Bunları sakın yapmayın: Tatilinizi kabusa çevirecek 5 büyük hata

Tatile çıktığınızda, her şeyin sorunsuz akmasını istersiniz ama dijital cihazlarınız ve teknolojiyle bağlantınız, pimi çekilmiş birer bombaya dönüşebilir. İşte tatil sırasında yapmamanız gereken 5 büyük hata.

İçindekiler

  1. Adı sanı duyulmamış sitelerden bilet rezervasyonu yapmayın
  2. Halka açık şarj cihazlarına dikkat edin
  3. AirDrop'u herkese açık yapmayın
  4. Fotoğraf çekmek için telefonunuzu yabancılara vermeyin
  5. Dolaşım ücretlerini kontrol etmeden tatil yapmayın

Tatil öncesinde yapılacaklar için klasik tavsiyeler vardır. Tatil hazırlığı için yapılacaklar listesi çıkarmak, rezervasyonlarınızı yapmak gibi... Ama bir de yapılmaması gerekenler var ki, bunlar tatilinizi kabusa dönüştürebilecek hatalardır. Gelin, bu hatalardan teknoloji kullanımını içeren birkaçına birlikte göz atalım... 

Adı sanı duyulmamış sitelerden bilet rezervasyonu yapmayın

Yolculuk öncesinde uçak bileti aramak için interneti çılgınlar gibi karıştırıyorsanız muhtemelen ucuz bilet satan ama pek de tanınmayan bir rezervasyon sitesine denk gelebilirsiniz. Bu sitedeki fiyatlar size çok cazip görünecektir ve daha yüksek fiyat vermek yerine bu siteden bilet satın almayı tercih edebilirsiniz.

Ancak bu biletlerin çoğu zaman bir "dezavantajı" bulunur. Havayolu şirketinin sitesinden rezervasyonunuzu görüntülediğinizde, uçak biletinin çok önemli kısıtları olduğunu fark edebilirsiniz. Belki bagaj hakkı çok düşüktür. Tatilde ihtiyacınız olanları yanınıza almak için havalimanında ayrıca fazla yük ücreti ödediğinizde, bilet ücreti normalden bile pahalıya gelebilir. Üstelik daha kötüsü, biletin iptal olmasına kadar gidebilen bazı kısıtlamalar olabilir. Özellikle yabancı havayollarının hiç akla hayale gelmeyecek kıstasları olabiliyor. Dolayısıyla güvenilirliği düşük bir web sitesinden ucuz bilet aldığınız için sevinmeyin, çünkü tüm tatiliniz daha başlamadan bitebilir.

Tabi tüm bu anlattıklarımız, biletin gerçek olduğu durumlardaki riskleri anlatıyor. Satın almayı yaptığınız site, dolandırıcılar tarafından hazırlanmış, sahte bir site de olabilir. Ödemenizi yapıp biletinizi aldığınızı sanırken, sadece paranızı kaptırmış da olabilirsiniz. Sonra sitenin peşinde yıllarca da koşsanız, kimse size cevap vermeyecektir ve emin olun, sitenin sahipleri kendilerini yasal olarak koruyacak her türlü önlemi almıştır. Emniyet güçleri bile onlara ulaşamıyor olabilir.

Ayrıca saygın seyahat siteleri güvenli ve iyi bilinen ödeme seçenekleri sunar. Kredi kartı şirketleriyle çalışırlar. Yalnızca banka havalesi veya havale gibi seçenekler sunan sitelere parayı gönderdikten sonra bir daha onları bulamayabilirsiniz.

Halka açık şarj cihazlarına dikkat edin

Telefonlarınızı veya tabletlerinizi şarj etmek için boş bulduğunuz prizleri kullanabilirsiniz ama telefonunuza veya tabletinize, yabancı bir USB kablosu sokmak hiç iyi bir fikir değil.

Bu şarj cihazları sizden hem para alırken, hem de telefonlarınıza zararlı yazılımlar yükleyebilirler ve ruhunuz bile duymaz. Sonra tüm hesap bilgileriniz, şifreleriniz, özel fotoğraflarınız, kameranız, mikrofonunuz, banka hesaplarınız hacker'ların oyun alanı olur.

Telefonunuzu yabancı bir USB kablosuna bağlamak zorunda kalırsanız, "sadece şarj" seçeneğini işaretlemeyi unutmayın. 

Yabancı bir ağa bağlanırken "bu ağa güven" seçeneğine basmak da sizi çok üzebilir. O yabancı ağlara güvenmeyin, sadece bağlanıp işiniz görün ve çıkın. Böylece ağ üzerinden cihazınıza beklenmedik bir saldırı olursa, antivirüs yazılımınız veya işletim sisteminiz sizi uyaracak ve hatta saldırıyı durduracaktır.

AirDrop'u herkese açık yapmayın

Telefonunuza giren tuş kaydedicileri oraya yerleştirmek için en kolay yolardan biri Apple'ın Air Drop'udur. Dolayısıyla seyahat sırasında AirDrop özelliğine dikkat edin. Sadece tanıdığınız kişiler listesinden gelen dropları kabul edecek şekilde ayarlama yapmalısınız. 

Bunun için iPhone'unuzda:

  • Ayarlar > Genel > AirDrop bölümüne gidin.
  • Telefonunuzu tüm AirDrop isteklerini reddedecek veya yalnızca kişilerinizden gelen isteklere izin verecek şekilde ayarlamanızı yapın. 

Eğer Mac kullanıyorsanız:

  • Menü çubuğunda Denetim Merkezi'ne tıklayın. Ardından AirDrop'a tıklayın. Buradan açıp kapatabilir ve kimlerin öğe gönderebileceğini seçebilirsiniz.

Fotoğraf çekmek için telefonunuzu yabancılara vermeyin

Tatillerde fotoğraf çekmek çok önemli bir etkinlik, sizi anlıyoruz ama bunun için ya bir selfie çubuğu kullanın ya da aile bireylerinizin yardımıyla farklı pozlar çekmeye çalışın. Ama asla, telefonunuzu bir yabancıya vermeyin. Çünkü, Türkiye'de çalıntı telefonların çalışmasını engelleyen sinyaller mümkün olsa da dünyanın her ülkesinde bu imkan yok ve bazıları binlerce dolar değere ulaşabilen telefonları kapıp kaçmayı meslek edinip turistik bölgelerde dolaşan ne kadar çok kapkaççının olduğuna inanamazsınız.

Telefonunuzda bir şifre olması da sizi kurtarmaz, bu şifrelere rağmen telefonları resetleyip fabrika ayarına döndürmek çocuk oyuncağı. Ayrıca hırsıza telefonunuzla beraber pin kodunuzu da kaptırırsanız, yandı gülüm keten helva. Şifre yöneticinize ulaşıp banka hesaplarınıza kadar her uygulamanın şifresini öğrenmesi dakikalar sürebilir. Siz telefonum çalındı diye alarm veremeden önce paracıklarınız önce kripto hesaplara aktarılır oradan da, izi takip edilemeyecek şekilde, hırsızlıkla hayatını sürdüren hackerların yasa dışı yaşamlarını finanse etmek üzere yeniden dolara dönüştürülür. Telefonunuzu koruyun ama pin şifrelerinizi de koruyun.

Dolaşım ücretlerini kontrol etmeden tatil yapmayın

Yurt dışı tatillerinde Türkiye'deki telefon hattınızı kullanmaya niyetliyseniz ve bulunduğunuz ülkede telefon hattınıza uygulanacak "dolaşım" ücretini kontrol etmediyseniz, vay halinize. İnternet bağlantısı veya telefon konuşmaları kesintisiz olarak devam eder ama yurda döndüğünüzde bir de bakmışsınız, yeni bir telefon alacak kadar parayı sizden istiyorlar.

Hizmet sağlayıcınızdan yurt dışındaki kullanım ücretlerini detaylıca öğrenin ve gerekiyorsa avantajlı yurt dışı paketleri satın alın veya gittiğiniz ülkede, turistler için satılan kısa süreli kullanıma uygun yeni hatlardan satın alın, çok daha ucuza gelecektir. Bir data hattı ve pilli mobil bir modem ya da ikinci bir telefonu tether cihazı olarak kullanarak, tüm aileye ucuz internet sağlayabilirsiniz.

Sonraki Haber

Forum