Bu cihazların hepsinde Android var!
Belki çoğumuz farkında değiliz ama bu ilginç cihazların hepsi, aslında Android'le çalışıyor!
Cebimizdeki çoğu akıllı telefon, çantamızdaki tabletler Android işletim sistemiyle çalışıyor. Peki Android'li buzdolabını daha önce duymuş muydunuz?
Linux tabanlı olan açık kaynaklı işletim sistemi Android, sadece akıllı cep telefonlarında ve tabletlerinde bulunmuyor; Android'i hayatımızın her köşesinde görmek artık mümkün. Sizin için hazırladığımız listede yer alan ve hiç tahmin edemeyeceğiniz bu ürünler de, Android kullanıyor!
Ev Güvenlik Sistemi
Bu ürün Xfinity'nin ev güvenlik sistemi. Bu ev güvenlik sistemi tam olarak Android işletim sistemiyle çalışmıyor ama Comcast'in Android Dokunmatik Ekran kontrolcüsünü kullanıyor. Bu ev güvenlik sistemi, tabii ki Google Play üzerinden uygulama kurmaya izin vermiyor ama Comcast'in kendi uygulama mağazası üzerinden Hava Durumu, Hesap Makinesi gibi basit uygulamalar kurmak mümkün.
Cihaz aynı zamanda evde bulunan lambaları da kontrol edebiliyor. Evden çıkarken tek bir tuş ile tüm ışıkları kapatabilme özelliğine sahip. Cihazın alt kısmında büyük hoparlörler bulunuyor bu hoparlörler kapı açılıp kapandığı zaman uyarı sesi çıkarıyor.
Cihaz biraz eski bir işletim sistemi sürümü olan Android 2.3 Gingerbread'i kullanıyor ama yaptığı işlere bakacak olursak bu eski işletim sistemi hiç bir sorun teşkil etmiyor. Bu ev güvenlik sisteminin arayüzü telefonlarımızdaki arayüzler gibi modern olmasa da her şey derli toplu gözüküyor.
Buzdolabı
Samsung'un Android işletim sistemli ve 8 inç boyutunda LCD ekrana sahip bir buzdolabı modeli olduğunu biliyor muydunuz? 4 kapılı bu buzdolabı, tasarımından ve teknolojilerinden daha çok fiyatıyla dikkat çekiyor. 3.500 dolarlık bir fiyat etiketine sahip olan ürün, ülkemizde henüz satışa sunulmadı.
Bu buzdolabının ekranında bulunan uygulamalar ile hava durumunu takip edebilir, ne yemek pişireceğiniz hakkında ipuçları ve tarif bilgilerini bulabilirsiniz. Kablosuz bağlantı özelliğine de sahip olan buzdolabının ekranında cep telefonunuzdan çektiğiniz fotoğrafları görmeniz bile mümkün.
Android TV Kutuları
Daha önce Android TV Kutularını duymanız muhtemel. Bu ürünlerin temel amacı "akılsız" ve internet bağlantısı olmayan televizyonları akıllı ve internet bağlantılı televizyonlara çevirmek. Tek yapmanız gereken mevcut olan bağlantı seçeneklerinden birini kullanarak cihazı televizyona bağlamak.
Daha önce Everest'in TV Kutusu olan Nano310'u incelemiştik. Sadece bir kutudan ibaret olan bu cihazda iki adet USB girişi de yer alıyordu. Bu girişleri kullanarak istediğiniz USB arabirimli cihazı Android 2.3 işletim sistemi ile gelen Nano cihazınızda kullanabiliyorsunuz. Piyasada çeşit çeşit ve iddialı donanımlı Android TV Kutuları bulabilirsiniz ama hepsinin yapmaya çalıştığı aynı.
Android Mini PC
Android TV Kutularının boyutları sizin için büyük mü geliyor? O zaman parmak boyutundaki Android işletim sistemli Mini bilgisayarlara bakabilirsiniz. Bu Mini PC'ler genel olarak televizyonunuzun HDMI portuna bağlanarak ve microUSB kablosunu televizyonun USB girişine takarak çalışıyor.
Android Mini PC üreticilerini daha önce duymanız çok zor çünkü Samsung, LG, Sony gibi büyük teknoloji üreticileri henüz bu pazara adım atmış değiller. Çin tabanlı firmalar her ne kadar toplumuzda "Çin malı" olduğu için tercih edilmese de iPhone dahil çoğu teknolojik ürün Çin'de üretiliyor ve gayet başarılı ürünlere imza atılabiliyor. Daha önce incelediğimiz Rikomagic MK802-IIS2'e göz atabilirsiniz.
Karaoke Makinesi
Açıkçası bizim en çok dikkatimizi çeken ürün bu Android Lemon KTV Karaoke Makinesi oldu. 1 GB RAM ve Mali 400 grafik işlemcisine sahip. Aynı zamanda cihazı yönetebileceğiniz iOS ve Android uygulamaları bulunuyor. Bu uygulamalardan şarkı sözlerini görebildiğiniz gibi şarkı değiştirme gibi işlemleri yapabilmeniz de mümkün.
Kameralar
Samsung ile başlayan Android'li kamera akımı diğer fotoğraf makinesi üreticilerini de harekete geçirdi. Fotoğraf makinesi üzerinden gelişmiş paylaşım özellikleri ve fotoğraf düzenleme uygulamaları ile dikkat çeken kameraların başında Nikon'un S500c bulunuyor. 10X optik yakınlaştırma özelliğiyle iyi bir değere sahip olan kameranın satış fiyatı 500 TL.
Diğer yandan Samsung Android işletim sistemli kameralar çıkarmaya devam ediyor. İlk etapta sadece kompakt makinalarda Android işletim sistemini kullanan firma DSLR makinelerde de Android işletim sistemini kullanıyor. Samsung'un orta seviye Galaxy Camera 2 modelinin fiyatı 950, Samsung Galaxy NX ise 3.300 TL.
Araç İçi Navigasyon
Daha önce Android cihaz destekleyen navigasyon cihazları görmüştük ama Android işletim sistemli navigasyon sistemini ilk defa Parrot Asteroid ile birlikte görüyoruz. 6.2 inç boyutundaki ekran araçlardaki standart 2-DIN boyutuna tam olarak sığacak şekilde tasarlanmış. Araç içindeki hoparlörleri de kontrol edebilen cihazda depolama araçlarını ve telefonunuzu bağlayabileceğiniz USB girişleri de bulunuyor. SD kart yuvası bulunan cihaza müziklerinizi yüklemeniz mümkün.
Asteroid'te herhangi bir SIM kart girişi bulunmuyor yani cihazınızı internete WiFi üzerinden bağlamak zorundasınız. Bunun için cebinizin ya da tabletinizin kişisel hotspot özelliğinden faydalanabilirsiniz. Ürün yurtdışında 599 dolarlık fiyat etiketine sahip.
Amazon Fire TV
Android TV Kutularından yazımızın başında bahsetmiştik. Amazon'un bu ürünü ise Android tabanlı kendi işletim sistemi olan FireOS 3.0 Mojito'yu kullanıyor. Bu işletim sistemi Android 4.2.2 Jelly Bean'i temel alıyor. Amazon App Store üzerinden uygulama kurabileceğiniz cihazı aynı zamanda medya merkezi olarak da kullanabilirsiniz.
Ouya
Kickstarter üzerinden destek toplayarak gerçeğe dönüşen Android'li oyun konsolu Ouya büyük ses getirmişti. Android 4.1 Jelly Bean işletim sistemini kullanan Ouya gücünü 1 GB RAM'den ve Nvidia Tegra 3 çip setinden alıyor.
Şu anda Ouya'nın kendi marketinde 810 adet oyun bulunuyor. Bu oyunların çoğu ücretli olmasına rağmen kaliteli ve ücretsiz oyunlara rastlamak mümkün. Cihaz aynı zamanda her türlü kişiselleştirmeyi yapabilmek için root'lanabiliyor ama root işlemi cihazı garanti dışı bırakıyor.
Ouya'nın aynı zamanda geliştirici kiti de bulunuyor ve bu kit sayesinde geliştiriciler basit bir şekilde oyunlarını Ouya için geliştirebiliyor.
Android'li akıllı saatler
Belki de en çok duyulan Android işletim sistemli ürün sınıfı, cep telefonu ve tabletlerden sonra saatler oldu. Özelleştirilmiş bir Android sürümü olan Android Wear işletim sistemini kullanan Samsung Gear Live ve Motorola 360 gibi saatler cep telefonu ile senkronize olup saatin ekranında sadece saat bilgisini göstermekle kalmıyor, aynı zamanda yeni bildirimleri de gösteriyor.
Bu yaz sonunda Android Wear'lı Motorola 360 da satışa çıkacak. Aynı zamanda Samsung Gear Live ve LG G Watch 7 Temmuz'da satışa çıkıyor Raporlara göre bu yıl sonuna doğru çeşitli üreticilerden daha çok Android Wear'lı akıllı saat göreceğiz.