CeBIT 2011, başlamadan ayağınıza geliyor...

Dev teknoloji şovu CeBIT 1 Mart'ta Almanya'da başlıyor. Ama biz fuarı bugünden ayağınıza getiriyoruz

Her yıl oduğu gibi, bu yıl da dünyayı Hannover'de yapılacak olan CeBIT teknoloji fuarının heyecanı sarmış durumda. 1-5 Mart tarihleri arasında kapılarını açacak olan dev fuar, bu yıl önceki yıllara oranla daha fazla yenilik vaat ediyor. Fuara damgasını vuracak olanlar ise, hiç kuşkusuz televizyonlar, 3D, tabletler, mobil teknolojiler ve akıllı cepler...

Yıllardan beri CeBIT büyüyor. Yaklaşık 4.200 meraklı bu yıl ki CeBIT için başvurdu. Geçen yıla göre biraz daha fazla bu sayı. Bu da 2010'a oranla 2 salonun daha açılmasını sağladı.

Sonuç olarak CeBIT ileri teknoloji ile donatılmış 20 salonda yapılacak. Birçok yeni cihazla karşılaşacağınız bu salonlar ileri teknoloji ile donatılacak. Yeni trendleri kaçırmamanız için CHIP Online, sizi şimdiden CeBIT salonlarına götürüyor...

İlerleyen sayfalarda, bu yılki CeBIT fuarında bizleri bekleyen tüm heyecan verici yenilikleri ve başlıca ürünleri bulacaksınız...

TV Trendi : Daha iyi 3D, daha fazla Web uygulaması

Tv - Apps
Boş olan menü pencereleri küçük uygulamalarda dolmaya başladı. Bununla birlikte umut verici duyurular geldi. Pay TV'nin geri çekilişinin ardından eski müzik kanalı MTV televizyon izleyicileri için video indirmesini sağlayan bir uygulamalar geliştirdi. Buna örnek olarak birçok televizyon üreticisiyle bir müzik kanalı üzerinden anlaşan Qtom. 2011'de bir TV uygulama bolluğu görebilirsiz.

3D : Daha fazla boyut için
Televizyon üreticileri için 3D konusunda öğrenilecek çok şey var. Rahatsız eden gözlükler, 3D moddaki koyu ekranlar, uygun açıdan bakmayınca olan baş ağrıları gibi bir çok sorun var.
Ama aynı zaman üreticilerde kendilerini geliştiriyorlar.Toshiba 40 inç büyüklüğündeki 3D televizyonun getiriyor, başarısız 20 inçten sonra gayet iyi bir adım. Aynı zaman 800 Hz'ye varan yenileme hızları ile görüntüler daha da güzelleşiyor.

Tablet Trendi : Android 3.0, LTE, Tegra 2

10 inç dokunmatik ekran
Akıllı telefondan daha büyük netbooktan daha küçük? Tabi ki tablet diyorsunuz ama artık değil. İlk tabletlerden 7 inçlik ekranlarıyla Galaxy Tap, Viewsonic Viewpad 7 yeni jenerasyonda 10 inçlik bir ekran ile geliyorlar. Neredeyse tüm üreticiler büyük ekranları tercih ediyorlar. Ama HTC ve LG gibi üreticilerde bu işin küçük ekranlarla da olabileceğini göstermeye çalışıyorlar.

Çift çekirdekli
Çekirdek sayısı sadece bilgisayarlarda önemli değil. Tablet üreticileri de Multi Core işlemcilerle çalışmaya başlıyor, örneğin Motorola Xoom'da olduğu gibi. Özellikle ünlü olan ise bir dual-core işlemci ile multimedya özellikli grafik birimi sunan Nvidia Tegra 2. Ama Intel'de mobil cihazlar için işlemci pazarında güçlenmek istiyor ve bunun için, güçlü grafik birimli bir Dual-Core- Atom işlemci planlıyor.

...Tablet Trendi : Android 3.0, LTE, Tegra 2

Geçmişte tablet için gelen bir çok işletim sistemi oldu. Android ve hatta Windows 7 şimdilik emeklemekten öteye gidemedi. Google ikinci tablet jenerasyonları için getirdiği Android 3.0 işletim sistemiyle bunu yenmek istiyor. LG Optimus Tab, Motorola Xoom veya Samsung Galaxy Tab 10'un Honeycomb kullanıp kullanmayacağı halen kesinleşmiş değil, ama kesin gözüyle bakılıyor. Bununla birlikte bilinenlerde var. HTC Flyer'ı Android 2.4 ile getirecek ve Honeycomb güncelleme desteği sunacak, RIM Playbook'unda kendi işletim sistemi "Blackberry Tablet OS"u kullanacak ve HP WebOS'u touchpad üzerinden çalışmaya devam edecek. Ve tabi ki Apple'ın iOS'unu yeni iPad 2'de daha iyi bir versiyonda göreceğiz.

LTE sayesinde daha hızlı mobil internet
UMTS ve HSDPA yavaş ama emin adımlarla veda ediyor, birçok tablet yeni standart LTE ile geliyor. HSDPA ile saniyede maksimum 14.4 Mbit(1.8 Mb/s), LTE ile birlikte saniyede 250 Mbit(31.5 Mb/s) hızına ulaşabilecek, tablet ve akılı telefonlarda pratikte saniyede 60 ile 100 Mbit arasında olacak. LTE kullanımı her halükarda UMTS'den daha hızlı olacak. Hatta LTE Advanced saniyede 1 Gbit'a kadar çıkıyor, her ne kadar bu ileri teknoloji henüz tabletlerde bulunmasa da.

Mobil Trendi : Telefondan cep bilgisayarına

Dün StarTrek'te olanlar şimdi telefonda
90'lı yıllarda iletişimin cep telefonları sayesinde sınırsız olacağı konuşuluyordu. Artık bu sınırlar aşıldı ve hatta yeni akıllı telefonlar sayesinde iletişimde sınır kalmadı. Google CeBIT için Android ve iOS işletim sistemleri için Uzay Yolu serisindekilere benzer bir çevirici tanıttı. Bu çevirici sayesinde uygulama konuştuğunuz dili algılıyor ve bunu istediğiniz dile çeviriyor. Sadece konuşmanız yeterli.

Akıllı telefon ve netbook bir arada
Yeni akıllı telefon jenerasyonunda bir yenilik ise Motorola'dan geldi. Atrix 4G bir bağlantı istasyonu sayesinde saniyeler içerisinde netbook oluyor. Tegra-2 gücü sayesinde zaten güçlü olan Atrix birde netbook özgürlüğü kazanıyor. Linux ile gelen cihazda tam flash destekli Firefox bir klavye ve trackpad ile normal bir şekilde kullanılıyor. Bu şekilde mobil sayfalar mahkum kalmıyorsunuz.

Ağ trendi : Enteresan ve sınırsız

Bir televizyon, birçok ekran
Samsung CeBIT için 3 farklı televizyon hazırladı. LED D6000, LED D64000 ve LED D6420 olan bu modeller RVU protokolünü destekleyen ilk cihazlar. Bu televizyonlar ev ağı üzerinden görüntüyü evde bulunan diğer televizyonlara taşıyabilir. Sadece taşımakla da kalmayıp, hatta her ekranda başka bir kanalı açabilir ve bunları durdurup oynatabilirsiniz. DLNA desteği gibi mevcut tüm şebeke özellikleri de tabi ki bulunuyor.

Güçlendirme için zeka
Eğer bir HD televizyonunuz varsa çoğunuz 2011'de yeni bir televizyon almayı düşünmüyordur. Bu sebepten dolayı Lg ve Iomega gibi firmalar ayar kutuları adında yenilikleri ekranınıza getiriyor. Alternatif ise bir PC'yi bu yeniliklerle geliştirmek. KFA2 GTX 460 WHDI gibi grafik kartları görüntüleri kablosuz olarak 30 metre uzağınızdaki monitör veya televizyona gönderiyor.

Güvenlik trendi

AntiVir 11 henüz görünürde yok
Yeni AntiVir versiyonları geleneksel olarak her yıl yapılan CeBIT fuarlarında çıkıyor. Kullanıcıların sevdiği programlardan biri olan AntiVir CeBIT 2011'de yokluğu ile parlayacak. Bu yıl Avira'dan yeni bir versiyon gelmeyecek. Söylentilere göre ise yıl sonuna doğru çıkacak ve o zamana kadar geçerli sebepler var : Proaktif koruma... Şuana kadar ücretli AntiVir çeşitlerinde olmayan bu özelliğin gelmesi bekleniyor.

Akıllı telefonlar
Zararlı yazılımların sayısı gün geçtikçe artıyor ama artık yeni bir mağdur var. Akıllı telefonlar ve tabletler hacker listelerin en üstlerde bulunuyor. Bu küçük cihazlar normal bilgisayarlardaki gibi sörf yapmamıza ve yeni programlar yüklememize izin veriyor. Buda hackerlar için bir nevi davetiye oluyor, özellikle akıllı telefonunuz sadece özel değil, iş içinde kullanıyorsanız.
Symantec'teki güvenlik uzmanları bunun için belirli bir sayı bile veriyor. Her mobil işletim sistemi için şuan 500'den fazla zararlı yazılım rapor edilmiş. Bazıları Android market'e girmişti, ama tam zamanında yok edildiler. ZeuS trojanlarnın bir çeşidi de Windows Mobile'ınıza zarar verebilir. Eğer interneti mobil olarak da kullanıyorsanız bir güvenlik yazılımı yüklemenizi tavsiye ediyoruz.

Sonraki Haber

Forum