Cepte sinema keyfi

Giderek artan işlemci hızına ve zengin bellek genişleme imkanlarına kavuşan cep telefonlarınızı ve cep bilgisayarlarınızı, yolda film izlemek için ideal bir platform haline dönüştürebilirsiniz.

Framerate (FPS): Videonun saniyede yürütülen kare sayısını ayarlar. Görüntü tazeleme hızı konusunda sorun yaşıyorsanız veya tam kare oynatırken ciddi performans düşüşü oluyorsa saniyede gösterilen kare hızını orijinalin yarısına indirerek görüntülenebilir bir sonuç elde edebilirsiniz.

XviD: Sıkıştırma kodu olarak DivX yerine XviD kullanır.

Create an OGM File: Dönüştürülen videoda ses sıkıştırma formatı olarak MP3 yerine OGG formatını kullanır. Böylece çok daha kaliteli sesler elde etmenize yardımcı olur. Ancak buna karşılık sıkıştırma için gereken sürenin uzamasına yol açar ve sonuçta ortaya çıkan video her çalıcıyla uyum göstermeyebilir. Tüm bu ayarları uygun biçimde yaptıktan sonra Encode Now düğmesini tıklayarak işlemi başlatabilirsiniz. Bundan sonra tek yapmanız gereken, oluşturulan videoyu cihazınızın bellek kartına aktararak yine cihazınıza yükleyeceğiniz yazılımlar yardımıyla seyretmekten ibaret.

Tabii tekrar hatırlatmakta fayda var: Her cihazın işlem gücü ve ekran çözünürlüğü birbirinden farklı olabileceğinden, kalite ve performans açısından sizin cihazınıza en uygun çözüme ulaşabilmek için bu ayarlar üzerinde bir miktar deneme yanılma yapmanız gerekecektir. Ayıca PocketDivXEncoder yazılımının taşınabilir cihazlar için sıkıştırdığı video dosyalarının bilgisayarınızda oynatılmak için uygun olmadığını unutmayın.

PLATFORMA GÖRE YAZILIM

Filmleri nasıl izleyeceksiniz?

Taşınabilir cihazlar günümüzde genel olarak dört gruba ayrılıyorlar: Symbian işletim sistemiyle çalışan cep telefonları, Windows Mobile ile çalışan cep telefonları, Pocket PC tabanlı cep bilgisayarları ve Palm tabanlı cep bilgisayarları. Bu platformlar için şimdilik bulabileceğiniz en iyi çalıcılar şu adreslerde yer alıyor:

Symbian platformu için:
SmartMovie (http://www.lonelycatgames.com/mobile/smartmovie/smartmovie.html)

Pocket PC platformu için:
BetaPlayer (http://betaplayer.corecodec.org) veya PocketMVP (http://home.adelphia.net/~mdukette/downloads.html)

Windows Mobile tabanlı cep telefonları için:
BetaPlayer (http://betaplayer.corecodec.org)

PalmOS 5 tabanlı cihazlar için:
MMPlayer (http://www.mmplayer.com)

Levent Daşkıran

Karşılaşabileceğiniz hemen her türden video dosyalarının sisteminizde görüntülenmesini sağlayacak codec’lerin bir koleksiyonunu http://www.doom9.org (veya sitenin Türkçe hali olan http://turkish.doom9.org) adresinde bulabilirsiniz.

Programı çalıştırdığınızda, karşınıza ilk olarak dönüştüreceğiniz filmi seyredeceğiniz cihazların bir listesi geliyor. Bu listede Smartphone cihazlarından tutun da 640x480 çözünürlük destekleyen VGA ekranlı PPC cihazlarına kadar geniş seçenekler mevcut. Bu seçim, dönüştürme sırasında uygulanacak olan çözünürlüğü ayarlamanıza yardımcı olma amacı taşıyor. Burada ihtiyacınıza uygun seçimi yaparak, hazırlanacak olan film çözünürlüğünün cihazınızın ekranından daha büyük olmasını önlemek elinizde.

İyi görüntüyü elde etmek için en ideal dönüştürme ayarları

Uygun aygıtı seçtikten sonra programın arabirimde sol üst köşede yer alan boş satırlar yardımıyla bir File to Encode ve Output File dosyalarını tanımlamanız gerekiyor. File to Encode dönüştürmek istediğiniz video dosyasına karşılık geliyor. Output File ise dönüştürülecek video dosyasını simgeliyor ve giriş dosyasını seçtiğiniz zaman aynı klasörde yeni bir isimle otomatik olarak tanımlanıyor. Boşlukların yanındaki simgelerle bu dosyaların konumunu yeniden belirlemeniz veya isimlerini değiştirmeniz mümkün. Elinizde dönüştüreceğiniz video dosyasına ait bir altyazı dosyası da varsa, bu dosyayı da File to Encode satırının yanında yer alan simgeyle işleme koyarak altyazıyı dönüştürme işlemine dahil edebilirsiniz.

Dönüştürme çözünürlüğünü ve dosyayı seçtikten sonra sıra ince ayar yapmaya geliyor. Bu ayarların temel olanları arasında ses ve görüntü kalitesi, parlaklık ve kontrast ayarları, yeniden boyutlandırma, kesme gibi araçlar bulunuyor.

İhtiyacınıza göre ses/görüntü kalitesini dengeleyebilirsiniz

İlk olarak Output Options altında yer alan ayar çubuklarını kaydırarak hazırlayacağınız videonun kalitesiyle oynayabilirsiniz. Bu ayarları ne kadar yüksek tutarsanız, dönüştürme sırasında mobil cihazınızda görüntülenecek olan film ses ve görüntü kalitesi bakımından o kadar başarılı, lakin dosya boyutu da bir o kadar büyük olur. Diğer yandan, her cihaz farklı bir işlem gücüne sahip olduğundan kalite ayarlarını belli bir seviyenin üzerine çekmek cihazınızda filmi oynatırken performans sorunlarına yol açabilir. Bu da kendini takılma, kare atlama ve hatta kilitlenme olarak gösterebilir. Burada size önerimiz, kapasite sorununuz olmadığı sürece cihazınızın oynatma gücünü aşmayan en yüksek görüntü ve ses kalitesini seçmeniz yönünde. Bu noktada bazı dengelerle oynama yoluna da gidebilirsiniz: Örneğin ses kalitesini düşük tutarak görüntü kalitesini artırabilir veya tercihinizi tersi yönde kullanabilirsiniz. Kişisel cihazlar büyük bir çeşitlilik gösterdiğinden, ihtiyacınıza en uygun ayarları yakalamak biraz deneme yanılmayı gerektiriyor.

Ses ve video kalitesini belirleyen parametrelerin altında kalan ayarlar, sonuçta görüntülenecek olan videonun parlaklık, kontrast ve ses ayarlarıyla ilgili. Dönüştürme sonucunda boyutu küçülen videoların seyredilmesine engel olacak ölçüde kararıyor veya sesi azalıyorsa, bu ayarları kullanarak görüntüyü küçük LCD ekranlarda daha seyredilebilir bir hale getirebilirsiniz. Crop ve Cut Clip ayarları, sırayla filmin yeniden boyutlandırılması ve tüm film yerine filmin sadece belli bir bölümünün dönüştürülmesi için kullanılıyor. Bu düğmelere bastığınızda açılan pencerelerden gerekli ayarları yaparak uygulamayı gerçekleştirebiliyorsunuz. Bu özelliği sayesinde programı videoları dilediğiniz yerden kesmek için de kullanmak elinizde.

İleri seviye kullanıcılara hitap eden gelişmiş ayarlar

Programın sıkıştırma kalitesi ve görüntü ayarlarını yaptıktan sonra, Advanced Options düğmesine tıklayarak gelişmiş ayarlara ulaşabilirsiniz. Burada cihazınızın ekranının biçimine göre görüntünün dik veya yatık olarak çevrilmesini sağlayan en üstteki ayar, ilk dikkati çekenlerden. Direct Video Streaming ve Direct Audio Streaming ayarları, görüntü veya sesin yeniden sıkıştırmaya tabi tutulmadan aktarılmasını sağlıyor, ancak amacımız videoyu cepte taşınır cihazlar için uygun hale getirmek olduğundan bunlar pek kullanacağımız türden ayarlar değil. Bu bölümde işinize yarayacak ayarları kısaca şöyle sıralamak mümkün:

VHQ: Sıkıştırmanın mümkün olduğunca kaliteli yapılmasını sağlar. Buna karşılık sıkıştırma süresini uzatır.

Use 2-pass Encoding: İki geçişli sıkıştırma sistemini uygular. Sıkıştırma zamanını hatırı sayılacak ölçüde uzatırken, en kaliteli görüntü bu ayarla sağlanır.

Bu yazımızda filmleri taşınabilir aygıtlara uygun hale dönüştürmek ve görüntülemek için kullanabileceğiniz yazılımları tanıtıyoruz.

2003 yılının haziran ayında yazdığımız bir yazıda, Pocket PC cihazları için tam uzunlukta filmlerin VirtualDub ile nasıl dönüştürülebileceğinden ve cihaz üzerinde oynatılabileceğinden bahsetmiştik. Lakin o zamanlar bu iş henüz emekleme çağındaydı. Filmlerin yeniden kodlanması sırasında yapılması gerekenleri doğru biçimde uygulayıp taşınabilir cihazınızda oynatılabilecek bir film oluşturmak, ancak bu işe birkaç gününü vermeye hazır, sıkı meraklılar için mümkün olabiliyordu.

Tabii geçen iki yıla yakın zaman içinde köprünün altından çok sular aktı. Bir yandan güçlü donanım altyapısına sahip, Windows Mobile işletim sistemli Motorola MPX200 ile Symbian işletim sistemli Nokia 6600, Siemens SX1 gibi cep telefonları kullanıcılar arasında yaygınlık kazandı, diğer yandan bu platformlara yönelik video düzenleme ve görüntüleme yazılımları da belli bir olgunluğa ulaştı. Bu çerçevede işin en zor kısmını oluşturan, gerçek boyuttaki filmlerin bu aletlerde yer alan ufacık ekranlara adapte edilmek için dönüştürülmesi işlemi, birkaç tıklamayla tüm süreci otomatik olarak yerine getiren yazılımlar sayesinde çözüme kavuştu. Bu işi yapan yazılımlardan en beğendiklerimizin başında, becerikli ve ücretsiz bir yazılım olan PocketDivXEncoder geliyor. Yazının devamında, PocketDivXEncoder kullanarak bir filmin nasıl tekrar boyutlandırılabileceğinden ve hazırladığınız bu filmlerin taşınabilir cihazınızda hangi yazılımlar yardımıyla oynatılabileceğinden bahsedeceğiz.

PocketDivXEncoder: Taşınabilir cihazlar için kolay dönüşüm

PocketDivXEncoder, http://divx.ppccool.com adresinden edinebileceğiniz ücretsiz bir yazılım. En çok hoşumuza giden tarafı, çalışmak için kurulum gerektirmemesi ve sıkıştırma işlemleri için gerekli tüm codec’leri beraberinde taşıyor olması. Yani programı kullanabilmek için tek yapmanız gereken simgesinin üzerine çift tıklamak; program MP3 veya XviD gibi sıkıştırma codec’lerinin sisteminize yüklü olmasını gerektirmiyor. Yalnız filmi uygun boyuta getirmeden önce üzerinde kesme, siyah bandı kaldırma gibi bazı işlemler yapmak ve bunların önizlemesini görmek istiyorsanız, bu durumda görüntüleme için gerekli codec’leri sisteminize yüklemiş olmanız şart.

Sonraki Haber

Forum