Bluetooth hakkında bilmeniz gerekenler!

Bluetooth teknolojisi dört bir yanımızı sardı. Peki Bluetooth nedir, nasıl gelişti ve nasıl çalışır?

Bluetooth bağlantısı, biz farkında olmasak da giderek hayatımızın bir parçası haline geliyor. Bluetooth'u cep telefonlarımız veya cihazlarımız arasında kablosuz veri transferinde, kablosuz kulaklıklarda, oyun denetimlerini konsollara bağlamada, bilgisayarlara bağladığımız bileşenlerde kullanıyoruz.

Peki Bluetooth nasıl çalışıyor ve bu ismini nereden alıyor? İkinci sorunun cevabı oldukça basit. Bluetooth, 10. yüzyılda yaşayan Danimarka kralı Harald Blåtand'ın İngilizceleştirilmiş adı. Harald, Danimarkalı kabileleri bir krallıkta toplamış, farklı kişilerin iletişim kurmasını sağlayarak tarihçiler arasında ün kazanmıştı.

1990'ın ortalarında icat edilen teknoloji de, Bluetooth adındaki bir kablosuz bağlantı yoluyla farklı cihazları bir araya getirmişti.

Bluetooth ne işe yarıyor?

Bluetooth, kısa mesafede veri aktarımı gerçekleştirmek üzere tasarlandı

Bluetooth ne işe yarıyor?

Bluetooth, 1994'de kısa mesafede kablolara gerek duymadan veri transfer etmek üzere Ericsson tarafından icat edilmişti. Bu yeni aktarım şekli, diğer teknoloji şirketlerinin de dikkatini çekmişti. Ericsson, 1998'de Intel, Nokia ve Toshiba ile bir araya geldi ve Bluetooth Special Interest Group'u (SIG) kurdu.

SIG, kâr gözetmeyen bir kuruluş ve Bluetooth'un gelişimiyle ilgileniyor. Bugün SIG'in 15.000'den fazla üyesi var. SIG'in Bluetooth'a yön verenler üyeleri arasında Motorola, Lenovo ve Microsoft gibi şirketler bulunuyor.

Bluetooth teknolojisi nasıl çalışıyor?

Bluetooth'un güç tüketimi oldukça düşüktür

Bluetooth teknolojisi nasıl çalışıyor?

Bluetooth 2.4 ve 2.485GHz aktarım bandı üzerinde radyo dalgaları ile çalışır. Oldukça düşük bir güçle çalışan Bluetooth, uzun bir pil ömrü sağlar. Bluetooth cihazları, kullanıcıyı 50 metre uzaklığa dek bir alandaki diğer ürünlere bağlamaya yarayan bir çipe sahiptir.

Bluetooth ile iki akıllı cep arasında veya PC ile akıllı cep arasında fiziksel bir bağlantı olmaksızın veri transferi yapılabilir. Radyo teknolojisi, kablosuz telefonlarda da kullanılmaktadır.

Telefondan kulaklığa ses aktarımı ise Advanced Audio Distribution (A2DP) ile yapılır. Burada ses, cep telefonuna akış yapılarak kullanıcının hareket halindeyken konuşabilmesi sağlanır.

Bluetooth'un gelişimi

Bluetoothi 2006 yılında 1 milyar cihaza girmişti

Bluetooth'un gelişimi

SIG'in resmen oluşmasının iki sene ardından, ilk olarak 2000 yılında cep telefonlarında kullanılmaya başlandı. Bluetooth'lu kulaklıklar ise kısa bir süre sonra boy göstermeye başladı.

Bluetooth, takip eden birkaç sene içerisinde laptop'larda, yazıcılarda, kameralarda ve fazlasında kullanıldı ve 2006'da bir milyar cihazdaki yerini aldı.

Bununla beraber Bluetooth ile yerel ağ oluşturmak pratik olsa da, dosya aktarımı yavaştı. 2007'de bu eksiklik giderildi ve Bluetooth 2.1 ile önemli yenilikler sunuldu. Bluetooth 2.1 sadece güç tüketimini 5 kat iyileştirmekle kalmıyor, cihazları eşleştirmeyi kolaylaştırarak daha verimli, kolay bir kullanım sağlıyordu. Aynı sene içerisinde TV'lere ve alarm saatlerine de giren Bluetooth için bu, önemli bir gelişmeydi.

2009'da ortaya çıkan Bluetooth 3.0 ise veri hızlarını 24Mbps'ye kadar yükseltiyordu. Yeni sürüm, mobil Bluetooth cihazları arasında eşten-eşe bağlanıya izin veriyor, bu sayede kullanıcılar uygulama paylaşabiliyor, oyun oynayabiliyorlardı. Bluetooth 3.0 ilk olarak iPhone'da ortaya çıktı ve ardından diğer telefonlara yayıldı.

Bluetooth 4.0

Bluetooth 4.0

iPhone 4S sayesinde tanıştığımız Bluetooth 4.0, önceki sürümlerinden de daha az güç tüketiyor. Yeni sürüm Bluetooth'un düşük güç tüketimi, fitness, kalp atışı izleyicileri ve adım sayacı gibi cihazlarda da kullanım alanı bulmasını sağladı. Bu cihazlar önceden sadece özel cihazlarla çalışabiliyordu, ancak şimdi telefonlarla çalışabiliyorlar.

Bluetooth 4.0 bugün hala yaygın bir kullanım alanına sahip değil, ancak giderek yaygınlaşıyor ve NFC gibi bir mobil ödeme sistemi olarak kullanılma ihtimali bile var.

Sonraki Haber

Forum