Bir araştırma erkeklerin bu tür egzersizlerle 9 kanser türü riskini azaltabileceğini söylüyor

Yeni bir araştırmaya göre, erkek koşucular, bisikletçiler ve yüzücüler farkında olmadan kanser risklerini azaltıyor olabilir.

Araştırmacılar, kardiyorespiratuar zindeliği iyi olan erkeklerin, baş ve boyun, mide, pankreas, karaciğer, bağırsak, rektum, böbrek, akciğer ve yemek borusu kanserlerine yakalanma olasılığının çok daha düşük olduğunu bulmuşlar.

Kardiyorespiratuar zindelik, bir kişinin uzun süre koşma, bisiklete binme ve yüzme gibi aerobik egzersiz yapma ve hatta merdiven çıkma yeteneğini ifade eder.

British Journal of Sports Medicine'de yayınlanan yeni çalışmada, İsveçli uzmanlar ortalama 33 yıl boyunca bir milyondan fazla erkeği takip etmiş. Çalışmaya katılan erkekler, 1968 ve 2005 yılları arasında İsveç'te askere alınmış erkekler.

Askere gitmeden önce erkekler, boyları, ağırlıkları, tansiyonları, kas güçleri ve kalp-solunum uygunlukları dahil olmak üzere bir dizi faktörü değerlendiren bir dizi teste tabi tutuldu. Takip süresi boyunca yaklaşık 84.000 kişinin kansere yakalandığı ortaya çıktı.

Araştırmacılar, düşük kardiyorespiratuar zindeliğe sahip olanlarla karşılaştırıldığında, daha yüksek kardiyorespiratuar zindeliğe sahip erkeklerin:

·       Baş ve boyun kanserine yakalanma olasılığının %19,

·       Yemek borusu kanserine yakalanma olasılığının %39,

·       Mide kanserine yakalanma olasılığının %21,

·       Karaciğere yakalanma olasılığının %40,

·       Bağırsak kanserine yakalanma olasılığının %18,

·       Rektum kanserine yakalanma olasılığının %5,

·       Böbrek kanserine yakalanma olasılığının %20

·       Akciğer kanserine yakalanma olasılığının %42,

·       Pankreas kanserine yakalanma olasılığının ise %12 daha az olduğunu bulmuş.

 Yazarlar, "Bu sonuçlar, halk sağlığı politikası belirlenmesinde kullanılabilir ve gençlerde kardiyorespiratuar zindeliği arttırmayı teşvik etmede kullanılabilir” diyor.

 Aynı zamanda araştırmacılar, daha yüksek kardiyorespiratuar zindeliğin prostat kanseri riskinde yüzde 7 ve cilt kanseri riskinde de yüzde 31 oranında bir artışla bağlantılı olduğunu da bulmuş.

Daha önce yapılan benzer bir araştırmaya göre ise, prostat kanseri riskinde gözlemlenen artışın sebebi artan teknoloji ve tarama imkanlarıyla ilişkilendiriliyor. Aynı şekilde cilt kanserindeki artış ise kardiyorespiratuar zindelikten ziyade, UV ışınına daha çok maruz kalmak ile açıklanmış.

Sonraki Haber

Forum