Boş viteste araba kullanmak yakıt tasarrufu sağlar mı? Boş viteste yakıt tasarrufu mümkün mü?

Boş viteste araba kullanmak, gerçekten de daha az yakıt tüketmenizi sağlayabilir mi? Boş viteste yakıt tüketiminin düşeceği iddiası ne kadar doğru? Birçoğumuzun yanlış bildiği gerçeği açıkladık...

Yakıt fiyatları istikrarlı bir şekilde yükselmeye devam ediyor. Bu yüzden hepimiz, elimizden geldiğince yakıt tasarrufu yapmaya çalışıyoruz. Bunu yapmanın pek çok yolu olsa da, çoğu kişinin düşündüğünün aksine, aracınızı boşta kullanmak bunlardan biri değil.

Aracınızı boşta kullanmaktan bahsetmeden önce yakıt ekonomisini açıklamakta fayda olabilir.

Yakıt tasarrufu nasıl sağlanabilir?

Sürüş şeklimiz, araçlarımızın yakıt ekonomisini, yani bir aracın belirli bir miktarda yakıtla ne kadar yol kat edebileceğini etkiler. Örneğin, Kelley Blue Book’un belirttiği üzere, yakıtı en verimli kullanan araçlarda bile ne kadar hızlı sürerseniz o kadar çok yakıt tüketirsiniz. Benzer şekilde, şehir içi sürüşlerde tüm durma ve kalkışlar motorunuzun daha fazla çalışmasına neden olur ve yakıtı daha hızlı yakmanıza neden olur.

Bu nedenle pek çok insan, aracı dikkatli kullanma alışkanlığı edinmiştir. Örneğin, gereksiz ve ani hızlanma ve ardından frene basma gibi kalıplardan kaçınmak, yakıtı biraz daha verimli kullanmanızı sağlayabilir.

Az yakıt tüketmeye çalışırken, bazı insanlar, özellikle yokuş aşağı yollarda benzin tasarrufu sağlayacağını düşünerek boş viteste ilerlemeyi tercih ediyor. Ancak aracınız ister manuel ister otomatik olsun, durum gerçekte tam olarak böyle değil.

Boş viteste araç kullanmak ve yakıt tasarrufu

The Drive’dan Chris Rosales’in açıkladığına göre “Modern araçlar, viteste yokuş aşağı giderken tüm yakıt akışını kapatır. Boşta giderken, [elektronik kontrol ünitesi] motoru rölantide tutmak için yakıt enjekte etmeli ve yakmalıdır. Vitese geçtiğinizde, motorun dönmesini depodaki yakıt yerine aracın momentumu sağlar.

Ancak bu alışkanlık tamamen yersiz değil. Rosales, 30 yaşından büyük bazı araçların boşta giderken viteste olduğundan daha az yakıt tüketebileceğini söylüyor, ancak bu gerçekten araca bağlı.

Ayrıca, boş viteste gitmek, daha fazla yakıt kullanmasının yanı sıra güvensiz bir sürüş biçimidir. Örneğin yolda beklenmedik bir tehlikeyle karşılaşırsanız, bir kazanın gerçekleşmesini önlemek için gaz pedalını kullanmanız gerekebilir. Mike Allen’ın Popular Mechanics’te açıkladığı üzere “motor aktarma organlarına bağlı olmadığında, keskin viraj alma manevraları sırasında otomobiller boş viteste iyi dönüş yapamıyor.

Sonuç olarak, aracı viteste kullanmak boşta ilerlemekten daha fazla yakıt tasarrufu sağlamanın yanı sıra, aracınızı daha güvenli kullanmanızı da mümkün kılar. Ama söz konusu olan 30 yaşında çok eski bir araçsa, yakıt konusunda tersini düşünebilirsiniz.

Sonraki Haber

Forum