Apple resmi olarak açıklamasa da, eski çalışanı Apple Car'ın sırlarını çaldığını itiraf etti

Apple'In gizemli otomobil projesi Apple Car'ın sırlarını çaldığını itiraf eden eski çalışanı, şimdi cezasının belli olmasını bekliyor.

CNBC tarafından bildirildiği üzere Xiaolang Zhang, 2015'ten 2018'e kadar otonom bir araba projesinde çalıştığı Apple'dan ticari sırları çalma suçu işlediğini itiraf etti. Apple'daki işinden ayrıldığında, üst yetkilisine Xpeng olarak da bilinen yeni bir Çinli EV firması olan Guangzhou Xiaopeng Motors Technology için çalışacağını söylemişti.

Bir araştırma sırasında Apple, AirDrop aracılığıyla eşinin dizüstü bilgisayarına yaklaşık 24 GB "son derece sorunlu" veri aktardığını ve ayrıca şirketin otonom araç laboratuvarından bazı devre kartlarını ve bir sunucuyu yanında götürdüğünü belirledi.

Zhang'ın uzlaşma anlaşmasının şartları kamuya açık değil, ancak CNBC tarafından bildirilen bir mahkeme belgesine göre, Zhang iddianamesinde listelenen ticari sırların tek biri için suçu kabul etti. Cezasını belirlemek için 14 Kasım'da bir konferans düzenlenmesi planlanıyor. ABD yasalarına göre, ticari sırların çalınması suçu maksimum 10 yıl hapis cezasına sahip ve CNBC, Zhang'ın çeyrek milyon dolara kadar para cezasıyla karşı karşıya kalabileceğini bildirdi.

Ancak Apple'dan otomotiv ticari sırlarını çalmakla veya gizli materyalleri Xpeng'e aktarmaya çalışmakla suçlanan tek isim Zhang değil. 2019'da başka bir eski Apple çalışanı da, Apple'ın otomobil projesinden Çin'e kılavuzları, şemaları, diyagramları ve fotoğrafları kaçırmaya çalışmakla suçlanmıştı. CNBC'nin bildirdiği üzere bu dava halen devam ediyor.

Aynı yıl Tesla, eski bir çalışanının, Otomatik Sürüş (Autopilot) sistemiyle ilgili kaynak kodunu iCloud hesabına yüklediğini ve ardından bu bilgiyi Xpeng'e götürdüğünü iddia etti. O sırada şirket The Verge'e "herhangi bir üçüncü tarafın fikri mülkiyet haklarına ve gizli bilgilerine saygı duyduğunu" söylemişti.

Ticari sır hırsızlığı vakaları birkaç yıl öncesine dayansa da, Apple henüz otonom süren bir araba üzerinde çalıştığının duyurusu yapmadı. Son söylentiler 2025'te duyurulabileceğini söylüyor ancak projenin Apple için zor olduğu görülüyor. Raporlar, hem mühendisler hem de liderlik için yüksek ciro, teknik sorunlar ve bazı Apple üst düzey yöneticilerinin projeye çok inanmamaları gibi sorunlarla uğraşmak zorunda kalan bir ekibi gösteriyor.

Sonraki Haber

Forum