Bilim insanları, işlevsel insan beyin dokusunu 3D baskıyla üretmeyi ilk kez başardı
Bilim insanları, Alzheimer gibi mevcut nörolojik bozuklukları incelemek için yeni kapılar açacağını söyledikleri yeni çalışmayı yayınladı. tarihte ilk kes, gerçekten işlevsel olan insan beyin dokusunu 3D baskıyla üretmeyi başardılar.
Wisconsin-Madison Üniversitesi’nde çalışan bir grup araştırmacı, gerçekten işlevsel olan ilk 3D baskılı insan beyni dokusunu oluşturduklarını iddia ediyor. Grup, araştırmalarının Alzheimer gibi mevcut nörolojik bozuklukları incelemek için yeni kapılar açacağını umduğunu söylüyor.
Bulgularını Cell Stem Cell’de bir makalede yayınlayan araştırmacılar, yatay “biyo-mürekkep” jel katmanlarını kullanarak 3D baskılı beyin dokusunu nasıl oluşturduklarını ayrıntılarıyla anlatıyor.
Yeni araştırmanın ortak yazarlarından Su-Chun Zhang, 3D baskılı beyin dokusuyla ilgili bir açıklamada “Doku hala bir arada duracak yeterli yapıya sahip ancak nöronların birbirine dönüşmesine ve birbirleriyle konuşmaya başlamasına izin verecek kadar da yumuşak” dedi.
Araştırmacılar, kullandıkları düzen nedeniyle hücrelerin, insan beynindekine benzer şekilde ağlar oluşturmaya başladığını ve oluşturdukları nörotransmiterler aracılığıyla birbirleriyle iletişim kurmalarını sağladığını söylüyor.
Araştırmacıların bu 3D baskılı beyin dokusunun, bilim insanlarının beyni incelerken halihazırda kullandıkları “mini beyin” modellerine göre daha avantajlı olduğuna inanmaları ise bu çalışmanın asıl ilgi çekici kısmı olabilir. Belirtilene göre bu avantajın temeli, bu sürecin herhangi bir zamanda hemen hemen her tür nöronu üretmelerine imkan sağlamasıdır. Bu, her şeyi istedikleri gibi bir araya getirmelerine olanak tanıyor.
Bu esneklik, Alzheimer ve Parkinson gibi dünya çapında milyonlarca insanı etkileyen hastalıklar da dahil olmak üzere nörolojik hastalıkların insan beyni üzerindeki etkilerini inceleme konusunda büyük yenilikler sağlayabilir ve ayrıca beynimizin çalışma şeklini daha iyi anlamamıza da yardımcı olabilir.