Bu 4 aracı mutlaka deneyin!
Bir siteye giriş yapmadan güvenli olup olmadığını öğrenin: İşte bu işin uzmanı olan 4 müthiş araç...
İnternette güvenle sörf yapmak gün geçtikçe zorlaşıyor. Anti-virüs ve anti zararlı yazılım kurulu olsa bile zararlı bağlantılara tıkladıktan sonra, bulaşan zararlılar ile uğraşmak zorunda kalabilirsiniz.
Zararlı yazılımlar bir yana, güvenip de kayıt olduğunuz bir site, kayıt bilgileriniz aynı ise e-posta adresinizi, Facebook, Twitter gibi sosyal ap hesaplarınızı, kısacası online hayatınızı ele geçirebilir.
Özellikle büyüyen bir tehdit, sosyal ağlardaki fotoğraf galerilerine verilen bağlantılar. Daha doğrusu, gerçek bir siteye gibi görünen sahte url'ler ve kısaltmalar. Bunları kontrol etmelisiniz!
Bu işi kolaylaştıran ve gitmek istediğiniz adresin güvenliğini kontrol eden hizmetleri, güvenli sörf yapabilesiniz diye bir araya getirdik.
McAfee SiteAdvisor
Bu online uygulamaya eriştiğinizde listelenen başka SiteAdvisor uygulamalarını da görebilirsiniz. Kendi kendini güncelleyen bir güvenlik araç çubuğu da dahil olmak üzere çeşitli araçlar mevcut.
Metin kutusuna şüphelendiğiniz sitenin adresini yapıştırıp, "View a Site Report" tuşuna tıkladığınızda, uygulama bahsi geçen siteyi kontrol ederek size bir rapor sunacaktır.
Sitenin güvenli olup olmadığına ek olarak hangi ülkeden olduğunu, kullanıcı miktarını ve hakkındaki incelemeleri de sunuyor. Ayrıca site üzerindeki downloadların da zararlı olup olmadığını kontrol ediyor.
Bağlantı: McAfee SiteAdvisor
Norton SafeWeb
İnternet siteleri hakkında tehdit raporu sunan SafeWeb'de güçlü bir kullanıcı desteği var. SafeWeb'in analizlerine ilaveten, bu kitlenin verdiği notları ve yaptığı incelemeleri okumak da mümkün.
Norton değerlendirmesinde yeşil: güvenli, turuncu: dikkatli olmak gerek, kırmızı: tehlikeli ya da gri: test edilmedi bilgisi yer alıyor. 17 farklı zararlı yazılım testinden elde edilen sonuçları barındıran bir rapor da cabası.
Bazı sitelerde e-ticaretin ne derece güvenli olduğuna dair detaylar da sunuluyor. Örneğin bahsi geçen site alışveriş esnasında iletilen verileri şifreliyor mu, gizlilik sözleşmesi var mı? Bunlar da online alışveriş yapmak isteyenler için çok önemli bilgiler.
Bağlantı: Norton SafeWeb
Phishtank
Bazı siteler size pek çok şey vaat eder ve kanıp girdiğinizde kişisel bilgilerinizi çalarak kötü amaçlarla kullanır, en azından satar.
Phishing yöntemiyle internet gezginlerini kandıran siteleri ihbar etmek, internet güvenliğine katkıda bulunmak için Phishtank'a katılabilirsiniz.
Ayrıca diğer kullanıcıların raporlarını da değerlendirebilir ve doğrulayabilirsiniz.
Bağlantı: Phishtank
Online Link Scan
Sitenin güvenli olup olmadığını hızla öğrenmek isteyenler için böyle güzel bir hizmet var.
Raporlarla ve detaylarla uğraşmak istemiyorsanız, Online Link Scan sizin için Phishtank, AVG ve Google Safe Browsing motorlarından araştırma yaparak, sitenin temiz olup olmadığını gösterir.
Bu hizmetin tek eksisi, metin kutusunu ve özet tablosunu çevreleyen sayısız metin, bağlantı reklam; bu da o kadar önemli bir eksi değil.
Bağlantı: Online Link Scan