Bir bilim enstitüsünün evcil kedileri “istilacı tür” ilan etmesi, büyük bir tartışmanın fitilini ateşledi
Önemli bir bilim enstitüsünün evcil kedileri “yabancı istilacı tür” olarak ilan etmesi, büyük bir tartışmanın fitilini ateşledi...
Saygın bir Polonya bilim enstitüsü, kuşlara ve diğer vahşi yaşamlara verdikleri zararı gerekçe göstererek evcil kedileri "istilacı yabancı türler" olarak sınıflandırdı. Doğal olarak bu karar, pek çok kedi sever tarafından tepki ile karşılandı.
Devlet tarafından işletilen Polonya Bilimler Akademisi'nde biyolog olan Wojciech Solarz, ev kedisinin ortak bilimsel adı olan “Felis catus”u ABD tarafından yürütülen ulusal bir yabancı tür veri tabanına eklediğinde, kamuoyunun tepkisine hazır değildi. Solarz Salı günü AP'ye verdiği demeçte, veritabanında zaten 1.786 başka türün hiçbir itiraz olmaksızın listelendiğini söyledi. 1.787 numaralı istilacı yabancı tür üzerindeki kargaşanın ise, enstitüsünün vahşi ve diğer kedilere ötenazi çağrısında bulunduğu yanlış izlenimi yaratan bazı medya raporlarından kaynaklanmış olabileceğini söyledi.
Solarz, avladıkları ve öldürdükleri kuşların ve memelilerin sayısı göz önüne alındığında, evcil kedilerin biyoçeşitlilik üzerinde zararlı bir etkisi olduğuna dair artan bilimsel fikir birliğini açıkladı. Kediyi yabancı istilacı türler arasına dahil etme kriterleri “kedi tarafından %100 karşılanıyor” dedi.
Bağımsız yayıncı TVN tarafından yayınlanan bir televizyon programında biyolog, kedilerin vahşi yaşam için oluşturduğu tehlikeler konusundaki fikrine itiraz eden bir veterinerle karşı karşıya geldi. 'Mutlu Kedi' adlı bir kitabın yazarı olan Dorota Suminska, kirli bir çevre ve uçuş sırasında kuşları öldürebilecek kentsel bina cepheleri de dahil olmak üzere biyolojik çeşitliliğin azalmasının diğer nedenlerine dikkat çekti.
Suminska, kedilerin haksız yere çok fazla suçlandığını savunarak, “insanın istilacı olmayan yabancı türler listesinde olup olmadığını sorun” dedi.
Bu ayın başlarında, Polonya Akademi enstitüsü web sitesinde "tartışmaya" atıfta bulunan ve konumunu netleştirmeye çalışan bir yazı yayınladı.
Enstitü, Felis catus'un muhtemelen yaklaşık 10.000 yıl önce eski Orta Doğu'nun büyük uygarlıklarının beşiğinde evcilleştirildiğini ve bu türlerin kesinlikle bilimsel bir bakış açısıyla Avrupa'ya yabancı olduğunu belirtti. Enstitü ayrıca, kedi sahiplerinin kuşların üreme mevsimi boyunca evcil hayvanlarının dışarıda geçirdikleri süreyi sınırlamalarını önerdiğini de vurguladı.