Bilmeniz gereken 5 eko etiketi!
Elektronik cihazlarda sıkça rastladığımız tüm bu etiketlerin ne anlama geldiğini biliyor musunuz?
Eko etiketleri, hangi ürünlerin daha çevre ve enerji dostu olduğunu tanımanızda size yardımcı olabilir. Bu etiketler sayesinde elektronik bir ürün satın alırken sürdürebilirlik konusuna ışık tutabiliyoruz. Peki hangi etiket, tam olarak hangi anlama geliyor?
ENERGY STAR (ABD)
ENERGY STAR, ABD Çevre Koruma Kuruluşu tarafından belirlenen enerji verimliliği kurallarına uyan ürün ve binaları çatısı altında topluyor. Gönüllü bir program olan ENERGY STAR, Clean Air Act ve Energy Policy Act'i temel alıyor.
EU Energy etiketi (Avrupa)
EU Energy Label'in odak noktası, güç tasarrufu. Güç tasarrufu etiketi, 2010'da Avrupa'da satılan çoğu beyaz eşya, ampül ve otomobiller için bir zorunluluk haline gelmişti. Direktif ilk olarak 1992'de ortaya çıkmış, isteğe bağlı güç etiketi 1995'te tanıtılmıştı.
Güç verimliliği etiketi, ilk başta A'dan G'ye doğru sıralanıyordu. Ancak yapılan geliştirmeler sonrasında bazı ürün kategorileri için A+, A++, ve A+++ puanları da eklendi. Örneğin bir buzdolabının A+++ puanını alabilmesi için, yılda 22kWh'dan az elektrik harcaması gerekiyor.
EPEAT (Global)
EPEAT (Global)
Elektronik Ürün Çevre Değerlendirme Aracı, kısa adıyla EPEAT, 43 ülkede elektronik cihazlar için kullanılan bir puanlandırma sistemi. Sistem, EPA'nın izniyle Green Electronics Council tarafından IEEE standartları temel alınarak geliştirilmiş.
Puan kriteri, genellikle içinde enerji tasarrufu, ürün ömrü, çevresel olarak hassas maddelerin azaltılması gibi kategorilerin bulunduğu 10 kategoriyi kapsıyor. Amaç ise ürünleri tüm yaşam döngüsünü temel alarak değerlendirmek. Ürünler, eşleştikleri kriter sayısına göre Altın, Gümüş veya Bronz puanlarını alabiliyorlar. Bu sayede tüketiciler, farklı ürünlerin ne kadar çevre dostu olduklarını karşılaştırabiliyorlar.
Etiket, kurum ve devletleri hedef alsa da tüketiciler tarafından da kullanılabiliyor. EPEAT web sitesinde ürün kategorilerini, ülkeleri, ürün türlerini ve üreticileri aratmak mümkün.
EU Eco Label (Avrupa)
EU Eco Label (Avrupa)
Avrupa Birliği tarafından 1992'de duyurulan bu etiket, tüketicilerin çeşitli ürün ve hizmetlerin hayat döngüsü boyunca çevreye etkisi konusunda bilgi sahibi olmalarını sağlıyor. Kriterler, her ürün kategorisi için sivil toplum kuruluşları, bilim adamları ve hisse sahibi gruplar tarafından oluşturuluyor. Son onayı ise Avrupa Birliği veriyor.
Etiket, PC'lerden taşınabilir bilgisayarlara, TV'lerden ampüllere, kağıt ürünlerinden deterjanlara birçok ürünü kapsıyor.
TCO Certified (Global)
TCO Certified, BT ürünleri için sürdürebilirlik sertifikası sağlıyor. 1992'de TCO Developlment tarafından kurulan TCO Certified'ın amacı, "BT ürünlerinin üretiminde, kullanımında ve geri dönüştürülmesinde çevresel, sosyal ve ekonomik konuların göz önünde bulundurulması." Ürünleri TCO Development ürün veritabanında aramak mümkün.