Teknoloji devleri, neden binlerce diski, satmak yerine imha ediyor?

Teknoloji devleri, binlerce diski formatlayıp satmak yerine tamamen imha etmeyi seçiyor. Peki ama neden her yıl binlerce veri depolama cihazını imha ediyorlar?

Pek çok uzmanın "nükleer bombayla bir sineği öldürmek" olarak tanımlayacağı bir uygulama çerçevesinde, Dünya’nın en büyük teknoloji şirketlerinden birçoğunun veri koruma yönetmelikleri ile uyumlu kalabilmek için her yıl binlerce depolama cihazını imha ettiği tespit edildi.

Hem Amazon hem de Microsoft (dünyanın en büyük veri merkezi operatörlerinden ikisi), veri sızıntılarını riske atmak yerine, artık kullanmayı planlamadıkları her veri taşıyan donanımın içeriğini silip satmak yerine fiziksel olarak yok etmeyi tercih ediyor.

Bir Amazon çalışanı, “Bir veri parçasının sızmasına izin verirsek, müşterilerimizin güvenini kaybederiz” açıklamasını yapıyor, ancak Amazon konu hakkında resmi bir yorum yapmaktan kaçınıyor.

Disk silmek ve satmak bu kadar tehlikeli mi?

Bu uygulamayı yapan sadece büyük veri operatörleri de değil. Kamu sektörü kuruluşları, çeşitli bakanlıklar, polis departmanları ve diğer pek çok özel şirket aynı nedenlerle donanımın fiziksel olarak imha edilmesini tercih ediyor.

Diskleri formatlayıp satmak büyük risk taşıyor çünkü veriler eninde sonunda bir şekilde kurtarılabiliyor ve bu veriler, oldukça hassas ve değerli bir içeriğe sahip olabiliyor. Bunun bir örneği geçen ay Morgan Stanley’de yaşandı. Firmanın diskleri yok etmek yerine üzerinde hala kurtarılabilir durumda veri olduğu halde ikinci el piyasasında sattığı tespit edildi. ABD Güvenlik Bakanlığı Morgan Stanley’e 35 milyon dolar ceza kesti.

Sonraki Haber

Forum