Blu-Ray artık ihtiyaç

Bilgisayar oyunları DVD’lerin sınırlarını zorluyor. Sinema endüstrisi filmlerini DVD’lerin içine sığdırmakta güçlük çekiyor. CD’lere çoktandır burun kıvıran dijital sektör şimdi de DVD’yi boşamanın hesabını yapıyor.

CD’ler ilk kez ortaya çıktığında standart depolama / taşıma ortamı olan floppy disklerden 300-400 kat fazla bir kapasite sunuyordu ve 700 MB veri depolama alanının kolay kolay dolmayacağı düşünülüyordu; ancak CD’ler gözden düşeli çok zaman oluyor ve bir CD’den 6 kat daha fazla kayıt alanı sunan DVD’lerin bile devrinin bittiği düşünülüyor. Bu noktada, DVD’ye alternatif olarak, Blu-Ray Disc’lerin (BD) adı geçiyor. Ama her yeni teknolojide olduğu gibi, BD için de geçerli olan en önemli problemler uyumluluk ve yaygınlık. Henüz çok yeni olan BD’nin donanım üreticileri tarafından yaygın olarak desteklenmemesi, bu formatı okuyacak, yazacak cihazların olmaması, DVD’nin hala tahtta oturmasının en önemli nedeni. Ama Philips; CD, DVD ve Blu-ray Disc okuma ve yazma yeteneğine sahip ilk Blu-ray Disc PC optik sürücüsünü üretmiş durumda. Blu-ray Disc Association’ın kurucu üyesi olan Philips Electronics; CD, DVD ve Blu-ray Disc okuyup yazabilen “hepsi bir arada” PC yazıcı- sının ilk prototipini, CES 2005 fuarında Philips’in 9004 numaralı standında tanıtacak. Bu “hepsi bir arada” PC yazıcısının piyasaya sunumunun ise 2005’in ikinci yarısında yapılması planlanıyor. Yani DVD’nin tacını devir teslim töreni, 2005’in ikinci yarısını bulacak.

PC sürücüsü, Philips’in en yeni, küçük OPU81 üç lazerli optik hızlandırma biriminden yararlanıyor. Bu birimde, ayrı ayrı kızılötesi, kırmızı ve mavi lazerler aynı optik kanalını paylaşarak, Blu-ray Disc okuma/yazma özelliklerinin yanı sıra, DVD ve CD ile de okuma/yazma yeteneği sağlıyor. Bu küçük optik hızlandırma birimi, esnek bir yapıyı esas alıyor ve ilerideki hız artışlarının kolay ve uygun maliyetli olmasını olanaklı kılıyor.

Bir diskte 50 GB veri

Philips Optik Depolama CEO’su Cor Saris, sözlerini şöyle diyor: “CD ve DVD Kayıt işlemlerinin başarısı ile Blu-Ray Kayıt formatlarını tek bir PC yazıcısında birleştirerek, bu yeni formatı n PC ve Tüketici pazarında benimsenmesini hızlandıracağız.” Tek katmanlı diskte 25 GB ve çift katmanlı diskte 50 GB kapasite ile Blu-ray Disc, yüksek tanımlı MPEG-2 kodlama (HDTV yayınlarında kullanılan yerel sıkıştırma tekniği), hatta AVC gibi daha gelişkin codec’ler (kodlayıcı/kod çözücüler) kullanarak, uzun metrajlı sinema filmleri oynatabilecek tek format olarak kabul ediliyor. Ayrıca, önceden kaydedilmiş, şifre korumalı ortamlar için Blu-ray Disc, benzersiz bir eğlence deneyimi sunmak üzere ek malzemeler ve etkileşimli oturumlar içerecek yeterli kapasiteye sahip görülüyor.

Sonraki Haber

Forum