Bilim insanları, derimizdeki güneş yanığını önleyen bir "Süper Melanin" icat etti
Araştırmacılar, fareler ve insan derisi örneklerinde UV radyasyonundan kaynaklanan hasara karşı koruma sağlayan bir "süper melanin" geliştirdi. Sentetik melanin, gelecekte cilt tedavileri için büyük umut vadediyor.
Northwestern Üniversitesi'nde çalışan bir grup araştırmacı, çok sayıda olası kullanım alanına sahip yeni bir "süper melanin" geliştirdi. Yeni araştırma npj Regenerative Medicine dergisinde yayımlandı. Çalışmaya göre, sentetik melaninin hem farelerde hem de bağışlanan insan derisi örneklerinde UV radyasyonundan kaynaklanan hasarı azalttığı ve hatta önlediği görüldü.
Süper melaninin potansiyeli, araştırmacıların çalışmalarında vurguladıkları gibi çok yönlü. Araştırmacıların test ettiği senaryolarda, toksik kimyasallara ve UV radyasyonuna maruz kalan cilt ya çok az hasara uğruyor ya da hiç uğramıyor.
Bu süper melanin hakkında daha da ilgi çekici olan şey, doğal melanine çok benziyor gibi görünmesi, yani en azından şimdiye kadar yapılan deneylerde hem biyolojik olarak parçalanabilir, hem de cilt için toksik olmadığı anlamına geliyor. Araştırmacılar, uygulandığında vücut tarafından emilmiyor gibi görünmesinin birçok potansiyel güvenlik riskini azalttığını söylüyor.
Etkilenen cilt bölgesine gerektiği kadar melanin uygulanabilmesi yeni tedavi için çok fazla umut vaat etmesine rağmen, araştırmacılar sentetik melaninin tıbbi bir tedavi olarak hazır hale gelmesinin muhtemelen yıllar olmasa da aylar alacağını söylüyor.
Şimdilik araştırmacılar, çözümün güvenliğini daha fazla teyit etmek için hayvan araştırmaları yürütmekle meşgul. Ancak, bu planlandığı gibi giderse ve gelecekteki insan denemeleri de başarılı olursa, tam olarak halka açık hale gelecek. Diğer cilt tedavisi seçenekleri de yıllar önceki yaraları iyileştirebilen gen terapisi gibi, tıbbın bu alanını daha da ileriye taşımaya yardımcı olabilir.