Bir Dev İsim Daha, Apple'ın App Store'una Karşı İsyan Bayrağını Açtı

Apple, App Store üzerinden aldığı komisyon nedeniyle tepki çekmeye devam ediyor. App Store komisyonuna karşı isyan bayrağı açanlara, bir dev isim daha eklendi.

Apple'dan App Store ücretlerini düşürmesini isteyenlerin sayısı her geçen gün artıyor. Fortnite yayımcısı Epic Games'in Apple'a karşı geçtiğimiz hafta açtığı davada Apple'ın geliştiricilerden aldığı %30'un üzerinde App Store vergisinden şikayetçi olmasının ardından New York Times, Washington Post ve ViacomCBS gibi yayımcıları temsil eden ticaret kuruluşu Digital Content Next de %30'luk ücretin %15'e düşürülmesini istedi.Beşiktaş'a Gönül Verenler, Help Steps ile Yürüyerek Kulübüne Destek OlacakBeşiktaş JK, adımları bağışa çeviren sağlık uygulaması Help Steps ile işbirliği anlaşması imzaladı.

Epic'in %30'luk ücreti reddederek Fortnite uygulaması üzerinde bir "direk olarak Epic'e ödeme sistemi" oluşturması sebebiyle oyunun App Store ve Google Play mağazalarından "kovulmasının" ardından, Digital Content Next'in isteği aslında Amazon'dan ilham almıştı. Temmuz ayının sonlarında ABD Kongresinde düzenlenen, Facebook, Amazon, Apple ve Google'ın ana firması Alphabet'in CEO'larını da içeren anti-tekel görüşmesi sırasında Apple'ın Amazon'dan Prime Video için App Store gelirinin standart %30'luk kısmı yerine sadece %15'ini aldığı ortaya çıkmıştı.

Bu da Digital Content Next'in CEO'su Jason Kint'in Apple CEO'su Tim Cook'a açık bir mektup yazmasıyla sonuçlandı.

Gönderilen bu mektupta üst kalite dijital içerik firmaları olan müşterilerinin, Amazon'un Amazon Prime Video uygulaması için uygulanan ücretlendirme düzenine dahil olması için hangi şartları karşılamaları gerektiği soruldu. Bu soru, Apple CEO'su Tim Cook'un "şartları karşılayan herkes için" bu anlaşmanın mümkün olduğunu söylemesini referans alıyor.

Apple'ın %30'luk ücreti, bir iPhone veya iPad uygulaması aracılığıyla satılan her üç gazete üyeliğinin birinin gelirinin neredeyse tamamen teknoloji devine verilmesi anlamına geliyor.

DCN, geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada Apple'ın "pazarlık edilemez şartlarının" uzun bir süredir sorun olduğunu belirtirken, bu ücretin geliştiriciler için uygulama gelirini düşürürken, tüketiciler için de fiyatların yükselmesine sebep olduğunun altını çizdi.Apple, Fortnite'ı mağazadan attıApple, kurallarını çiğneyerek "doğrudan satış" yapan popüler oyun Fortnite'ı App Store'dan kaldırdı!

Grup, Apple'ın App Store poliçelerini eleştiren pek çok isme katılan sadece en son kuruluş. Geçtiğimiz yıl Spotify da Apple'ın geliştiricilerden aldığı ücretin kendi uygulamaları için – bu durumda Apple Music – büyük bir rekabet avantajı verdiğini söylemişti. Daha sonra Haziran ayında da Avrupa Birliği Apple'ın App Store çalışmalarını incelemeye almıştı. Epic Games'in Apple'a karşı rekabetçilik karşıtı olarak gördüğü uygulamaları geri çekmesi için açtığı dava da, firmanın App Store'u hakkındaki eleştirilerin ve tartışmaların bir kez daha canlanmasına sebep oldu.

Apple henüz konu hakkında yeni bir yorum yapmış değil ancak firma, daha önce yapılan eleştirilere bu firmaların platform üzerindeki başarısını göstererek yanıt vermişti. Apple'ın Mart ayında yaptığı bir açıklamada da "App Store ekosistemi olmadan Spotify bugün olduğu yerde olamazdı" cümlesi kurulmuştu. Spotify da Amazon gibi %15'lik vergi ödüyor.

Digital Content Next, Times, Post ve ViacomCBS'in dışında da düzinelerce öne çıkan yayımcıyı temsil ediyor. Diğer üyelerinin arasında Disney, BBC, ESPN, Fox News, Economist, New Yorker yayımcısı Conde Nast, The Guardian ve NPR gibi devasa isimler de bulunuyor.

Sonraki Haber

Forum