'Cep telefonumun ekranı çatladı' derdi 5 yıl içinde bitebilir
Analiz firması CCS Insight'a göre, kendi kendini onarabilen ekranlara sahip akıllı telefonlar 2028 yılına kadar piyasada görünmeye başlayabilir.
CCS Insight, 2024 ve sonrası için en iyi teknoloji tahminlerini derlediği raporunda, akıllı telefon üreticilerinin beş yıl içinde "kendi kendini onarabilen" ekranlara sahip telefonlar üretmeye başlamasını beklediğini duyurdu. Bunun yolu, ekranın yüzeyine, çizildiğinde ve havaya maruz kaldığında tepki veren, kusuru dolduran yeni bir malzeme oluşturan bir "nano kaplama" eklemekten geçiyor.
CCS Insight’ın önemli ismi Ben Wood, bu hafta başında CNBC'ye verdiği bir demeçte "Bu ekranlar bilim kurgu dünyasında değil, gerçekten yapılabilir" dedi ve ekledi: "Bence bu konudaki en büyük zorluk beklentileri doğru belirlemek."
Wood, açıklamasının devamında "insanların şu anda üzerinde çalıştığı bazı yeni teknolojiler var ve bu, insanların bir kez daha deneyebileceği bir şey haline gelebilir gibi görünüyor. Parçalanmış ekranların mucizevi bir şekilde geri gelmesinden bahsetmiyoruz. Bunların hepsi sadece küçük kozmetik çizikler” diyor.
Şirketler birkaç yıldır kendi kendini onarabilen akıllı telefon ekran teknolojisi hakkında konuşuyor. Güney Koreli tüketici elektroniği devi LG, 2013 yılına kadar akıllı telefonlarında kendi kendini onarma teknolojisinin lansmanını yapıyordu. Şirket, dikey olarak kavisli bir ekrana ve arka kapakta "kendi kendini iyileştiren" bir kaplamaya sahip olan G Flex adlı bir akıllı telefon çıkardı. O dönemde bu teknolojinin tam olarak nasıl çalıştığı açıklanmamıştı.
Motorola 2017 yılında, çatladığında kendini onaran "şekil hafızalı polimerden" yapılmış bir ekran için patent başvurusunda bulundu. Buradaki fikir, malzemeye ısı uygulandığında çatlakları iyileştirmesi.
Bu arada Apple’ın, hasar gördüğünde kendini onaracak bir ekran kapağına sahip katlanabilir bir iPhone için patent aldığı biliniyor.
Yine de bu teknoloji henüz ticari olarak başarılı bir telefonda kullanılmış değil. Ve bu tür telefonları kitlesel ölçekte piyasaya sürmenin önünde birkaç engel var. Bunlardan en önemlisi, şirketlerin akıllı telefon ekranlarındaki yeni inovasyonları belirleyebilmeleri için araştırma ve geliştirmeye çok fazla yatırım yapmaları gerekiyor. Ayrıca telefonları büyük hacimlerde pazarlamak ve satmak için de nakit para gerekiyor ve tüketicilerin telefonlardaki hasarın hangi düzeyde herhangi bir manuel müdahale olmadan giderilebileceği konusunda doğru şekilde bilgilendirilmesini sağlamak önemli.
Wood şakayla karışık, popüler YouTuber JerryRigsEverything gibi teknoloji parçalama meraklılarının kendi kendini onarma yeteneklerini test etmek için bir bıçak almalarından korktuğunu söyledi. Kendi kendini onaran cihazların amacının bu olmadığını söylüyor. Daha ziyade, kendi kendine yüzeyde minimal onarımlar yapabilen bir teknolojiden bahsediliyor.