Heyecan verici yeni 'sihirli' malzeme, şeffaftan yarı şeffafa geçebiliyor. Ama hepsi bu kadar da değil...

Bilim insanları, mikrodalganın yanı sıra kızılötesi ve ışığı da engelleyebilen bir malzeme geliştirdi. Bu malzeme, şeffaftan yarı şeffafa geçebiliyor ve gelecek için büyük ümit vadediyor.

Araştırmacılar oldukça çarpıcı bir ilerleme kaydederek, sadece mikrodalgaları engellemekle kalmayıp aynı zamanda kızılötesi ve ışığı da engelleyebilen mikrodalgaya dayanıklı bir malzeme geliştirmeyi başardılar. Ayrıca, bu yeni “sihirli” malzeme şeffaf bir hal alarak kızılötesi ve mikrodalgaların geçmesine izin de verebiliyor.

Bu dikkat çekici keşif, The Debrief’in son haberlerinde detaylı bir şekilde vurgulanıyor. Haberlerde belirtilene göre, yeni malzeme, yarı saydamdan opak forma geçebilen ve geri dönebilen kalamar derisinin özelliklerinden ilham aldı. Bu yeni malzemenin elektronik parçaları koruyabilen ve binaları daha enerji verimli hale getirebilen “gizli” malzemeler oluşturmak için yararlı olabileceği umuluyor.

Etkileyici yeni malzemenin ilgi çekici diğer özelliklerinden biri de, onu nasıl esnettiğinize veya daralttığınıza bağlı olarak farklı şekillerde çalışması. Elbette, bunu yapabilen bir malzemeyi ilk kez görmüyoruz ve daha önce, mikrodalgalar gibi elektromanyetik salınımları engelleyebilen malzemelerin yanı sıra kızılötesi ışığı engelleyebilen malzemeler gördük. Yine de, tek bir malzemenin her iki özelliği bir araya getirmesi, elektrik ve askeri dünya için olası sonuçları nedeniyle heyecan verici bir başarı olarak öne çıkıyor.

Araştırmacılar, “görünür-mikrodalga bantları koruma ve bunların geçmesine izin verme arasında hızlı bir şekilde geçiş yapabilen yumuşak bir filmde iletken bir ağ ile yüzey yapılarını entegre etmek” istediklerini söylüyorlar.

Araştırmayla ilgili bir makale, keşfi biraz daha derinlemesine detaylandırıyor. Araştırmacılar, nanotellerden ve gerilmiş elastomerlerden oluşan iki katmanlı bir film oluşturarak teknolojiyi kullandılar. Sonra, malzemenin yüzeyinde küçük çatlaklar ve kırışıklıklar oluşturmak için gerdiler ve daralttılar. Bu çatlaklar ve kırışıklıklar, malzemenin ne kadar esnediği veya büzüldüğüne bağlı olarak engellediği şeyi değiştirmesine imkan tanıyordu.

Güneş ışığına ihtiyaç duymayan güneş filmi gibi araştırmacıların ortaya çıkardığını gördüğümüz diğer bazı harika teknolojilerle birlikte kullanıldığında, bu tür malzemeler bir dizi potansiyel uygulama ile parlak bir geleceğe işaret ediyor gibi görünüyor.

Sonraki Haber

Forum