Bu 10 Chrome Eklentisinden Bizce Uzak Durun!
Chrome eklentileri hayatınızı kolaylaştırıyor olabilir, ancak bu 10 eklentiden uzak durmanızda fayda var!
Web tarayıcısı eklentileri hayatınızı kolaylaştırabilir. Ancak bazen sizi izleyip, bilgilerinizi başkalarının eline verebildiği gibi, sistem kaynaklarını tüketip, normalden fazla reklam görmenize de neden olabilir. Hangi eklentilerin bu işleri yaparken suçüstü yakalandığını bilmeniz zor; ancak aşağıdaki 10 Chrome eklentisinden uzak durarak işe başlayabilirsiniz.
1. Adblock Plus
Adblock Plus, Chrome'un en popüler eklentilerinden biri, ancak aynı zamanda kaynak tüketimi bakımından en cömertlerinden bir tanesi. Kaynakların tükenmesi ise hızlı tarayıcınızın yavaşlaması anlamına gelebilir. Adblock Plus reklamları engelleme konusunda başarılı olsa da, aşırı kaynak tüketimi, sizi eklentiyi kullanmaktan vazgeçirmeye yetecek bir neden.
2. Hola
Farklı ülkelerin Netflix filmlerini izlemeye yarayan Hola, aslında devasa bir Botnet gibi çalışıyordu. Hola kendisini bu sistemden uzak tutmaya çalışsa da, tedbirli olup eklentiyi kullanmamanızda fayda var.
3. FindMeFreebies
Eklentinin ismine baktığınızda ücretsiz şeyleri bulmanızı sağladığını düşünebilirsiniz. Ancak eklentinin tüm yaptığı, giriş sayfanızı bu işi gören bir reklamla değiştirmek.
4. ShopGenius
Bu eklenti, ürünler hakkındaki yorumları bulduğunu söylese de, eklentiye gelen yorumlar pek işe yaramadığını söylüyor. Dahası eklentiyi kaldırmak zor hatta imkansız. Uygulama mağazasındaki açıklamaya göre eklenti, üçüncü partilere URL bilgisi de sağlıyor.
Şimdiye kadar silmediyseniz, ShopGenius'u şimdi silmenizi tavsiye ediyoruz.
5. Website Destroyer
Web sitelerini havaya uçurmak çok keyifli bir iş gibi gelebilir. Aslında eklenti, söylediğini yapıyor ve çeşitli silahlarla siteleri patlamanıza izin veriyor. Söylemediği şey ise para kazanmak için silah satmaya çalıştığı.
Siteleri havaya uçurarak zaman geçirmek istiyorsanız, bunun için Kick Ass bookmarklet'i kullanabilirsiniz.
6. Super Browse for Netflix
Netflix'teki "gizli kategoriler" bir süre önce interneti çalkalamıştı. Eklenti işe yarasa da, sizden yılda 1,99 dolar talep ediyor. Belki pahalı değil ama kodları kendiniz kullanabileceğinizi düşünürsek, neden eklentiyi bir kenara bırakıp, tasarruf etmeyesiniz?
7. Autocopy Original
Bu eklenti, seçtiğiniz metni otomatik olarak panoya kopyalıyor; böylece CTRL+C'ye basmanıza veya Kopyala'ya tıklamanıza gerek kalmıyor. Ancak sürekli metin kopyalamıyorsanız bu işlevin çok faydalı olduğunu söylemek zor. Dahası geliştirici wips.com, eklentisinin "belirli web sayfaları hakkında anonim bilgi topladığını" söylemesi oldukça şüpheli görünüyor.
8. Hover Zoom
Yola masum bir eklenti olarak çıksa da Hover Zoom, daha sonra bir firma tarafından satın alınarak casus yazılıma dönüştürüldü. Eklenti verilerinizi toplayıp sattığından, onu silmekten başka çareniz yok.
9. SpeakIt!
Bilgisayarınızın haberleri veya WikiPedia girdilerini size okuması kulağa müthiş geliyor. Eklenti bu işi yapıyor ancak aynı zamanda bol miktarda veri topluyor. Dahası ücretsiz sürümü kullanan birçok kullanıcı, eklentinin düzgün çalışmadığından şikayetçi.
10. Antivirüs eklentileri
Antivirüs üreticilerinin sunduğu eklentiler, genellikle firmalarına gelir sağlamaktan fazlasını yapmıyorlar. Antivirüsünüzün web trafiğini zaten izlemesi gerekiyor; o halde web tarayıcısı eklentisine ne gerek var?