Biznet Bilişim'den Siber Güvenlik Adına Bir İlk
Biznet Bilişim, Türkiye'de ilk kez kritik altyapılarda siber güvenliği masaya yatırdı.
2000 yılından bu yana BT, OT ve Nesnelerin İnterneti güvenliğinde bütünsel bir yaklaşımla hizmet veren yerli ve milli siber güvenlik entegratörü Biznet Bilişim, enerji, ulaşım ve su şebekeleri gibi kritik altyapılarının güvenliği konusunda farkındalığı artırmak amacıyla Türkiye'nin ilk ulusal Endüstriyel Kontrol Sistemleri (EKS) Siber Güvenlik Konferansı'nı düzenledi.
Etkinlikte, EE-ISAC Kurucusu ve RambiCO CEO'su Johan Rambi, İstinye Üniversitesi'nden Prof. Dr. Mesut Hakkı Caşın, Sakarya Üniversitesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. İbrahim Özçelik ve TANAP Grup BT Yöneticisi Gurban Karimov gibi önemli isimler, birçok kritik altyapının omurgasını oluşturan Endüstriyel Kontrol Sistemleri'nin sorunsuz işlemesi için neler yapılması gerektiğini masaya yatırdı. Fortinet ve Cyberark'ın teknoloji sponsoru; GAZBİR ve Elder'in stratejik iş ortağı olduğu etkinlikte, "Farklı Dünyalar" teması vurgulanarak ekosistem oluşturulmasının altı çizildi.
"Türkiye'nin İlk ve tek EKS konferansını düzenlemek gurur verici"
Etkinliğin açılış konuşmasını yapan Biznet Bilişim Genel Müdürü Serdar Yokuş, bu konferansın EKS siber güvenliği konusunda farklı perspektiflerden sorunlar ve çözümlerin konuşulduğu ilk ve tek etkinlik olduğunun altını çizerek, "Enerji, ulaşım ve su şebekeleri gibi kritik altyapıların geleceği hepimizin bildiği gibi siber güvenlikten geçiyor. Birçok kritik altyapının omurgasını oluşturan Endüstriyel Kontrol Sistemleri'nin sorunsuz işlemesi için de farklı sektörler, farklı uzmanlık alanları ve farklı disiplinlerin aynı dili konuştuğu bir ekosistem yaratılması gerekiyor. Umarım bu etkinlik EKS ekosisteminin gelişim sürecinde önemli bir kilometre taşı olur," dedi.
"Kritik altyapılarda siber güvenliğin önemi konusunda tüm toplum bilinçlendirilmeli"
Açılış konuşmasından sonra sahneye çıkan ana tema konuşmacısı EE-ISAC Kurucusu ve RambiCO CEO'su Johan Rambi "Endüstriyel Kontrol Sistemleri'nde siber güvenlik sadece teknolojiyi değil, tüm toplumu ilgilendiriyor. Siber güvenliğin önemi konusunda tüm toplumun bilinçlendirilmesi gerekiyor. Şunu unutmamalıyız ki en iyi savunma şekli her an bir saldırı gelebilecekmiş gibi hazırlıklı olmaktır." dedi. Konuşmasında ayrıca "Kurumların ya da işletmelerin işleyişinin temel taşlarından birinin de Siber güvenlik olduğunu vurguladı.
"Siber güvenlik, milli güvenlik demektir"
Etkinlikte İstinye Üniversitesi'nden Prof.Dr. Mesut Hakkı Caşın'ın konuşmasında siber güvenliğin sağlanması için devlet ve özel sektörün çok sıkı bir iş birliği içinde olması gerektiğini vurguladı. Kendisi ayrıca "Bir ülke askeri savunmasına ne kadar önem veriyorsa, siber savunmasına da aynı derecede önem vermelidir. Dış dünyada yaşanan siber felaketlerden ders almamız, bu konuda tehditlere her zaman hazırlıklı olmamız gerekiyor. Unutmamalıyız ki bir ülkenin siber güvenliği milli güvenlik demektir. Bunun için kamu, özel sektör ve üniversite iş birlikleri ve uluslararası ilişkilerin korunması ve birlikte hareket etmeli "şeklinde ekledi.
Etkinlikte, BOTAŞ Bölge Müdür Yardımcısı Arif Ataman, Genel Energy CIO'su Faruk Özer,
Başkent Elektrik Dağıtım A.Ş Haberleşme Uzmanı Hasan Karagündostu, Vedaş Bilgi Teknolojileri Müdürü Miraç Atmış, Demiröz Consultancy B.V Kurucusu ve Kıdemli Danışmanı Özkan Demiröz, EnerjiSA Bilgi Güvenliği Risk ve Uyum Grup Müdürü Pelin Pehlivan, Fortinet Sistem Mühendisliği Yöneticisi İlker İmamoğlu, Cyberark Satış Mühendisi Serhat Erkan ve Antalya Havalimanı Sistem Destek Uzmanı Volkan Vural konuşmacı ve panelist olarak yer aldı.
Etkinliğe katkı veren konuşmacı ve panelistlere 'Biznet Cyber Coin'ler takdim edildi. Programın sonunda, EnerjiSA Risk ve Uyum Grup Müdürü Pelin Pehlivan, kritik altyapılarda siber güvenlik farkındalığının artırılması konusunda yaptığı çalışmalardan ötürü, yılın "EKS Siber Güvenlik Elçisi" olarak seçildi ve kendisine "Biznet Pembe Bareti" takdim edildi. Etkinlik boyunca sosyal medyada #EKSkonferans hashtagi ile en çok paylaşımları yapan bir katılımcı ise sürpriz bir teknoloji ödülünün sahibi oldu.