Bozuk yumurta nasıl anlaşılır? Yumurtanın bozulduğunu nasıl anlayabileceğinizi gösteriyoruz...
Bozuk yumurta nasıl anlaşılır? Bir yumurtanın bozuk olup olmadığını nasıl anlayabilirsiniz? İşte bunu kolayca yapmanızı sağlayacak en basit yöntemler...
Eğer tam yemek yaparken yumurtalarınızın son kullanma tarihinin geçtiğini fark ettiyseniz, onları atmadan önce, gerçekten bozulup bozulmadığını anlamak için deneyebileceğiniz birkaç farklı yöntem bulunuyor. Gelin, bu yöntemlere birlikte göz atalım...
Bozuk yumurta nasıl anlaşılır: Metot 1
Söz konusu yumurtayı bir kase veya geniş bir bardak içerisindeki soğuk suya koyun ve yüzüp yüzmediğine bakın. Yumurtaların içinde küçük bir hava cebi vardır ve zamanla gözenekli kabuklarından yumurtaya daha fazla hava geçer. Yumurtaya daha fazla hava girdikçe hava cebi büyür ve yumurtayı iyice yüzer hale getirir.
Yumurta kasenin dibinde yan yatıyorsa, en taze durumundadır.
Eğer yumurta bir ucunda dik duruyorsa ancak dibe değiyorsa, artık zamanı geçmeye başlamıştır ancak yine de güvenle tüketilebilir.
Eğer yumurta suyun üzerinde yüzüyorsa taze değildir. Ama bu bile, yemenin mutlaka kötü veya güvensiz olduğu anlamına gelmez. Yumurtayı kırarak ve bozulduğuna dair işaretler arayarak (veya koklayarak) test etmeniz gerekir.
Bozuk yumurta nasıl anlaşılır: Metot 2
Yumurtayı kulağınıza tutun, sallayın ve bir "sıçrama sesi" duymaya çalışın. Yumurtanın süresi geçmeye başladıkça ve nem ve karbondioksit kabuktan dışarı çıktıkça, sarısı ve beyazı kurumaya ve büzülmeye başlar ve yumurtadaki hava cebi büyür. Daha büyük bir hava cebi, yumurtaya kabuğun içinde hareket etmesi ve bir sallanma sesi çıkarması için daha fazla alan sağlar.
Taze bir yumurtayı salladığınızda, fazla ses çıkarmamalıdır.
Sallanan bir yumurta, yalnızca yumurtanın zamanının geçmeye başladığını gösterir ve yine yumurtanın tüketim için kesinlikle güvenli olmadığı anlamına gelmez.
İlk metotta olduğu gibi, yumurtayı bir tabakta veya geniş bir kapta kırın ve sarısının ve beyazının kalitesini kontrol edin. Peki bunu nasıl yapacaksınız?
Görerek ve koklayarak kontrol edin
Yumurtanın bütünlüğü yaşlandıkça azalır, bu nedenle taze bir yumurta kadar iyi bir şekilde bir arada olmaz. Yumurtanın tabakta geniş bir mesafeye yayılıp yayılmadığına veya nispeten kompakt kalıp kalmadığına dikkat edin.
Sarısı düz görünüyorsa ve kolay dağılıyorsa, yumurta bayatlamıştır.
Yumurta akının rengine bakın. Bulanık bir beyaz, çok taze bir yumurtayı gösterir. Berrak beyaz, yumurtanın bayatlamaya başladığı anlamına gelir.
Yumurtayı kırdığınızda kokup kokmadığına bakın. Bu, bozuk bir yumurtanın en iyi göstergesidir. Bozulmuş bir yumurtayı kırdığınızda keskin ve kötü bir kokusu olacaktır. Yumurta kırılır kırılmaz (ve muhtemelen daha önce) kükürt kokusu gelir ve yumurtanın atılması gerekir. Çiğ veya pişmiş olmasına bakılmaksızın bozuk bir yumurta bu kötü kokuya sahip olacaktır.