Bulut Bilişim Yerini Sis Bilişime Bırakıyor

Dosyalarını bulut üzerinde depolamanın vakti geçiyor; şimdi sırada "Sis Bilişim" var!

Bulut bilişim, Wikipedia'daki tanımına göre "bilgisayarlar ve diğer cihazlar için, istendiği zaman kullanılabilen ve kullanıcılar arasında paylaşılan bilgisayar kaynakları sağlayan, internet tabanlı bilişim hizmetlerinin genel adıdır."

Bu teknik ilk olarak 70'lerde, büyük şirketler tarafından donanımlara binen yükü azaltmak için kullanılıyordu. Günümüzde ise artık neredeyse her bireyin ve işletmenin en az bir bulut deposu var.

Ancak bu tekniğin de bir götürüsü var. Uzaktan donanım gücü sağlamak kullanışlı olsa da, güvenlik olarak risk taşıyor. Eğer sunucu tehlike altında kalırsa, binlerce, hatta milyonlarca kullanıcının verileri ele geçirilebilir ya da yok olabilir.

Sürekli taşınma

Camerino Üniversitesi'nde çalışan bilgisayar bilimcileri veriyi bir tane sunucu yerine birden çok sunucuya yayan yeni bir fikir geliştirdi. Yapay yedekleme ve sürekli yer değiştirme tekniklerini kullanarak veriyi sürekli hareket halinde ve parçalar halinde saklayan bu sistemin adı 'sis bilişimi' (fog computing).

Konseptin geliştiricilerinden  Rosario Culmone ve Maria Concetta De Vivo şu açıklamayı yaptı: "Bu fikrin temelinde verinin hiç bir zaman tek bir yerde bütün haliyle bulunmaması yatıyor."

Sonraki Haber

Forum