Bu iki araçla Google'dan izinizi saklayın!

Google'ın her adımınızı takip etmesi sizi kızdırıyor mu? İşte Google'dan gizlenmenin basit yolları!

Kişisel gizlilik, kimlik hırsızlığı ve sahte sayfalar son yıllarda internette en çok korku salan şeylerden oldular. Gerçek şu ki interneti sıklıkla kullanıyorsanız, kişisel gizliliğinizi korumanız pek mümkün olmayacaktır. Ziyaret ettiğiniz birçok web sitesi verilerinizi depolar, davranışlarınızı kaydeder ve hatta birtakım adresleri ziyaret etmeden önce ve ettikten sonra ne yaptığınızı izler. Şu an için herhangi bir kaçış yolu pek olmasa da izinizi en büyük risklerden saklamak istiyorsanız, bazı önerilerde bulunabiliriz.

Önereceğimiz bu iki araç, Google'ın arama etkinliğinizi izlemesine ve kaydetmesine engel oluyor. Ancak iki araç da kusursuz değiller. Kullanırken çıkabilecek olası sorunları 'Sorunlar' bölümünde ele aldık.

Track Me Not

Uyumlu olduğu tarayıcılar: Firefox, Firefox 4, Google Chrome

Track me not, arama motorlarının aramalarınızı görmesini engellemiyor ancak bunun yerine çok sayıda 'hayalet' arama gerçekleştiriyor. Gerçek aramanız, diğer aramalarınız arasında kaybolduğundan arama motorları hakkınızda doğru bir profil oluşturmakta başarısız oluyorlar.

Track Me Not'un kullanımı

Ekleninin fikri, farklı arama sorguları göndererek aramanızı gizlemek

Track Me Not varsayılan olarak açık durumda bulunuyor. Eklenti, arama motorlarına şu an gönderilen arama terimlerini durum çubuğunda gösteriyor. Programın simgesine tıklayarak aracı yapılandırmanız ve gönderilen sorguları tam olarak görmeniz mümkün oluyor.

Eklentinin kullanımı oldukça basit ve herhangi bir üçüncü parti yazılıma ihtiyaç duymuyor.

Sorunlar

Google'ın dünyanın en büyük ve en zengin şirketlerinden biri olduğunu ve dünyadaki en zeki insanları bünyesinde barındırdığını düşündüğümüzde TrackMeNot'u filtreleyebilecek bir sistem geliştirebileceklerini düşünebiliriz.

Bunun yanında ön belleğinizi ve çerezlerinizi sık sık temizlemeniz de gerekebilir. Ayrıca, bir bot olmadığınızı kanıtlamak için sık sık CAPTCHA (insan olduğunuzu kanıtlamanız için girmeniz gereken sayı ve harfler) girmeniz söz konusu olabilir.

Google Sharing

Google Sharing, eklentiyi kullanan tüm kullanıcıların aramalarını tek bir proxy üzerinden gönderiyor

Google Sharing

Uyumlu olduğu tarayıcılar: Firefox 3.0 - 3.6

Google Sharing, tarayıcınızın arka planında özel bir proxy gibi çalışıyor. Kullandığı fikir ise ilgi çekici: Eklenti tüm bilgilerinizi alıyor, hepsini karıştırıyor ve kendi yoluyla gönderiyor.

Sonuç olarak Google, arama verilerini alıyor ancak tüm kullanıcıların aramaları bir arada olduğundan, tek bir kullanıcının profilini oluşturmak mümkün olmuyor. Eklentiyi yüklediğinizde varsayılan olarak açık konumda bekliyor ve ayarlayabileceğiniz çok fazla seçeneği bulunmuyor. Sadece kullanılan proxy sunucusunu düzenleyebiliyor veya yenisini ekleyebiliyorsunuz.

Aramalarınızın Google tarafından kaydedildiğinden endişeleniyorsanız, bu araç sizi daha güvende hissettirmeyebilir. Tüm aramalarınızın üçüncü parti bir araç ile kaydedilmesi ve kullanılması bazı kullanıcılar için tedirgin edici olabilir.

Sonraki Haber

Forum