Bilim insanlarının okyanustan tatlı su elde etmek için önerdikleri sistem kuraklığa çözüm olabilir

Bilim insanlarının okyanusun tuzlu sularından tatlı su elde etmek için yaptıkları yeni öneri, hayata geçirilebilirse kuraklık sorununa çare olabilir.

Okyanustan tatlı su elde etmeyi düşündüğünüzde, aklınıza yüksek maliyetler ve çevreye zarar veren tuzdan arındırma tesisleri gelecektir. Ancak bir araştırma ekibi, daha basit bir strateji olabileceğini düşünüyor: Okyanus yüzeyinde doğal olarak oluşan su buharını toplamak.

Illinois Urbana-Champaign Üniversitesi'ndeki bilim insanları, okyanusun üzerindeki su buharını toplayacak ve kurak topluluklar için bir tatlı su kaynağı oluşturacak bir cihaz öneriyor. Yeni bir makalede, varsayımsal cihazın gelecekte kullanılabileceği, su stresi altında olan 14 yeri de analiz ettiler. Bu yerler arasında Lizbon kıyılarındaki Atlantik Okyanusu, Portekiz ve Los Angeles kıyılarındaki Pasifik Okyanusu bulunuyor. Çalışmaların anlatıldığı bir makale Nature Scientific Reports'ta yayınlandı.

Ekip, farklı yerlerde bulunan su buharını analiz etmek için 1990'dan 2019'a kadar olan nem verilerini inceledi.

Araştırmaya göre, 100 metre yüksekliğinde ve 210 metre genişliğindeki hayali açık deniz yapıları, su buharı toplama yeteneklerini en üst düzeye çıkarmak için kıyıdan birkaç kilometre açıkta yer alacak. Yapı, su buharını toplayacak ve bir boru aracılığıyla tatlı suya yoğunlaşacağı karaya geri gönderecek.

Araştırmacılar, makalelerinde “aslında yaklaşımımız, okyanustan buharlaşan nemin karaya taşındığı, soğuduğu ve yoğunlaşarak yağmur şeklinde kara yüzeyine düştüğü hidrolojik döngünün doğal fiziksel sürecini taklit ediyor, ancak buharlaşan nemin hareket ettiği yolu tasarlamayı, böylelikle suyun kontrollü yoğuşma yoluyla ulaşacağı yerin kontrol edilmesini teklif ediyoruz” diyor.

Prairie Araştırma Enstitüsü yönetici direktörü ve çalışma lideri Praveen Kumar, Güneybatı Amerika gibi kuraklıktan etkilenen yerlerin toplanan bu su için ideal alıcılar olacağını söylüyor.

Kumar’ın Earther'a söylediğine göre “İklimin değiştiği bir yolda ilerliyoruz. İklim değişikliğinin insanları etkilediği birincil noktalardan biri sudur. Bu durumda, daha sıcak bir iklimde, daha fazla su buharlaşması olur ve sonuç olarak, yakalanabilecek daha fazla nem olur. Bu nedenle, daha sıcak bir iklimde daha fazla suya ihtiyacınız olacak ve talebi karşılamak için daha fazla nem mevcut olacak.

Kumar, bu konseptin gerçeğe dönüşmesi durumunda diğer su çözümlerine kıyasla çevreye daha duyarlı olabileceğini de sözlerine ekliyor: “Tuzdan arındırma, tatlı suya erişim için çok önemli bir rol oynadı, ancak atık açısından sürdürülebilirlik zorlukları var.” Tuzdan arındırma tesisleri, atık ürün olarak aşırı tuzlu, kimyasallarla dolu bir tuzlu su karışımı üretiyor. Bu tuzlu su da yaban hayatı için zehirli olabiliyor.

Sonraki Haber

Forum