Bing ve Google karşı karşıya!

Hangi arama motoru daha iyi? İşte iki güçlü arama motorunun artıları ve eksileri...

Microsoft'un yeni arama motoru Bing, çıktığı günden bu yana hızla gelişiyor. Peki bu arama motoru Google'ı yakalayabildi mi?

Haberler, görseller, haritalar, seyehat detayları, gerçek zamanlı sonuçlar ve dahası karşı karşıya geliyor. Bing gerçekten kararlı ve Yahoo'yu da geride bırakarak Google ile yüzyüze geliyor.

Önyargılı davranmadan yürütülen testler, hangi arama motoru daha iyi sorusuna bir cevap veriyor. Google'ın isabetliliği tartışma götürmese de işin sonucu detaylarda ve ek özelliklerde, Bing'in yeteneklerinde çözülecek...

Arama sonuçları

İki arama motoru karşı karşıya

Google'un arama sonuçları gerçekten de aranan konuyla sonuna kadar alakalı. Ayrıca arama sonuçlarını tarih ve mekana göre ayırtetmek mümkün.

İnternet siteleri üzerinde aradıklarımızı bulan Google bize bunların bağlantılarını sunsa da, kendi başına bilgi sunmaktan kaçınıyor. Haliyle aramalarda bağlantılar içerisinde cevapları bulmak bize kalıyor.

Bing'in sunduğu arama sonuçları da Google'a oldukça benzer sayılır. Ancak Bing'in önemli bir farkı var o da kendi taramalarıyla direkt ve sayfadan bağımsız bilgiler sunabilmesi.

Bing'in avantajları

İki arama motoru karşı karşıya

Bing'de bir şirket ismi arattığınızda size hisse fiyatından tutun da müşteri hizmetlerinin numarasına kadar sunabiliyor.

Özellikle yurtdışında, ağırlıklı olarak da Amerika'da iyi çalışan bazı arama seçenekleri de var. Örneğin Chicago'daki etkinlikleri Attractions in Chicago yazarak görmek mümkün. Bu da oldukça önemli bir avantaj.

Bir bağlantı üzerinde imleci beklettiğinizde sayfada aradığınız konu ile ilgili olarak alakalı metni görebiliyorsunuz. Ayrıca bir konu arattığınızda Bing size alakalı arama sonuçlarını da sunuyor.

Yakınlar ama fark var

İki arama motoru karşı karşıya

Geleneksel mavi bağlantılar konusunda Google ve Bing oldukça yakın görünüyor.

Bazı konularda Google daha iyi ama bu da arama yapılan konu ve sayfaların bilgiyi sunma şekline göre değişiyor. Google'da belirli bir internet sayfasındaki, belirli bir konuyu arayıp bulmak çok daha kolay.

Google genel bağlantı sunma ve alakalı sayfayı bulma konusunda Bing'den hala daha güçlü durumda. Ancak Bing de son derece kullanışlı ve başarılı. Facebook'u açmak için adres satırı yerine arama satırına Facebook yazanlar için hiçbir fark yok. Ancak ne aradığını çok iyi bilen kullanıcılar için hala Google daha iyi.

Görsel arama özellikeri

İki arama motoru karşı karşıya

Google'ın görsel araması da oldukça kullanışlı. Ancak Bing de Google da farklı boyutlarda görsel aramalar seçeneğini sunuyor.

Alakalı aramalar ve tarz seçimleri de oldukça yakın. Arayüz olarak ise Google bazı reklamlar içerlemsine karşın arayüzde Bing'den daha başarılı. Hafifçe büyütme ve çerçeveleme kesinlikle daha iyi.

Öte yandan bu farklı sunumun temellerini atanın ve gelişmenin önünü açanın Bing olduğunu belirtmekte fayda var. Google daha sonradan uygulamaya başladığı için daha iyi optimize edebilmiş durumda, yani görsel aramada da avantaj Google'da.

Video ve haberler

İki arama motoru karşı karşıya

Video aramaya gelirsek, Bing ve Google yine benzer seçenekler sunuyor: Süre, kalite ve kaynak.

Google bazı ekstra seçenekler sunmasına karşın Bing'in video arama arayüzü kesinlikle çok daha kullanışlı ve yararlı. Video aramada Bing açık ara önde oluyor.

Haberlere bakacak olursak Google'ın daha fazla özelleştirme imkanı ile öne geçtiğini görüyoruz. Bununla birlikte her iki internet sitesi de anasayfalarının üstünde önemli haber başlıklarını sunuyor. Aşağıda ise diğer haberlere bağlantılar yer alıyor.

Burada dikkat çeken ise Google'ın kaynakları ve haberleri derlemekteki başarısı oluyor. Bing'de daha önemsiz haberlerin daha çok yer kapladığı görülebiliyor. Bu alanda Google önde.

Bing'in avantajı ve dahası

İki arama motoru karşı karşıya

Bing'in ise seyahatler için ayrı bir bölümü var. Sponsorların sunduğu aramalar ile uçuşlar, oteller ve daha fazlasını bulmak mümkün.

Ancak Bing'in en önemli özelliği fiyat tahmini oluyor. O andaki fiyatların iyi mi yoksa kötü mü olduğuna yönelik fikir veriyor. Google'da bu özellikler yer almıyor. Ancak Google da yakında bunu sunmaya başlayabilir.

Haritalara bakacak olursak Bing Maps'in Silverlight ile sunulan sürümünün benzin istasyonu, park alanı, yiyecek ve daha fazlasını bulduğunu görebiliyoruz. Google ise daha basit bir yaklaşımı yeğliyor. Kazanan ise Bing oluyor.

Genel toplamda Google hala önde olsa da Bing de yeni yetenekleriyle ve gelişen arayüzüyle son derece başarılı bir gidişat sergiliyor.

Sonraki Haber

Forum