Çalışanlarını ofise dönmeye zorlayan patronlara kötü haber
Pek çok patron çalışanlarını ofise dönmeye zorlasa da, yeni bir araştırma bunun anlamsız bir çaba olmanın ötesine geçemediğini ortaya koyuyor.
COVID-19 salgını sırasında çalışanlarını zorunlu olarak evden çalışmaya yönlendiren pek çok yönetici, ofise dönmenin şirketin başarısı, işyeri kültürü ve genel üretkenlik için zorunlu olduğunu öne sürüyor. Ancak giderek artan sayıda kanıt, bunun doğru olmadığını gösteriyor. Pittsburgh Üniversitesi’nin yaptığı yeni araştırma, Amerika’nın en büyük 137 şirketini inceledi ve ofise dönüş talimatlarının firma performansında önemli iyileşmeler sağlamadığını ortaya çıkardı.
Pittsburgh Üniversitesi Katz İşletme Fakültesi araştırmacıları, “S&P 500 şirketlerinden oluşan bir örnek kullanarak, ABD şirketlerinin ofise dönüş talimatlarının belirleyicilerini ve sonuçlarını inceliyoruz” dedi. Çalışma, yöneticilerin dönüş talimatlarını “çalışanlar üzerindeki kontrolü yeniden tesis etmek ve çalışanları günah keçisi olarak suçlamak için” kullandığını iddia ediyor ve ofise dönüş sonrasında karlılık ve borsa değerlemesi açısından firma performansında önemli değişiklikler olmadığı sonucuna varıyor.
Çalışma, S&P 500’de yer alan ve koronavirüs salgınının uzaktan çalışmayı uygulamaya koymasından bu yana ofise dönüş planlarını kamuya açıklayan 137 firmanın tamamını analiz etti. Ayrıca araştırmacılar, dönüş talimatlarının ardındaki motivasyonu da incelediler ve daha büyük güce sahip erkek CEO'lar tarafından yönetilen firmaların ofise dönüş kararını uygulamaya daha yatkın olduğunu buldular. Güç, CEO’nun toplam ücretinin, firmanın en yüksek maaş alan yöneticilerinin ortalama ücretine bölümü olarak tanımlandı. CEO’nun siyasi görüşleri veya şirketteki hisse yüzdesi ile ofise dönüş arzusu arasında herhangi bir bağlantı bulunmadı.
Çalışanlar memnun değil
Şaşırtıcı olmayan bir şekilde, ofise dönme talimatları sonrasında çalışan memnuniyeti azalma gösterdi. Çalışanların iş-yaşam dengesi, üst düzey yönetim ve kültürel değerlere ilişkin derecelendirmelerinin tamamında, ofise dönüş politikaları karşısında önemli düşüşler yaşandı.
Salgın sonrası dönemde kurumsal yönetim, çalışanları ofise geri döndürmekle meşgul hale geldi ve bu, işyeri kültüründe en hararetli tartışmalardan biri halini aldı. 18 Ocak’ta yayınlanan bu çalışma, uzaktan çalışmanın çok verimli olduğunu ve ofise dönme talimatlarının üretkenlik düşüşüne neden olabileceğini gösteren diğer çalışmaların arasına ekleniyor.
Ofise dönüş güçlü bir şekilde devam ediyor. Wall Street Journal’ın Salı günü yayınladığı bir habere göre United Parcel Service, personelin haftanın beş günü ofise dönmesini zorunlu kılıyor. Paket taşıyıcı şirket, bu değişikliğin ve 12.000 işten çıkarmanın, şirketin sevkiyatlardaki yavaşlamadan sonra toparlanmasına yardımcı olacağını umuyor. Ayrıca IBM, Pazartesi günü halen uzaktan çalışan yöneticilere sert bir mesaj göndererek ofise yakın bir yere taşınmalarını veya şirketten ayrılmalarını önerdi.