus TA-915 kasada birleştirebilirsiniz. Dahili 350 Watt güç kaynağı bu bileşenler için yeterli olacaktır. Zaten onboard ekran kartı kullanıyoruz.
Monitör olarak LG'nin 19 inçlik W1954S-PF modeli 5ms tepki süresi ve 50.000:1 kontrast oranıyla uygun bir seçim. Toplamda cebinizden çıkacak para ise KDV dahil 500 doları geçmiyor. Elbette bu rehberde verdiğimiz fiyatların değişebileceğini, parçaların stoklarda tükenebileceğini hatırlatalım. Alışverişten önce iyice kontrol edin.
Yeni, parçaları garantili bir bilgisayar alıyorsunuz. Dilerseniz birazdan okuyacağınız üst konfigürasyonlardan daha geniş bir ekran ve sabit disk seçebilirsiniz.
Ekonomik bir oyun bilgisayarı
Oyun oynamak, yazı canı sıkılmadan geçirmek isteyen oyuncular için nispeten hesaplı bir bilgisayar konfigürasyonu mümkün.
Üstelik Windows 7 Home Premium 64 bit işletim sistemi, 4GB bellek gibi iyi özelliklere sahip, kaliteli ve dayanıklı bir anakart ile başınızı ağrıtmayacak bir sistem. Fiyatı toplamda KDV dahil 1000 doları geçmeyecek.
Kolayca overclock edilebilen AMD Athlon II X2 240 işlemci bu bilgisayar için tercihimiz oldu. 2.8GHz hızındaki işlemci AM3 çipset kullanıyor. Üstelik 70 dolar altı fiyatı ile sudan ucuz.
Uygun anakart modeli olarak Gigabyte MA770-UD3 DDR2 AM2'yi tavsiye ediyoruz. Bu da oldukça hesaplı bir anakart ama katı kapasitörleri sayesinde oldukça uzun ömürlü ve voltaj dalgalanmalarına, Türkiye şartlarına oldukça uygun.
En önemli seçim ise elbette ekran kartı oluyor; Sapphire'in HD4730 ekran kartı DirectX 10.1 destekli ve DDR5 bellek kuşanıyor. Hızlı, oyunlarda iyi performans veren ama ekonomik bir tercih. Bu beni kesmez diyorsanız üst konfigürasyonlara göz atın.
Ekonomik bir oyun bilgisayarı bölüm 2
Bu oyun bilgisayarı için Team Dark'tan 4 GB DDR2 1066 Mhz CL6 bellek seçtik.
DDR2, bu konfigürasyonda darboğaz oluşturmuyor, ama üst sınıfta tavsiye etmiyoruz. İleride de kullanabilmek için DDR3 tercih edebilirsiniz. Tabii ki anakartın desteklediğinden emin olmanız gerekiyor.
Sabit disk olarak Samsung 500 GB SATA2 tavsiye ediyoruz ki, en azından oyun kuracak yeriniz olsun. Optik sürücü olarak LG 22X DVD-RW SATA ideal. Klavye/Fare setinde ise yine Microsoft'tan B2L seti öneriyoruz.
Bütün bu parçaları içine koymak için yine ekonomik sayılabilecek bir kasa da bulduk: AeroCool VX-9 Mid-Tower. Beraberinde gelen High Power 450 Watt, işlemci ve ekran kartı tercihi doğrultusunda yeterli. Overclockta ise yeterli olmayabilir.
Monitör olarak Benq'in G2220HDA 21.5' 5 ms, FullHD modeli hem şık, hem kaliteli, hem de fiyat olarak uygun.
İdeal oyun bilgisayarı
DDR2'den rahatsız olan, artık DDR3'e geçmek isteyenler yüksek uçlu bu 3. PC konfigürasyonumuza bakmalılar.
Bu oyun canavarı bilgisayar hiç de ucuz olmayacak, ancak paranızın her kuruşunun karşılığını almanız için bileşenleri özenle seçtik. DirectX 11 destekli, overclock edilebilen, muhteşem bir kasa ile görenleri etkileyecek bir oyun canavarına hazır olun.
İşlemci olarak 4 çekirdekli AMD Phenom II X4 955 BE'yi seçtik. 3.2 GHz hızında overclock olmadan da çok başarılı bir işlemci. Üstelik muadil bir Intel'e göre daha uygun fiyatlı olduğu için buradan artan parayı ekran kartına ve hızlı RAM'lere yatırabiliyoruz.
Ekran kartı olarak AMD-ATI Sapphire HD5750 DX11 DDR5 256 bit modeli seçtik. Bellekler ise OCZ DDR3 1600Mhz CL8 Gold model ve toplamda 6 GB. Elbette 6GB ve DirectX11 için Windows 7 64 bit gerekiyor.
Bu bileşenleri Gigabyte MA790XT-UD4P, AM3, DDR3 anakart üzerinde birleştireceğiz.
İdeal oyun bilgisayarı bölüm 2
Sabit disk olarak SAMSUNG 1 TB HDD SATA II 32 MB önbellekli model oldukça iyi. LG 22X DVD-RW SATA, Microsoft Set B2L klavye fare kiti de tavsiye ettiklerimiz arasında. Elbette oyun klavyesi ve faresi olarak daha üst modelleri tercih edebilirsiniz.
Kasa olarak bu güce yakışan THERMALTAKE SopranoRS 101 500W'ı seçtik. Thermaltake'in 500 Watt güç kaynağı çok sağlam ve güvenilir.
Monitör olarak Benq G2220HDA 21.5' 5 ms, FullHD modeli seçerseniz toplamda KDV dahil 1500 dolar altına bu sistemi toplayabilirsiniz.
Daha da iyisi, en iyisi olsun derseniz, en üst ve 4. konfigürasyonumuza geçelim. Bu son konfigürasyonda kesenin ağzını sonuna kadar açıyoruz...
Uç noktada bir bilgisayar!
En üst konfigürasyonda bütün profesyonel uygulamaları inanılmaz bir hızla çalıştıran, oyunlarda ve masaüstü işlemlerde maksimum performans veren Intel Core i7 930 2.88 GHz 8 MB L3 350 modelini tavsiye ediyoruz.
Uygun anakart olarak da USB 3.0 ve Sata III desteğiyle geleceğe dönük bir yatırım olan Gigabyte GA-X58A-UD7 modeli doğru tercih. Elbette bu yeni teknolojiler anakartın fiyatını oldukça şişiriyor.
Corsair'den 2GB'lık 3 adet DDR3 2000Mhz CL8 Dominator GT'yi, üç kanal olarak takabilir, performansta uçuşa geçebilirsiniz.
Depolamada ve performansta sıkıntı olmaması için Seagate Barracuda XT 2 TB SATA III modelini oldukça beğendik. Dilerseniz ana disk olarak bir de SSD alabilirsiniz ama fiyat daha da abartı hale geliyor.
Uç noktada bir bilgisayar bölüm 2
Bu sisteme artık DVD sürücü değil, LG GGC-H20L Super Multi Blu-Ray tavsiye ediyoruz. Oyuncu klavyesi ve faresi olarak ise Logitech modellerini seçtik. Logitech G19 Klavye ve G9 fare oldukça pahalı ama çok güçlü.
Bütün bu parçaları birleştirmek için Antec Mini P180 kasa iyi bir seçim. Seçtiğimiz ekran kartı ATI Radeon HD 5870 X2 olunca, her kasaya sığdırmak mümkün olmuyor. Üzerine güç gereksinimini karşılamak için OCZ PC Power & Coolıng Silencer Power Supply 750W çok iyi bir seçim olabilir.
Monitörde ise kesenin ağzını açanlar için artık LED'e geçiş vakti geldi. LG W2286L-PF 22" 2ms FullHD LED monitör, geniş ekran keyfi, muhteşem kontrast ve minimum göz yorgunluğu sağlıyor.
Sonuçta bu uç noktada bilgisayarın fiyatı KDV dahil 3750- 4000 dolar civarına geliyor. Bu 4 konfigürasyon içerisinde birbiriyle uyumlu olmak koşuluyla parçaların yerlerini değiştirerek, kesenize ve ihtiyaçlarınıza daha uygun bir PC de oluşturabilirsiniz.
Alternatif önerilerinizi bizimle forumda paylaşın...