BlackBerry Priv detaylı testte!

BlackBerry'nin ilk Android'li telefonu BlackBerry Priv'i kullandık, enine boyuna test ettik!

Priv'in ekranına çift dokunarak veya güç düğmesine basarak uyandırmanın dışında, onu uyandırmanın bir yolu daha var: Klavyeyi açmak. Klavyeyi açtıktan sonra tuşları kullanarak uygulamalara hızlı erişim sağlayabiliyor veya parmağınızı tuşlar üzerinde gezdirerek klavyeyi trackpad gibi kullanabiliyorsunuz.

Pil ömrü ve kararımız

Pil ömrü

BlackBerry, Priv'in içerisine 3.410mAh'lik çıkartılması mümkün olmayan bir pil eklemiş. Bu güçlü pil, tam bir günü (sabah 7.00'den gece 11.00'e) tek şarjla çıkarmanızı sağlıyor. Ancak gece telefonu şarja takmadan önce pilin tükenmek üzere olduğunu ve Android'in güç tasarrufu modunun devreye girdiğini görüyorsunuz. Tam günlük kullanıma birkaç saat Spotify dinleme, birkaç görüşme ve kısa mesaj, birkaç eposta ve WhatsApp mesajı, web'de gezinti, sosyal medya ve oyunun dahil olduğunu belirtelim. Yani Priv'in pil performansı, amiral gemisi telefonlarla aynı seviyede. 90 dakikalık HD video testimizde ise Priv, yüzde 20 pil tüketti. Bu gayet iyi bir sonuç.

BlackBerry Priv'in yarım saatlik şarjla 7 saatlik kullanım sağlayan Quick Charge yeteneğine sahip olması önemli bir avantaj. Bunun için tabi ki Quick Charge destekli bir adaptöre ihtiyacınız var.

Bu arada hoşumuza giden bir özellikten de bahsedelim: Priv'in ekranının kavisli kısmı, pil şarj olurken hangi seviyede olduğunu gösterdiğinden, ekranı tamamen açmanıza gerek kalmıyor.

Kararımız

BlackBerry Priv, harika bir Android'li telefon. Zaten üreticisine baktığımızda bunu anlıyoruz. İstediğimiz uygulamayı çalıştırıp, istediğimiz oyunu oynayabileceğimiz, bu esnada tanıdık Android arayüzünden vazgeçmeye gerek bırakmayan bir BlackBerry, sonunda gerçeğe dönüştü. Ancak cihazın performansındaki kararsızlık ve tasarım kalitesinin tam anlamıyla üst seviye olmaması, onu sevmemize engel oldu. Bu yüzden Priv'i rakip amiral gemileri karşısında tavsiye etmemiz oldukça zor.

BlackBerry Priv, BlackBerry'nin son yıllarda ürettiği en iyi telefon. Bunu söylemek istemezdik, ancak firma ne yazık ki hareket etmekte bir kez daha biraz geç kalmış görünüyor.

Kamera

BlackBerry Priv'in önemli özelliklerinden bir tanesi, arka yüzündeki 18MP'lik Schneider-Kreuznach sensörü. Fotoğraf çekerken zaman zaman yavaşlıklar yaşasak da fotoğrafların kalitesi, bizi şaşırttı. Şimdiye kadar telefonlarına iyi kameralar ilave etmekte zorlanan BlackBerry, bu kez iyi bir kamerayı Priv'e dahil etmiş.

2MP'lik ön kamera ise çok yüksek beklentiler içine girmediğiniz sürece yeterli. Rakiplerine yetişmiyor ancak birkaç selfie ve videolu sohbet için işinizi görecektir.

Kamera uygulamasının kullanımı oldukça kolay. Flaş, HDR modu, ekran oranı, gelişmiş ayarlar gibi seçenekler sunan uygulama, dokunarak odaklanmanıza, poz değerini ayarlamanıza izin veriyor.

Performans ve kamera

Performans

BlackBerry Priv'in performansı ne yazık ki her zaman beklediğinizi veremiyor. Snapdragon 808 işlemci ve 3GB RAM ile gelen cihazın güçsüz olduğunu söyleyemeyiz. Ancak bu güç, her zaman ekrana yansımıyor. Android'in giriş ekranları ve uygulama açılışları genellikle hızlı olsa da, uygulamalardan çıkarken veya hızlı eylem atamak üzere klavyedeki tuşları basılı tutarken gecikmelere şahit olduk.

Buna karşın Clash of Clans ve Family Guy: Quest for Stuff gibi oyunlar ise ilginç biçimde hızlı çalıştı.

Priv'in rastgele zamanlarda ısınmak gibi bir alışkanlığı da bulunuyor. Yoğun oyunlarda çok fazla ısınmayan cihaz, epostalarınıza bakarken aniden ısınabiliyor. Sıcaklık elinizi yakacak seviyeye ulaşmasa da fark ediliyor.

Geekbench hız testinde çoklu çekirdekte 2963 puan elde eden cihaz, amiral gemisi telefonların biraz gerisinde kalıyor. Samsung Galaxy S6 Edge (4774), S6 Edge+ (4949), iPhone 6S Plus (4309), HTC One M9 (3803) ve Moto X Style'ın (3557) seviyesine ulaşamadığı kesin.

BlackBerry Priv'in yavaş bir telefon olmadığı ve istediğiniz uygulamayı rahatça çalıştıracağından şüpheniz olmasın, ancak zaman zaman beklemeniz gerekeceğini de unutmayın.

DTEK by BlackBerry uygulamasını çalıştırarak cihazınızın güvenlik seviyesini görebilirsiniz. Uygulama içerisinde Priv'in güvenlik seviyesini yükseltmenizi sağlayacak bir dizi ayar bulunuyor. Burada özellikle uygulama denetimleri ayarı hoşumuza gitti. Bu ayarı kullanarak her uygulamanın neye, ne zaman eriştiğini görebiliyorsunuz. Herhangi bir uygulama, siz onu kullanmadığınız sırada mikrofona erişirse DTEK bunu işaretliyor; böylece uygulamayı kaldırabiliyorsunuz.

BlackBerry, Priv'e aylık güncellemeler sunduğundan en son Android açıklarından da korunuyorsunuz. Tüm bunlar, BlackBerry Priv'i piyasadaki en güvenli Android cihazlarından biri haline getiriyor.

BBM ve güvenlik

BBM

BlackBerry Priv'le yüklü gelen bir başka uygulama ise firmanın ünlü mesajlaşma uygulaması BBM. Sorun ise BBM'nin tüketicilere hizmet vermeyi durdurmuş olması. Eğer listenizde bir kişinin BBM kullandığını görürseniz, şanslısınız demektir. Yine de iş sektörlerinde BBM'nin faydası büyük olabilir.

Güvenlik

BlackBerry Priv, firmanın BES arka-uç sistemiyle kontrol edilebiliyor ve bu sayede Android'in güvenliğine ek bir güvenlik sunuyor. Donanımsal ve yazılımsal olarak güvenliği güçlendirilmiş olan cihazın güvenlik ayarlarını Priv'e özel bir uygulama üzerinden düzenleyebiliyorsunuz.

Gelen kutusundayken mesajları sağa sürükleyerek silebiliyor, aksi yönde sürükleyerek bir hatırlatıcı ayarlayabiliyorsunuz. Hatırlatıcı olarak bir saat, konum veya bir cihaz belirtebiliyorsunuz. Bu sayede örneğin Priv ev ağınıza bağlandığında hatırlatmayı etkinleştirebiliyor.

Ancak Hub'ın kusursuz olmadığını da söyleyelim. WhatsApp gibi üçüncü parti uygulamalar, Hub'a dahil olmuyor. Priv içerisinde telefon, SMS ve eposta için ayrı uygulamalar da var; bu yüzden Hub'ı tamamen yok saymanız da mümkün.

Daha önce de belirttiğimiz gibi Priv'in ekranına çift dokunarak onu uyandırabiliyorsunuz. Bazı durumlarda bu, sol taraftaki güç/kilit düğmesine basmaktan daha kolay geliyor.

BlackBerry Hub

BlackBerry Priv, Android'in pek dokunulmamış, stok sürümüyle çalışsa da BlackBerry'nin bazı yazılımlarını içeriyor. Bunlardan en önemlisi, BlackBerry 10'da ortaya çıkan BlackBerry Hub.

Şanssız BB10 işletim sisteminin en iyi özelliklerinden biri olan BlackBerry Hub, tüm iletişiminizi tek bir uygulama altında topluyor. Kısa mesajlar, BBM'ler, eposta hesapları, cevapsız çağrılar, sosyal güncellemeler ve her şey, BlackBerry Hub altında toplanıyor. Uyarılarınıza tek bir gelen kutusundan göz atabiliyor veya hesaba göre filtreleme yapabiliyorsunuz.

Ekran ve BlackBerry Hub

Ekran

5,4 inç'lik QHD (2560x1440) ekrana sahip Priv, 550ppi piksel yoğunluğuyla çok keskin görüntüler sunuyor. AMOLED teknolojisi renklerin parlak ve canlı olmasını sağlıyor. Testimiz süresince Priv'in ekranına bakmaktan keyif aldık.

Fiziksel klavyeyle tek elle yazmayı deneyip bunu başarmış olsak da, bu pek doğal görünmüyor. Bu yüzden size iki elle yazmanızı tavsiye ediyoruz.

Tamamen dokunmatik ekrandan oluşan cihazlardan gelenler için Priv, biraz hantal ve eski görünecek. Tuşlar küçük olduğundan sıkça yanlış harfe bastığımızı gördük. Burada sorun bizde de olabilir, ancak şu sıralar ekran klavyeleri yeterince iyiler. Priv'i ekran klavyesiyle kullandığınızdaysa onu hem daha kolay tutabiliyor, hem de daha isabetli yazabiliyorsunuz.

Kanadalı cep devi, BlackBerry 10'u piyasaya sürmesinin 3 sene ardından Android'li ilk telefonunu tanıtarak yenildiğini itiraf etmiş oldu. BlackBerry Priv, tanıtımından aylar önce Venice adıyla defalarca sızdığı için bizleri çok şaşırtmadı. Bununla beraber BlackBerry'nin Android platformuna geçiş yapması yerinde bir hamleydi.

BlackBerry 10 günümüzün en önemli uygulamalarının bir kısmından yoksun olduğu kadar, kullanım konusunda da ortalama kullanıcıyı zorlayabiliyordu. Android'in stok sürümünü kullanan BlackBerry Priv ise Google'ın uygulama mağazasına ulaşabiliyor, yani tüm bu sorunları bir hamlede çözüyor. Firmanın efsaneleşen fiziksel klavyesi, iyi ekran ve pratik BB uygulamalarıyla Priv, BlackBerry'ye birkaç artı puan getirme potansiyeline sahip.

Tüm bunlar kulağa hoş geliyor. Peki akıllı telefon devrimini kaçıran BlackBerry, Priv ile bir defa daha geç kalmış olabilir mi?

Fiziksel ve dijital klavyeler

BlackBerry, ilk gerçek akıllı telefonları olan Z10 ve Z3'te fiziksel klavyeyi bir kenara bırakmıştı. Ancak BlackBerry tutkunlarının sevdiği bir şey varsa, o da açılı, fiziksel tuşları hissetmek ve onlara basmak.

BlackBerry Priv'de dilediğiniz klavyeyi kullanmakta özgürsünüz - ister kaydırma mekanizmasının altındaki fiziksel klavyeyi kullanın, ister ekranda beliren sanal klavyeyi.

Telefonun üst kenarında nanoSIM ve microSD kart slotları, alt kenarında ise microUSB portu ve kulaklık girişi bulunuyor.

Ön yüzün metaller çerçevesi, telefonu yüz üstü bıraktığınızda onu koruyor. Ön yüz oldukça üst seviye kalitede görünüyor, ancak telefonun arkasını çevirdiğinizde işler değişiyor. Priv'in arka yüzünde kullanılan madde elinizde metal veya cam değil, plastik hissi bırakıyor. Q10 ve Z30'da kullanılan maddenin aynısı, ancak yine de Samsung'un bir zamanlar amiral gemilerinde kullandığı plastikten daha iyi olduğu söylenebilir. Cihazın kenarlarında kullanılan madde ve Priv'in yuvarlak kenarları ise kavramayı kolaylaştırıyor. Yani telefonu elinizde güvenle tutabiliyorsunuz.

BlackBerry ekran konusunda Samsung'u örnek almış ve ekranın kenarlarını Galaxy S7 Edge gibi kavisli üretmiş. Kavisler Edge'deki kadar belirgin değil ama yine de göze hoş görünüyor ve bakanların ilgisini çekiyor.

Ekranın üçte ikisini yukarıya doğru ittiğinizde Priv, geri kalan kısmı kendisi kaydırıyor. Priv'i test ederken kendimizi sıkça kızakla oynarken bulduk. Bunu yapmak sizde garip bir tatmin hissi uyandırıyor. Kızağı bir yana bırakırsak, Priv'in çok küçük ve hafif olduğunu söylemek zor. 147 x 77.2 x 9.4mm ölçülerindeki telefon aşırı büyük olmasa da büyük. Priv'i tek elle kullanabilsek de uzun süreli kullanımlarda iki elinizi kullanmanız daha iyi. Özellikle de cihazın 192 gram olduğunu hesaba kattığımızda tek elle kullanırken yorulmanız oldukça kolay.

Tasarım

BlackBerry Priv, kızaklı klavyesini açtığınız anda sizi 2000'lerin başlarına döndürüyor. Telefonun alt kısmına doğru, ekranla ön hoparlör arasında yer alan metal sırt, baş parmağınızla iterek klavyeyi çıkarmanızı sağlıyor.

Telefonun ismindeki "Priv" "privacy" yani gizlilik anlamına gelse de kutunun üzerinde "Privilege" (ayrıcalık) yazıyor. Burada kafanız biraz karışabiliyor ancak sıkılmanız gereken bir durum yok çünkü BlackBerry, şaşırtıcı derecede iyi bir telefon üretmiş.

BlackBerry Priv, 5,4 inç'lik QHD ekranı, Snapdragon 808 işlemcisi, 3GB RAM'i ve 32GB depolama alanı ve 18MP arka kamerasıyla 2015'in amiral gemilerinin karşısında sağlam bir duruşa sahip. Sorun, cihazın 6 ay geç piyasaya çıkmış olması. Cihazın cebinizi muhtemelen boşaltacak fiyatı ise bahsetmekten bile çekindiğimiz bir başka problem. Galaxy S6 Edge, LG G4, HTC One M9 gibi telefonları çok daha uygun fiyata satın almanız mümkün.

Sonraki Haber

Forum