BitTorrent, chat'e de girdi!

Birileri BitTorrent'i yok etmeye çalışırken, BitTotrrent teknolojisi, şimdi de chat işine giriyor!

ABD'deki NSA dinleme skandalı, acı bir gerçeği tokat gibi yüzümüze vurdu: İnternette herkes dinlenebilir, her şey izlenebilir. Özellikle de ABD sunucularından geçen tüm bilgilerin NSA tarafından takip edildiğinin ortaya çıkması, şimdi tüm dünyayı daha güvenli iletişim imkanları aramaya yönlendirdi. Zira, tüm ABD teknoloji şirketlerinin sunucularının NSA'nın "babasının malı" olduğu artık biliniyor. Yani, Facebook, Google, Microsoft, Apple gibi, ABD menşeli firmaların servislerinden geçen her bilgi, doğrudan NSA tarafından okunabiliyor.

İşte bu gerçeğin doğrultusunda, ünlü P2P servisi BitTorrent'in yaratıcısı, kolay kolay izlenemeyecek sunucusuz bir chat sistemi geliştirmeye koyuldu. Şu anda kapalı Alpha sürümüne ulaşan yeni BitTorrent Chat ürünü, aynı BitTorrent servisi gibi, sunucu kullanmaksızın, kullanıcıların bilgisayarları arasında doğrudan bir iletişim kanalı açacak. Bu sistemde kullanıcı isimleri de, özel bir algoritma ile şifrelenecek. Böylece chat sistemi kullanıcıları "kullanıcı ismi" ile değil, şifrelenmiş özel kodlar sayesinde tanıyacak. Bu da, bir şekilde sisteme sızmayı başaran insanların, kimin ne konuştuğunu anlamasını zorlaştıracak.

Kullanıcıların chat yapabilmesi için birbirlerine, "kullanıcı adı" yerine geçen şifreli anahtarlarını vermeleri yeterli olacak. Bu anahtarlar sayesinde, kimliğini saklayarak sohbet edebilmek de daha kolay olacak. Kullanıcılar, klasik kullanıcı adı ve şifre yöntemiyle login olmayacak. Bunun yerine şifrelenmil anahtarlarını girmeleri yeterli olacak.

Peki şifreler çalınırsa? Haberimizin ikinci sayfasında...

Peki şifreler çalınırsa?

Fakat, kullanıcıların şifreli anahtarlarının çalınmasına karşılık, her sohbet, farklı şifrelerle kodlanacak ve sohbet bittiğinde silinecek. Böylece veri iletişimini izleyen izinsiz gözler için sohbeti deşifre etmek çok daha zor olacak. 

BitTorrent Chat, Distubuted Has Table (DHT) teknolojisini kullanarak, bir sunucuya gerek duymaksızın, kullanıcıların IP'leri üzerinden bir iletişim kapısı açacak. Böylece IP'den IP'ye doğrudan veri iletimi mümkün olacak. İletişim bir sunucu üzerinden geçmediği için de, sunucunun sahibinin veya başkalarının sunucudaki sohbet kayıtlarını okuması olasılığı ortadan kalkacak. Şu anda Facebook, Google, Microsoft veya Apple gibi dev isimler, sohbet servislerinde sunucu kullandıkları için, yazılan her mesaj, bu sunuculara ulaşan kötü niyetli gözlerin önüne seriliyor.

Yine de BitTorrent'in bu IP tabanlı sisteminde de açıklar olabileceğini düşünen ve yeni servise dikkatle yanaşan kullanıcıların sayısı da çok fazla. Teknoloji tam olarak bir ürüne dönüşüp yayınlandığında, onu incelemek ve açıklarını analiz etmek daha kolay olacak.

Sonraki Haber

Forum