Brezilya’dan Dijital Real İçin İlk Adım

Brezilya Merkez Bankası, dijital para birimi pilot projesinin dün başladığını duyurdu.

Brezilya Merkez Bankası, ülkedeki finansal hizmetleri yaygınlaştırmak için yeni adımları uygulamaya sokuyor. Anlık ödeme sistemi Pix’i 2020 yılında hayata geçiren Brezilya, dijital para birimi için de ilk adımı attı. Brezilya Merkez Bankası, dijital para birimi (dijital real) pilot projesinin dün başladığını duyurdu.

Dijital real, kamu tahvillerinin alım-satım sürecinde test edilecek. Testlerin başarı ile sonuçlanması halinde 2024 yılının sonlarına doğru resmen uygulamaya alınacak. Brezilya Merkez Bankası Girişim Koordinatörü Fabio Araujo, dijital real’in dağıtılmış defter teknolojisi üzerinden yürütülen bir ödeme aracı olarak inşa edileceğini açıkladı. Böylece finans ve ödeme şirketlerinin tokenize mevduatlar yoluyla perakende finansal hizmetleri desteklemesi amaçlanıyor.

Araujo, dijital real‘in maliyetleri düşüreceğini ve insanlara finansal sisteme katılım imkanı getireceğini ifade etti. Ayrıca kredi maliyeti ve yatırım getirilerini iyileştirebileceğini kaydetti. Araujo, bankaların CBDC ile çok ilgilendiğini ve yapılan görüşmelere çok ilgi gösterdiklerini de sözlerine ekledi.

Brezilya yeni nesil ödeme sistemleri ile en fazla ilgilenen ülkeler arasında yer alıyor. Merkez Bankası, son yıllarda bankaların uyguladığı yüksek faiz oranlarına paralel yeni düzenlemeleri test etmeye başlamıştı. Yeni düzenlemeler fintech, ödeme sistemleri ve kripto paralar gibi alanlarda gelişimi beraberinde getirdi. Diğer yandan Brezilya Meclisi, kasım ayında kripto paraların ödeme yöntemi olarak kullanılmasını kabul eden yasa tasarısı onaylanmıştı.

Bu haber Chip Online ve BTCHaber iş birliği ile hazırlanmıştır.
Sonraki Haber

Forum