"Dengesiz" yayadan, otonom otomobile fiziksel saldırı

Bir insanın otonom bir otomobile saldırdığını hayal edin... Kulağa garip gelse de, bu olay gerçekten yaşandı.

Alphabet'in otonom araç kolu Waymo’nun bildirdiğine göre, Arizona’da bir akşamın geç saatlerinde “dengesiz” bir yaya bir Waymo otonom aracına saldırarak aracın ön camını parçaladı ve güvenlik sürücüsünü yaraladı. Bu son olay, şirketin eyalet genelinde ticari hizmeti genişletilmeye devam ederken Waymo araçlarına yapılan insan saldırılarının yeni biri olarak öne çıkıyor.

Şirketin söylediğine göre bir Waymo aracı 5 Temmuz tarihinde sabah 3’te otonom modu ile caddede ilerlerken bir yaya aniden önüne atladı. Güvenlik sürücüsü yayayı gördü ve aracı manuel moda alarak, bu kişi aracın kaputunun üzerine atlamadan önce aracı tamamen durdurdu. Daha sonra Waymo sözcüsü Nick Smith tarafından “dengesiz” olarak tanımlanan kişi, ön camı kırarak sürücüyü yaraladı.

Polis kısa süre içerisinde bu kişiyi gözaltına aldı ve Waymo sürücüsü tedavi için yakındaki bir tıbbi merkeze aktarıldı. Neyse ki Smith’in söylediğine göre sürücü ciddi bir şekilde yaralanmadı ve şirket, olay konusunda yerel kanun güçleri ile iletişim halinde.

Waymo, Phoenix ve çevresindeki kasabalarda hem tamamen sürücüsüz (güvenlik sürücüsü olmayan) hem de sürücülü araçlar ile ticari bir araç paylaşımı hizmeti sunuyor. Ancak yerel yöneticiler ve işletme sahipleri şirketi kucaklamış olsalar da, vatandaşların bir kısmı Waymo’nun robot araçları ile aynı yolu paylaşmaktan pek memnun gözükmüyor.

Geçtiğimiz yıllar içerisinde şirketin araçları, ateşli silahlar, bıçaklar ve taşlar da dahil olmak üzere pek çok farklı şekillerde fiziksel saldırıya uğradı ve tehdit edildi. 2018 yılında Arizona Republic tarafından bildirilene göre Chandler polisi en az iki düzine vaka kaydetti.

Bazı sürücüler Waymo’nun araçlarını yolun dışına itmeye çalışırken, New York Times’ın bildirdiği bir habere göre bir kişi, şirketin minivanlarından birinin yanına gelerek güvenlik sürücüsünü bir PVC boru ile tehdit bile etti.

Sonraki Haber

Forum