BMW, yeni konsept aracı i Vision Dee'yi ilk kez detaylı olarak gösterdi

BMW'nin yeni konsept aracı i Vision Dee, sahip olduğu teknolojiler kocaman bir HUD'a dönüşen ön camıyla ilk kez sahneye çıktı.

Las Vegas'ta düzenlenen yıllık Consumer Electronics Fuarı'nda (CES 2023) BMW, 2025'te üretime geçtiğinde tüm ön camında artırılmış gerçekliğe sahip bir HUD'a sahip olacak Neue Klasse EV'lerinde göreceğimiz teknolojilerin bazılarının ön tanıtımını yaptı. Sergilenen konsept araç BMW i Vision Dee adını taşıyor. Buradaki “Dee”nin "dijital duygusal deneyim" anlamına geldiği belirtiliyor.

Yeni konsept araç, 2021'de gösterilen BMW i Vision Circular’a eşlik eden bir konsept gibi gözüküyor. Bu konsept daha sürdürülebilir üretimi hedeflerken, sayısız etkileyici teknoloji ile birlikte geliyor.

i Vision Dee, temel sürüş bilgilerinden sanal dünyalara kadar hemen her şeyin ön camın tamamına yansıtıldığı, sürücülerin arabanın onlara ne kadar dijital içerik göstermesini istediklerine karar vermelerine olanak tanıyan bir karma gerçeklik ayarı da dahil olmak üzere yeni insan-makine arayüzü fikirlerini deniyor.

BMW Başkanı Oliver Zipse, “BMW i Vision Dee ile, donanım ve yazılım birleştiğinde nelerin mümkün olduğunu sergiliyoruz. Bu şekilde, otomobili akıllı bir yol arkadaşına dönüştürmek için dijitalleşmenin tam potansiyelinden yararlanabiliyoruz” diyor ve ekliyor: “Otomotiv üreticilerinin ve ayrıca BMW'nin geleceği bu: Sanal deneyimin gerçek sürüş keyfiyle birleşmesi. Aynı zamanda BMW i Vision Dee, Neue Klasse'ye giden yolda bir başka adım. Bu vizyonla geleceğe bakıyoruz ve gelecek ürün nesillerimiz için dijitalleşmenin muazzam öneminin altını çiziyoruz.

i Vision Dee’nin ne kadarının Neue Klasse Sedan’a aktarılacağı belli değil, ancak BMW yeni EV platformunun çok sayıda model ve sürümde kullanılmasını planlıyor.

Tam ön cam artırılmış gerçeklik ekranları gibi bazı özellikler, tüketici arabalarında satılan gerçek otonom sürüş sistemlerinin ortaya çıkmasına kadar pratik bir kullanım görmeyecektir. Ancak tam otonom araçların kullanıma girmesi ile beraber araçlarda kendine etkin bir yer bulabilir.

Dee'nin, sürücünün bilgi ekranının beş aşaması arasında hareket etmek için kullanabileceği bir seçenek sunması ise oldukça akıllıca görünüyor. Bu seçeneklerin en temelinde, sürüş sırasında ihtiyaç duyacağınız bilgiler (hız, yol tarifi gibi) gösteriliyor. Bilgi-eğlence ve iletişim, ardından artırılmış gerçeklik ve son olarak, gerçek dünyayı (geçici olarak) engelleyen tamamen sanal dünya, daha fazla bilgi içeren aşamalar ekliyor.

Ayrıca Dee, diğer yol kullanıcıları ve yayalarla iletişim kurmak için görsel ipuçları kullanan otomobillere yönelik bazı özelliklere de sahip ve daha önce de örneklerini gördüğümüz bu özellikler, muhtemelen ileride daha fazla araçta karşımıza çıkacak.

BMW Group Tasarım Başkanı Adrian van HooydonkBMW i Vision Dee ile, otomobilin dijital yaşamınıza nasıl sorunsuz bir şekilde entegre edilebileceğini ve güvenilir bir yol arkadaşı haline gelebileceğini gösteriyoruz. Aracın kendisi dijital dünyaya açılan kapınız haline geliyor, kontrol her zaman sürücüde” diyor ve “doğru şekilde uygulandığında, teknoloji değerli deneyimler yaratacak, sizi daha iyi bir sürücü yapacak ve basitçe insanları ve makineleri birbirine yaklaştıracaktır” cümleleriyle sözlerini tamamlıyor.

Sonraki Haber

Forum