Büyük davada karar verildi!

Google'ın uzun zamandır başını ağrıtan büyük patent davası sona erdi. Ve sonuç...

Google ve Oracle arasında Google'ın Oracle'ın Java API'larını kullanmasıyla ilgili dava, nihayet sonuçlandı.

API'lar (Application Programming Interface), farklı yazılımların birbiriyle iletişim kurmasını sağlayan protokol ve araçlardan oluşuyor. Örneğin web siteleri, Facebook, Twitter ve diğer sosyal ağlara ait "Beğen", "Paylaş" gibi düğmeleri web sitelerine API'lar sayesinde ekleyip kullanabiliyorlar. 2010'da başlayan davanın nedeni ise Oracle'ın Google'ı Java API paketlerindeki kodları kısmen kopyalamakla suçlamasıydı. Ars Technica'ya göre Oracle davayı kazansaydı, 9 milyar dolar gibi bir tazminatı Google'dan talep edebilecekti.

Android, büyük bir hızla büyüyerek dünya çapında 1,4 milyar aktif cihaza ulaşırken Oracle'ın Java lisanslama işi pek iyi gitmedi. Oracle, Google'ın Oracle kodlarını kullandığını söylerken, Android'in başarısını buna bağlıyordu. Oracle avukatı Peter Bricks'e göre Google, "11.500 satır kodu" olduğu gibi kopyalamış, Android'e yerleştirmişti.

Google'ın zaferi, API'ları kullanmanın adil kullanıma dahil olduğunu düşünen geliştiricilerin derin bir nefes almasını sağladı. Oracle kazanmış olsaydı, Java API'larını kullanan geliştiriciler, bu kullanımı lisanslamak zorunda kalabilirlerdi. Böyle bir durum, açık kaynak kodlu yazılım geliştirmeye büyük bir darbe vurabilirdi.

API'lar halen bir temyiz mahkemesinin telif hakkı kanunuyla korunsa da Google'ın zaferi, bu korumaya ilişkin bir emsal teşkil ediyor. Yakın gelecekte API'ların telif hakkının alınıp alınamayacağıyla ilgili yeni tartışmalara rastlamamız muhtemel. Bu arada Oracle'ın, mahkemenin kararına itiraz etmeye hazırlandığını söyleyelim.

Sonraki Haber

Forum