CHIP Online: Çok özel bir röportaj

GIGABYTE Technology Türkiye Ofisi 'nden Volkan Sağlam'a son teknolojileri sorduk...

Öncü teknolojilere attığı imzalar ile anakart denince akla ilk gelen firmalardan biri olan GIGABYTE, aynı zamanda marka bilinirliği açısından da oldukça yüksekte bir konuma sahip. Bilgisayar dünyası ile ucundan yakınından ilgisi olan hemen hemen tüm kullanıcılar bu markayı biliyor.

Peki GIGABYTE cephesinde son zamanlarda yaşanan gelişmelerden haberiniz var mı? CHIP Online olarak GIGABYTE Technology Türkiye Ofisi 'nden Volkan Sağlam'ı yakaladık ona birkaç soru sorduk. 1995 'ten bu yana Bilişim sektöründe çeşitli görevlerde bulunmuş olan Volkan Sağlam 2005'ten bu yana GIGABYTE Technology Türkiye ofisinde teknik konulardan sorumlu Saha Uygulama Mühendisi olarak görev yapıyor.

Tüm son teknolojilerden kısaca bahseden bu röportajın ilginizi çekeceğini düşünüyoruz.

Ultra Dayanıklı Serisi

CHIP Online: GIGABYTE'ın son dönemlerde öne çıkan yenilikçi teknolojilerinden biraz bahsedebilir misiniz?

Volkan Sağlam: GIGABYTE, son dönemde, daha az enerji ile daha yüksek performans elde etmek üzere çevreci, dayanıklı ve sesiz çözümler üzerine odaklanmıştır. Son dönemlerde, en çok ses getiren GIGABYTE teknolojileri arasında Ultra Dayanıklı Serisi (Ultra Durable - UD, UD2,UD3 ), Dinamik Enerji Tasarrufu (Dynamic Energy Saver - DES), Kolay Enerji Tasarrufu (Easy Energy Saver - EES), Dinamik Çok Vitesli Güç Geçiş (Dynamic Multi-Gear Power Phase Switching) teknolojileri geliştirilmiştir.

Ultra Dayanıklı Serisi, ilk olarak katı kapasitör kullanımı ile dogdu. Katı Kapasitörlerin kullanımı ile anakart kalite standartları bir adım öteye götüren GIGABYTE, ardından sırasıyla Ultra Dayanıklı 2 ve Ultra Dayanıklı 3 Teknolojileri ile standartları daha da yukarılara taşıdı. Dinamik Enerji Tasarrufu ise ''Daha Fazla Enerji Tasarrufu Daha İyi Güç Verimliliği" sloganıyla enerji tasarrufu teknolojilerine öncü oldu. Dinamik Çok Vitesli Güç Geçiş teknolojisi en hafif iş yükünden, en agır iş yüküne kadar her seviyede; yalnızca işlemcinin ihtiyaç duyduğu kadar güç sağlamak sureti ile gereksiz enerji kullanımını engelleyerek ideal enerji tasarrufu sağlar.


CHIP Online: Bugün birçok kullanıcı Ultra Dayanıklı Teknolojisinden memnun kaldığını belirtiyor. GIGABYTE'ın bugün pek çok kullanıcının beğenisini kazanan bu teknolojisinin gelişimi nasıl oldu?

Volkan Sağlam: GIGABYTE Ultra Dayanıklı (Ultra Durable) Teknolojisi, ilk defa üst seviye anakartlarda, Japon üretimi katı kapasitörlerin kullanılmasıyla başladı. Ardından, ürün yelpazesi genişletilerek orta seviye'den en giriş seviyesine kadar tüm ürünlerde kullanılmaya başlandı. Fakat tüm ürünler derken bir noktaya değinmekte fayda olduğunu düşünüyorum. Model isminde "Durable" ya da Türkçesi Dayanıklı'nın "D" sini kullanmadığımız, ürünlerde kullanılan tüm kapasitörler katı değildir. Bu ürünlerde yalnızca CPU VRM diye isimlendirilen, işlemcinin güç gereksinimlerini sağlayan devrelerde katı kapasitör kullanılmaktadır. Diğer bileşenler için elektrolitik kapasitörlerin kullanımına devam edilmektedir. Bu ek bilgiyi verdikten sonra tekrar Ultra Dayanıklı serisinin gelişimine döndüğümüzde, bir sonraki adımın Ultra Dayanıklı 2 Teknolojisi olduğunu gördük. Ultra Dayanıklı 2 Teknolojisinde, Ultra Dayanıklı teknolojisinde kullanılan Japon Katı Kapasitörlere ek olarak, Isı Direnci Düşük (Lower RDS(on)) Gerilim Besleyiciler (MOSFET) ve Demir Alaşımlı Boğucu Bobinler (Ferrite Core Chokes) kullanıldı. Özellikle performans ve dayanıklılık konularında ciddi gelişmeleri beraberinde getiren bu teknolojinin, aynı zamanda teknik servis geri dönüş oranlarını da ciddi boyutlarda düşürdüğünü rahatlıkla söyleyebiliriz.

Son olarak geçtiğimiz yıl, anakart PCB'si üzerinde 57gr.(2 Ons) Dahili Bakır Katman kullanımı ile Ultra Dayanıklı serisinin son adımı olan Ultra Dayanıklı 3 Teknolojisi geliştirildi. Hem Güç (Power), hem de Topraklama (Ground) katmanları için 57gr.(2 Ons) bakır içeren, sektörün ilk tüketici masaüstü anakart tasarımı olma özelliğine sahip UD3 anakartlar, önemli ölçüde düşük sistem çalışma sıcaklıkları, geliştirilmiş enerji tasarrufu ve arttırılmış overclock istikrarı sağlamaktadır.

Enerji tasarrufu ve çevreci yaklaşım...

CHIP Online: Son zamanlarda yeşil olmak, enerji tasarrufuna önem vermek önemle öne çıkan özelliklerden. GIGABYTE'ın çevre dostu teknolojilerinden ve bu yeni teknolojilerinin GIGABYTE'a ne gibi faydaları oldugundan bahsedebilir misiniz ?

Volkan Sağlam: Çevre duyarlılığı GIGABYTE'in temel ilkelerinden bir tanesidir. Özellikle 2005 yılında RoHS standarlarında anakart üretimine başlayan ilk firma olan GIGABYTE, geliştirdiği Dinamik Enerji Tasarrufu (DES) ve Kolay Enerji Tasarrufu (EES) teknolojileri ile kullanıcıların daha fazla enerji tasarrufu yapmalarını olanak sağlamaktadır. Geliştirilmiş Dinamik enerji tasarrufu teknolojisi, daima aktif olup ve kullanıcıların kolayca enerji tasarrufu özelliğinden yararlanmalarını sağlar.

Bu yeni teknolojilerin GIGABYTE getirileri, her şeyden önce çevre bilincinin geliştirilmesi ve yaygınlaştırılması bizim için temel hedeflerden biridir. Bu bağlamda kullanım ne kadar yaygınlaştırılabilirse, hedefe o kadar ulaşılmış olur. Daha temiz, daha sağlıklı, daha yaşanılabilir bir dünya açısından bu bizim için son derece önemlidir. Bunun dışında ticari bir firma olarak müşteri memnuniyetine bağlı olarak satışların artması ve arıza geri dönüş oranlarının düşmesinden bahsedebiliriz.

...ve yazılımlar

CHIP Online: Bu özellikler dışında GIGABYTE kullanıcıların işlerini kolaylaştıracak ne gibi çözümler sunuyor ?

Volkan Sağlam: GIGABYTE, özellikle sürücü ve BIOS güncellemeleri başta olmak üzere kullanıcıların işlerini kolaylaştıran, kullanıcı dostu pek çok kullanışlı yazılım araçlar geliştirmiştir. GIGABYTE'a özel çözümler arasından XpressInstall, Download Center, DUALBIOS, Q-Flash, @BIOS, Easy Tune ve son olarak çok faydalı olduğunu düşündüğüm XpressRecovery teknolojilerinden bahsedebiliriz.

XpressInstall, tek bir tuş ile anakart için gerekli tüm sürücülerin otomatik olarak yüklenmesine yardımcı olan kullanıcı dostu bir arayüzdür. Download Center, kullanıcılar anakartlarının, anakart üzerindeki donanımların modelini bilmese de sistemleri için gerekli sürücüleri otomatik olarak yükleyebilecekleri, hatta güncelleyebilecekleri Internet tabanlı bir sürücü yükleme merkezidir. DUALBIOS, ana BIOS'ta herhangi bir problem oluştuğunda, yedek BIOS'un otomatik olarak devreye girmesiyle, ana BIOS'un kurtarılmasına ya da sistemin açılmasına imkan veren oldukça faydalı bir özelliktir.

Q-Flash ise kullanıcıların DOS veya Windows gibi, herhangi bir işletim sistemine ihtiyaç duymadan BIOS güncelleyebilmelerini sağlayan BIOS'a entegre bir yazılımdır. Easy Tune 6, kullanıcıların sahip oldukları sistemden daha fazla performans elde edebilmek ve sistem bilgilerini kolayca takip edebilmeleri için geliştirilmiş GIGABYTE'ın kullanıcı dostu yazılımlarından biridir.

XpressRecovery, özellikle günümüz koşullarında son derece kritik bir ihtiyacı karşılayan harika bir özellik olduğunu düşünüyorum. Çünkü özelikle virüsler pek çok kullanıcı için oldukça can sıkıcı olabiliyor. Bu özellik ile kullanıcılar, işletim sistemlerini ve kullanmak istedikleri yazılımları sistemlerine kurduktan sonra sistemin genel bir yedeğini alabilir; herhangi bir virüs problemi, işletim sistemi performansının düşmesi ya da olası bir sistem dosyası bozulması/silinmesi problemleri karşısında birkaç tuş kullanarak sistemini, yedeğini aldığı ilk güne döndürebilir.

CHIP Online: Vakit ayırıp sorularımızı yanıtladığınız için CHIP Online okurları adına teşekkür ederiz.

Bilgi için: Gigabyte

Sonraki Haber

Forum