Bitcoin'in mucidi olduğunu iddia ediyor, kimse ona inanmıyor
İngiltere'de bir adam, Satoshi Nakamoto olduğunu ve Bitcoin'i kendisinin yarattığı iddiasında bulundu. Peki, ünlü ama kimliği belirsiz Satoshi Nakamoto gerçekten bu adam olabilir mi?
Blockchain veya kripto paralarla uğraşıyorsanız ve hala Satoshi Nakamoto ismini duymamışsınız, bu piyasada ağır kayıplara uğrayabilirsiniz.
Satoshi Nakamoto, Bitcoin'in ortaya çıktığı ilk günlerde, internet forumlarında bu teknolojiyi anlatan, nasıl çalışacağını gösteren ve insanları Bitcoin kullanmaya başlatan, "sahte bir kimlik." Başka bir deyişle bir takma isim. Onun kim olduğunu, nerede yaşadığını, ne iş yaptığını kimse bilmiyor. Zaten Bitcoin değerlendikten sonra da bu isim sırra kadem bastı.
Ama şimdi İngiltere'de Craig Wright isimli bir girişimci, kendisinin Satoshi Nakamoto olduğu iddiasıyla ortaya çıktı ve gündem olmayı başardı. Avustralyalı bir bilgisayar mühendisi olan Wright, bu konudaki iddiasını uzun zamandır dile getiriyordu ancak şimdi işin içine İngiliz mahkemeleri de karıştı.
Londra Yüksek Mahkemesi hakimi Pazartesi günü verdiği kararda, Avustralyalı bilgisayar mühendisi Craig Wright'ın Bitcoin'i kendisinin icat ettiğini iddia etmek için mahkemelere kapsamlı bir şekilde ve defalarca yalan söylediğine ve büyük ölçekte sahtecilik yaptığına hükmetti.
Wright uzun süredir Bitcoin'in 2008'de yazılan temel beyaz kitabının yazarı tarafından kullanılan takma ad olan "Satoshi Nakamoto" olduğunu iddia ediyor. Ancak Satoshi hakkında çok az şey biliniyor. Onun tahminen 77 milyar dolar değerindeki 1.1 milyon BTC barındıran gizemli Bitcoin cüzdanının sahibi olduğu düşünülüyor.
Wright 2015'ten beri Satoshi olduğunu kanıtlamak için agresif bir şekilde uğraşıyor. Çeşitli vesilelerle para biriminin orijinal beyaz kağıdını yazdığına dair ifade verdi, Bitcoin ile ilgili projeler geliştiren kişilere meydan okudu ve kendisini yalancılıkla suçlayanlara karşı hakaret davaları açtı.
Kimse ona inanmıyor
Wright'ın son yasal savaşı, Satoshi'nin kimliğine ilişkin iddiasını çürüterek geliştiricileri tehdit etmesini engellemeye çalışan kar amacı gütmeyen bir kuruluş olan Crypto Open Patent Alliance (COPA) tarafından başlatıldı. Ve COPA mahkemeyi kazanarak Wright'ın "yalancı" olduğunu mahkemeye kabul ettirmiş oldu. Wright artık Satoshi olduğuna dair iddialarda bulunamayacak.
Eğer Wright gerçekten Satoshi ise bu onun için büyük bir drama çünkü tüm dünyayı değiştiren bir teknolojiyi yarattığına kimseyi inandıramıyor. Aslında sadece 1.1 milyon adetlik Bitcoin hesabı üzerinde önceden belirlenmiş bir tarihte, önceden belirlenmiş bir miktar satış veya alış yapacağını duyurup bunu belirttiği tarihte gerçekleştirse herkesi inandırabilir, ama nedense bu kadar kolay bir yöntemi tercih etmiyor. 77 milyar dolarlık hesabın şifresini kaybettiyse de onun adına çok üzülürüz.