Çeşitli ülkelerde yasaklanan 10 oyun!

Dünyanın farklı ülkelerinde, farklı zamanlarda yasaklanan, 10 efsane oyun ile tanışın!

Birkaç düğmeye basarak oynadığımız oyunlar, beynimizde her tür duyguyu uyandırabilme yeteneğine sahipler. Ancak bu, bazen, bazılarının hoşuna gitmeyebiliyor.

Oldukça genç bir endüstri olan oyun dünyası, son çeyrek yüzyıl içinde birçok engelle karşılaştı. Bazen belirli bir ülkede, bazen birçok yere oyunlara getirilen sansürlerin gerekçeleri, aşırı şiddetten politikaya değişebiliyor.

Bu yazımızda herhangi bir nedenle, belirli bölgelerde sansürle karşılaşan 10 oyunu bir araya getirdik.

Mortal Kombat (1992)

İçerdiği vahşet dolu sahneler sayesinde başarıya ulaşan Mortal Kombat, Avustralya, Brezilya ve Güney Kore'de politikacıları şok etmiş ve yasaklanmıştı.

Wolfenstein 3D (1992)

1992'de yayınlanan efsane oyun, çoğu tarafından "ilk FPS oyunu" olarak tanınıyor. Türün öncüsü Wolfenstein 3D'de İkinci Dünya Savaşı sırasında Wolfenstein kalesinden kaçmaya çalışan bir müttefik casusunu canlandırıyorsunuz. Oyunun Almanya'da yasaklanmasının nedeni, Nazi'lere olan ilgisi.

Mercenaries: Playground Of Destruction ve fazlası

Mercenaries: Playground Of Destruction

Mercenaries: Playground Of Destruction (2005)

Mercenaries: Playground Of Destruction, açık dünya yapısına sahip bir third person shooter oyunu. Oyunda Kuzey Kore'ye girip çeşitli bağlantıları yoluyla para kazanmaya çalışan bir paralı askeri canlandırıyorsunuz. Ancak Kuzey Kore'nin istila edildiği bu hayali hikâye, Güney Kore'nin pek hoşuna gitmemiş olacak ki oyun ülkede yasaklandı.

Doom (1993)

Wolfenstein 3D gibi efsanevi bir FPS oyunu olan Doom, kendisinden sonra gelen tüm FPS oyunlarını etkilemişti. Gayet basit bir oynanışı olan oyunda yapmanız gereken, karşınıza çıkan yaratıklara silahınızı doğrultup onları öldürmekti. Brezilya ise bunun gençleri etkileyebileceğini düşünerek oyunu ülkede yasakladı.

Carmageddon (1997)

Şiddet üzerine kurulu bir oyun olan Carmageddon'da diğer sürücülerle yarışırken mümkün olduğu kadar çok yayayı ezip öldürmeye çalışıyorsunuz. Bunu gösterişli bir şekilde yaparsanız, ek puanlar kazanmanız mümkün.

Oyundaki kurbanların insanlar olması, Brezilya, Almanya ve İngiltere'de çıkan tartışmaların ana nedeniydi. Bu nedenle bazı ülkelerde insanların zombilerle değiştirildiği bir sürüm yayınlandı.

Football Manager 2005 (2004)

Football Manager'da şiddete rastlamasanız da oyunun Tibet'i bağımsız bir ülke olarak göstermesi, Çin'i rahatsız etmişti. Bu rahatsızlık, tabi ki oyunun ülkede yasaklanmasıyla sonuçlandı.

Heavy Rain ve yasaklanan 3 oyun daha!

Heavy Rain

Heavy Rain (2010)

Bir oyundan ziyade etkileşimli bir film olan Heavy Rain, içerdiği seks sahnesi ve çıplaklık nedeniyle Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri'nde yasaklanmıştı.

Bully (2006)

Bully, yeni bir okula başlayan çocuğun sorunlu davranışlarını konu alıyor. İngiltere ismi "Canis Canem Edit" olarak değiştirilen oyun, Brezilya'da tamamen yasaklanmıştı.

Red Dead Redemption (2010)

Vahşi batıda çetesinin önceki elemanlarını avlamaya çalışan bir kovboyu canlandırdığınız Red Dead Redemption'da, Rockstar'dan alıştığımız üzere çok ilginç aktivitelere katılabiliyorsunuz. Bu aktivitelerden kumar, cinsel ilişki gibi aile dostu olmayanları, oyunun Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri'nde yasaklanmasıyla sonuçlanmıştı.

L.A. Noire (2011)

Gerçekçi yüz ifadeleriyle çığır açan L.A. Noire, sizde diğer oyunlara çok daha gerçek hissi bırakıyor. Ancak oyundaki çıplak cesetler, haliyle Suudi Arabistan ve birkaç ülkeyi daha rahatsız etmeyi başarıyor.

Sonraki Haber

Forum