CES fuarı hakkında bilmek istedikleriniz

Dünyanın en önemli fuarlarından Consumer Electronics Show'un patronu Gary Shapiro ile söyleştik.<br />

Yurtdışındaki en popüler fuarlardan biri olan ve tüketici elektroniği söz konusu olduğunda en yeni ve en gelişmiş ürünlerin her yıl düzenli olarak sergilendiği Consumer Electronics Show'un patronu Gary Shapiro CHIP Online'ın sorularını yanıtladı.

CES'in tarihçesi ve amaçları ile bugüne kadar başardıkları hakkında bilgi verebilir misiniz?

İlk CES 1967 yılında New York City'de gerçekleşti. 1,500 metrekarelik alanda 110 katılımcının yer aldığı bu ilk etkinliği 17,500 ziyaretçi gezdi. Gösteri firmaların radyolarını, pikaplarını ve televizyonlarını sergiledikleri bir paylaşım ortamı olarak başladı.

40 yıl sonra içinde kablosuz sistemler, araç teknolojileri, dijital imaj işleme, ev sinema sistemleri gibi 30 farklı kategoride ürünlerin sergilendiği dünyanın en büyük tüketici teknolojileri olayı haline geldi. 2008 yılında düzenlenecek CES, 140 ülkeden 140,000'den fazla ziyaretçinin gezeceği, 2,700 firmanın iştirak edeceği 180,000 metrekarelik bir alanda gerçekleşecek.

Şirket büyüklüğü ne olursa olsun, CES global tüketici elektroniği pazarının bir parçası olan herkes için bir yere sahip. Son 40 yıldır CES ziyaretçileri VCR, CD çalarlar, DVD çalarlar ve HDTV gibi pek çok yeni teknolojinin doğuşuna tanık oldu.

CES'de ticaret ön plandadır. Bizim endüstrimiz özellikle de ticari profesyoneller için dünyanın en yenilikçi firmalarına ait en son tüketici teknolojilerine tek bir alanda tek bir zamanda ulaşma imkanı sunar.

CES sizce gündemi belirleyen bir olay mı? Eğer öyle ise bu düşüncenizin sebeplerini açıklar mısınız?

CES yeni tüketici teknolojilerinin ilk kez sergilendiği küresel bir olay. Her yıl yaşam biçimimizi değiştiren on binlerce yeni teknoloji burada sergileniyor. VCR, DVD, HDTV ve uydu radyosı gibi pek çok hayret verici ürünlerin hepsi ilk kez CES'de sergilendi. Bu ürünler bilgiye ulaşmayı kolaylaştırarak günlük yaşamımızı değiştirirken gelecek teknolojilerin kaldırım taşlarını oluşturdular.

CEBIT ile karşılaştırır mısınız?

CeBIT çok mükemmel bir teknoloji olayı ancak CES 25,000'ini Amerika dışından olmak üzere 140,000 ziyaretçinin gezdiği, uluslararası 2,700 firmanın katıldığı gerçek anlamda küresel bir etkinlik. Her yıl 30 farklı kategoride on binlerce yeni ürün ziyaretçilere sunuluyor. CES, tüketici teknoloji endüstrisinde çıkan en son ürünlerin gerçek anlamda küresel sunum alanıdır.

Ayrıca CES pek çok uluslararası oturuma ev sahipliği yapmaktadır. SuperSession bunlardan bir tanesidir ve burada teknoloji politikasını belirleyen kıdemli profesyoneller bir araya gelerek küresel başarı hikayelerini ve teknoloji politikalarını tartışırlar.

2008 CES "Technology and Emerging Countries: Advancing Development Through Technology Advancement" başlıklı teknolojinin gelişen ekonomiler üzerindeki rolünü araştıran yeni bir programa ev sahipliği yapacak. Bu program içlerinde Rwanda ve Nicholas Cumhuriyetinin başkanı, her çocuğa bir laptop projesini bulan Paul Kageme'nin de bulunduğu en iyi devlet adamlarını ön plana çıkaracak.

CES 2008

CES katılımcılarına ne tür fırsatlar sunuyorsunuz?
CES küçük ya da büyük tüm firmaların, satıcıların, alıcıların, mühendislerin, tasarımcıların, analistlerin vs. katılabileceği bir yer. CES dünyanın dört bir köşesinden gelen katılımcıların son ürünleri ve yenilikleri tecrübe edebilecekleri dünyanın en büyük tüketici teknolojileri platformunu sunuyor.

CES, üreticilerin sahip oldukları son teknolojileri ve yeni ürünleri dünyanın en geniş tüketici teknolojisi profesyonellerinin görüşüne sunma imkânı sağlar.

140,000 fazla sadece ticari amaçlı katılımcısı ile CES endüstri liderlerine diğerleri ile yeni ticari pazar ve ortaklık fırsatı sunar. Ortalama bir katılımcı CES'de yaklaşık 12 toplantıya katılır. Bu toplantılar ticari iş birliktelikleri kolaylaştırır. CES tüketicilere açık olmamakla beraber, önde gelen binlerce küresel satıcıyı ağırlar. Bu satıcılar tüm dünyada raflar da yer alacak ve tüketiciye satışa sunulacak ürünlerin belirlenmesinden sorumludurlar.


Bu yıl CES'de ne tür yeni teknolojiler görmeyi bekliyoruz?
CES'in en güzel yanlarından bir tanesi hangi yeni ürünler ile karşılaşacağımızı bilemememiz. Dünyamıza şekil verecek yeni ürünlerin neler olacağını tahmin etmek gerçekten çok güç.

Tüketici Elektroniği Kurumu (Consumer Electronics Association) geçenlerde en yenilikçi tüketici elektroniği ürünlerine verilecek 2008 Uluslararası CES Yenilikçi Dizayn ve Mühendislik ödüllerini duyurdu. 2008 yenilikleri arasında dünyanın ilk su geçirmez kamerasından cilt temizleyen robota, dünyanın ilk kablosuz şarj cihazına kadar pek çok ürün bulunmakta.

2008 CES'de katılımcılar tüketici teknolojileri dünyasına adım atacak. Sony Pictures Television ve NBC Universal gibi önde gelen eğlence firmaları ilk kez CES'de yer alacak. İçerik ve teknolojinin birbirine kaynaşması fuarın her santimetrekaresinde belli olacak, özellikle taşınabilir medya aygıtlarına büyük vurgu var.

Ek olarak 2008 CES, "Content@CES" adlı yeni bir uygulamaya sahne olacak. Burası Merkez Salonda firmaların bilgi ve dijital içeriği yarattıkları ve dağıttıkları bir alan olacak.

High-Definition televizyonların (HDTV) dünya üzerindeki popülerliği artıyor, 2008 CES
büyük ve ince ekranlı aynı zamanda daha iyi resim kalitesine sahip en son HDTV teknolojilerine de ev sahipliği yapacak.

Bu yıl Türkiye'den CES'e kaç firma katılıyor? Türk firmaları ile temasa geçtiniz mi? Nasıl bir cevap aldınız?

CES ürünlerini sergilemek isteyen tüm firmalara açıktır. 2008 yılında katılımcılar arasında Manisa / Türkiye'den Vestel firmasında bulunmaktadır. Firma Kuzey Salon 1 'de 21256 numaralı standda yer alacak.

Sonraki Haber

Forum