Bu 5 Windows işlevi, olmasaydı da olurdu!
Windows'un sinir bozma potansiyeline sahip bu 5 işlevi, aslında hiç olmasa daha iyi olabilirdi!
Windows gibi uzun senelerdir piyasada olan bir işletim sistemi, içerisinde bilinen ve çok fazla bilinmeyen sayısız işlevi barındırabiliyor. Bu işlevlerden bazıları, hak ettiği övgüyü almıyor. Ancak Windows'un her şeyi kusursuz da değil. Microsoft, Windows'un son birkaç sürümünde pek ihtiyaç duymadığımız, zaman zaman sinir bozabilen birkaç işlevi işletim sistemine ilave etti. Bu yazımızda kaldırılmasına hiç üzülmeyeceğimiz Windows özelliklerinden bahsedeceğiz. İşte kimsenin ihtiyaç duymadığı 5 Windows işlevi.
1. Ön yüklü Mağaza uygulamaları
Microsoft, artık Mayın Tarlası, Solitaire gibi oyunları Windows 10'la birlikte sunmuyor. İşletim sistemi bu oyunlar yerine Candy Crush Saga ile geliyor. Candy Crush ise içerisinde paranızı sömürmeye yönelik satın almalar barındıran "freemium" bir oyun.
Ürünlerinin fiyatını aşağı çekmek için cihazlarına çöp yazılımları ekleyen üreticileri anlayabiliyoruz. Ancak Microsoft'un bunu kendi işletim sisteminde yapması apayrı bir durum... Neyse ki Windows 10'daki gereksiz uygulamaları kaldırmak oldukça kolay.
2. OneDrive entegrasyonu
OneDrive faydalı bir uygulama olabilir, ancak bazı kullanıcılar dosyalarını bulutta saklamak istemeyebiliyor. Dahası Microsoft'un ücretsiz alanı 5GB'a indirmesi, çoğu kullanıcıyı kızdırmış durumda.
OneDrive'ı kullanmak istemezseniz veya Dropbox gibi bir alternatifi tercih ediyorsanız, onu bir kayıt defteri numarasıyla kaldırmanız gerekiyor.
3. Agresif izleme
Windows 10'un çok konuşulan özelliklerinden bir tanesi, neredeyse yaptığınız her şeyi izlemesi. Hatta Microsoft, Windows 7 ve Windows 8.1'e de güncellemeler yoluyla çeşilti "telemetri" (uzaktan izleme) özellikleri eklemiş bulunuyor.
Aslında hiçbir şeyin bedava olmadığını düşündüğümüzde, Microsoft'un ücretsiz bir güncelleme olarak sunduğu Windows 10'dan bu tür veriler toplaması şaşırtıcı değil. Yine de bu, gözetlenmeyi haklı çıkarmıyor.
4. Ayarlar / Denetim Masası karışıklığı
Windows'un ayarlarını çok uzun süre Denetim Masası üzerinden yaptık. Windows 8 ve sonraki Windows'larda Denetim Masası yerini Ayarlar uygulamasına bırakmaya başladı. Ayarlar uygulaması, özellikle yeni başlayan kullanıcılara kullanıcı dostu bir arayüz sunmayı amaçıyor. Bu elbette iyi bir şey, ancak ayarların bazılarının Ayarlar uygulamasında, bazılarının ise sadece Denetim Masası'nda bulunması kafa karıştırabiliyor.
Microsoft, yakında muhtemelen Denetim Masası'nı tamamen kaldıracak veya uzman kullanıcılar için bir isim değişikliğine gidecek. Elbette Ayarlar uygulaması yeterince kapsamlı olduğunda Denetim Masası'nın gidişinden şikayetçi olmayacağız.
5. Zorla gelen güncellemeler
Windows 10'la birlikte Microsoft, otomatik güncelleme işini biraz abartıyor. Windows 10 Home kullanıcıları, güncellemeleri yüklememek gibi bir seçeneğe sahip değiller. Professional ve üstü sürümleri kullananlar ise güncellemeleri birkaç ay erteleyebiliyorlar.
Otomatik güncellemelerin aslında kötü bir yanı yok, hatta güncellemelerin kendiliğinden yüklenmesi çoğu zaman faydalı. Ancak güncellemeler sorunlara yol açtığında başınız ağrıyabilir. Windows 10 Home, "ben tecrübeli bir kullanıcıyım, güncellemeleri bana bırak" gibi bir seçenek sunsaydı, aslında hiç fena olmazdı.