Bu habere dikkat: 1. iPhone, 2. Android...
iPhone, Android ve diğerleri: Cebinize uygulama yüklerken bakın aslında neler yapıyorsunuz...
Akıllı telefonlarınızla beraber kullandığınız uygulamalar aslında pek de göründükleri kadar masum değiller. Wall Street Journal'ın araştırmasına göre; 101 popüler akıllı telefon uygulamalarından 56'sı telefonun özel ID numarasını diğer şirketlere kullanıcının bilgisi dışında yolluyor. 46 tanesi telefonun bulunduğu yeri başka kişilere bildirirken 5 tanesi telefon kullanıcısının yaşını cinsiyetini ve diğer özel bilgilerini başka yerlere yolluyor.
iPhone uygulamaları bu konuda Android uygulamalarından daha fazla kuralları çiğniyor. Örneğin TextPlus 4 isimli iPhone uygulaması, kullanıcının bilgililerini, yaşını cinsiyetini sekiz ayrı reklam firmasına gönderiyor. Apple'ın açıklamasına göre, hiçbir uygulama kullanıcının izni olmadan bilgileri başka yerlere gönderemez. Ancak Wall Street Journal'ın haberine göre test edilen birçok uygulama bu kuralı rahatlıkla çiğniyor. Android uygulamalarında da aynı durum söz konusu ama iPhone uygulamalarında durum biraz daha ciddi...
Nasıl korunurum?
İncelenen 101 uygulamadan 45'inin gizlilik sözleşmesi bulunmuyor. Apple ya da Google da uygulamayı mağazalarına alırken böyle bir şart koşmuyorlar. Üçüncü şahıslarla en çok paylaşılan bilgi de telefonların özel ID numaraları.
Peki ama kullanıcılar bu olaydan kaçmak için ne yapabilir? Aslına bakarsanız yapabileceğiniz pek bir şey yok. Journal'a göre yapabileceğiniz en iyi şey uygulamaların istediği bilgilere göz atmak. Hangi uygulamaların kişisel bilgilerinize girdiğini ya da buna izin verip vermedeğinizi kontrol edebilirsiniz.
Güvenmediğiniz uygulamaların, sizin nerede olduğunuzu ya da telefonunuzun bazı bölümlerine erişmesine izin vermeyin. Bunların dışında, telefonun konum özelliğini kapatabilirsiniz ancak bu sizin de zararınıza olur. Yerinizi öğrenemeyen uygulamalar, sizin de harita gibi uygulamaları kullanamamanıza neden olur.