Cep telefonunda projektör devri...

Sinemayı da cebe sığdırdılar: Projektör özelliğine sahip cepler ve mini projektörler mercek altında.

Artık sinemanızı her zaman yanınızda gezdirebilirsiniz: Projektör özelliğine sahip cep telefonlar ve mini projektörler ile artık bu mümkün. Piko Projektörler o kadar küçük ki, bütün cep telefonu kasalarına yerleştirilmeleri mümkün. Ve inanın böyle bir aygıta sahip olmak gerçekten havanıza hava katacaktır.

Film izleme olgusunu kökten değiştirebilecek bir buluş için perdeler açılıyor. Birçok uzmana göre, 2009 senesi Piko Projektörlerin yılı olacak; hızlı davranan birkaç cep telefonu üreticisi, şimdiden ürünlerine projeksiyon yongasını yerleştirip üretime başladılar. Tahminlere göre yılbaşına doğru bu ürünler bol çeşitleri ve daha olgun modelleri ile piyasada olacaklar.

Henüz bu akımın nasıl şekilleneceği belirsizliğini sürdürüyor. Samsung i7410 modelinde; Texas Instruments üretimi bir Piko DLP yonga kullanıyor. DLP modülünün büyüklüğü, şimdilik, aşağı yukarı bir üzüm tanesi kadar.

Rakip firma Microvision ise Piko Projektörlerinde lazer teknolojisini kullanıyor.

Hangi teknolojinin daha başarılı olduğunu ve mini projektörlerin resim kalitesinin nasıl olduğunu ileriki sayfalarda size aktaracağız. Konu ile ilgili bütün teknolojileri ve hangi ürünlerin yeterli olgunluğa eriştiğini inceliyoruz.

Lazer mi yoksa LED mi?

Samsung i7410: Texas Instruments'in DLP Yongasını kullanıyor

Artık bir fındık tanesi büyüklüğünde Lazer Projektörler ya da DLP yongaları üretilebiliyor. Peki, hangi teknoloji daha iyi resim kalitesine sahip ve hangisi cep telefonu üreticilerini etkileyebilecek?

Şimdilik özellikle iki Amerikan firması (Texas Instruments ve Microvision) gittikçe küçülen mini projektörlerin gelişimi için emek sarf ediyorlar. Amaç, mümkün olan en düşük maliyet ile bu yeni teknolojiyi yeni nesil cep telefonlarına entegre etmek.

Eski Ustalardan: Texas Instruments
Texas Instruments (TI), Birleşik Devletlerin en büyük teknoloji firmalarından ve Dünyadaki en büyük yonga üreticilerden biridir. DLP ürünlerinin pazarı, ki bu pazara Piko Projektörler için yonga üretimi de dâhil, hızlı bir yükseliş trendi içinde.

DLP (Digital Light Processing [Dijital Işık İşleme]) Texas Instruments'in kendi icadıdır. Bu teknikte çok sayıda küçük ayna bir yonganın üzerine o şekilde yerleştirilmiştir ki, kuvvetli bir ışık kaynağı yardımı ile resmi projekte etmektedir. Üreticiler Piko Projektörlerde, normal aydınlatmalardan daha küçük oldukları ve daha az elektriğe gereksinim duydukları için, LED aydınlatmasını tercih ediyorlar.

DLP-Projektörlerin Avantaj ve Dezavantajları
Samsung i7410'da kullanılan LED Aydınlatmasının gücü azami 10 lümen. Bildiğimiz projektörlerin aydınlatma değeri 20.000 lümene kadar çıkabiliyor. Anlayacağınız iyi bir resim elde edebilmek için ortamın oldukça karanlık olması gerekiyor. Buna karşılık DLP Yongaların üstünlükleri: yüksek keskinlik ve hızlarında yatıyor; bu sayede resim karelerinin geçişlerinde senkronizasyon sorunu ile karşılaşmıyorsunuz, ayrıca resim boyutlandırması da oldukça başarılı. Texas Instruments Şubat 2009'da, büyüklüğü kuru üzüm tanesi kadar olan, yeni bir Piko Yongasını tanıttı. Bu yonga 854x480 piksel çözünürlüğünü destekliyor.

Yeni Yetme: Microvision
En iyi ve en küçük projektörü üretmedeki yarışa katılan diğer bir üretici ise Microvision. Üreticinin PicoP Projektörü tamamen lazer teknolojisi üzerine odaklanıyor ve böylece LED olmadan işlevini yerine getiriyor.

Lazer Projektörleri resimleri oluştururken üç lazer kaynağından gelen ışın (kırmızı, yeşil, mavi) beyazperdeye yansıtılır ve resim oluşur. Sonuçta ortaya çıkan resmin oldukça keskin olduğunu gözlemledik. Çözünürlüğü de istediğiniz şekilde ayarlayabiliyorsunuz.

Bu arada Microvision, 'Show' isimli yeni bir PikoP Projektörünü tanıttı. Bu teknoloji rahatlıkla bütün cep telefonlarına entegre edilebilecek şekilde geliştirildi. Bu Piko Projektörün ulaşabildiği azami çözünürlük 848x480 piksel. Microvision'ın açıklamasına göre, cep telefonu üreticileri ile görüşmeleri hâlihazırda devam ediyor, şirket 2009 yılında lazer teknolojisi temelli projektörlere sahip ilk cep telefonlarının üretileceğini belirtiyor.

Lazer Projektörlerin Avantaj ve Dezavantajları
Lazer projektörler çok yüksek bir kontrast oranına sahip ve odaklama ayarına ihtiyaçları olmuyor. Bu yüzden resmin oluşacağı alan, teorik olarak, tam düz olmayan hatta yuvarlak hatlı zeminler bile olabiliyor.

Öngörü: Hangi teknoloji tutulacak?

Çin'den LCos teknolojisini kullanan Projektörlü Cep Telefonu

Lazer Projektörler ve DLP yongalarının yanında, cep telefonu üreticilerinin tercih edebilecekleri başka bir alternatif daha bulunuyor. Ayrıca hangi teknolojinin daha gelişmiş olduğunu ve hangi ürünlerin pazar için yeterli olgunluğa eriştiğini sizinle paylaşacağız.

Alternatif bir teknoloji: LCos
Lazer Projektörler ve DLP yongalarının yanında bir de LCos teknolojisi bulunuyor. LCos (Liquid Crystals on Silicon) Texas Instruments'in DLP teknolojisine çok benziyor. Aralarındaki fark LCos teknolojisinde gerçek mini aynalar kullanılmıyor; bunun yerine sıvı kristal ile kaplanmış Silisyum Folyolar kullanılıyor.

LCos Teknolojisinin Avantaj ve Dezavantajları

LCos Projektörlerinde keskin resimler elde edebiliyorsunuz, ayrıca odaklanmanın da çok başarılı olduğunu söylemeliyiz. Bu teknolojide de LED aydınlatmasına ihtiyaç duyulmuyor.

Chip Online der ki ...

Şu anda görünen o ki Texas Instruments oldukça hızlı davranmış. Samsung, yazın piyasaya sürülmesi düşünülen i7410 modeline DLP yongasını yerleştirmeye başladı bile. Bu teknolojinin dezavantajı: mini LED'lerin ışık kaynağı olarak kullanılmasında yatıyor. Normal büyüklükteki görüntüde, diyotun ulaştığı maksimum ışık gücü ancak 10 lümene ulaşıyor.

Microvision'ın ise bu konuda büyük bir avantaja sahip olduğu söylenebilir. Lazer teknolojisinde, lazerin kendisi ışık kaynağı görevini gördüğü için ışık gücü konusunda bir sıkıntı yaşamıyorsunuz.

Hangi teknolojinin daha başarılı olacağı ve hangisinin pazara hâkim olacağını şimdiden kestirmek imkânsız. Microvision da Texas Instruments de teknolojik olarak olgun ürünlerin ancak yılsonunda piyasada olacağını öngörüyor.

Güncel Modeller

Ceb için projektör: Samsung MBP200

Şimdilik Avrupa Piyasasına sunulması beklenen tek projektör cep telefonu Samsung i7410. Biz size şu anda piyasada bulunan modelleri tanıtacağız ve hangi özelliklere sahip olduklarını sizinle paylaşacağız.

Projektör özelliğine sahip cep telefonu: Samsung i7410
3,2 inç AMOLED dokunmatik ekrana sahip bu aygıt ayrıca bir de 5 Mega Piksellik bir kameraya sahip. Hafıza kartı üzerindeki veriyi sahip olduğu LED teknolojisi tabanlı projektörü sayesinde istenilen görüntü alanına yansıtabiliyor. Projektörün ışık gücü maksimum 10 lümene kadar çıkıyor ve oluşturabildiği maksimum resim büyüklüğü ise 50 inç. DLP yongasının birbirinden bağımsız aynaları 480x320 piksel çözünürlüğünde keskin resimler elde edilmesini sağlıyor. Bu ürünün fiyatı henüz kesinleşmiş değil.

Mini projektör: MBP200
Samsung'un bu Piko projektörü 160 gram ağırlığında ve ölçüleri 108x50x19 mm. Verileri direkt olarak SD hafıza kartından okuyabiliyor. 2,2 inçlik ekranın çözünürlüğü 320x240. Ses çıkış soketi sayesinde kulaklık veya herhangi bir hoparlörden ses elde edebiliyorsunuz. MBP200'ün fiyatının 500 Euro civarında olması bekleniyor.

Mini projektör: Aiptek Pocket Cinema V10
Bu modelin ağırlığı 150 gram, ölçüleri: 23x55x23 mm; bu model de aynı şekilde verileri direkt olarak hafıza kartından (microSD) okuyabiliyor. Bu mini projektör LCos teknolojisini kullanıyor; ışık kaynağı olarak 10 lümen gücünde bir ışık diyotu görev yapıyor.

Projektör Cep Telefonu: ShengTai'den CKing

Dünyanın ilk entegre projektör özelliğine sahip cep telefonu 2008'in yazında uzak doğuda piyasaya sürüldü. CKing adıyla anılan bu cep telefonunun baş tarafında bir mini projektör bulunuyordu. Bu projektör 30 inçe kadar büyüklükte resim oluşturabiliyordu. Çinli üretici ShengTai bu üründe LCos teknolojisini kullanmış.

Sonraki Haber

Forum