Bilgisayarınız için en büyük 5 tehdit

İnternetteki tehlikelerden korunmak için bu güvenlik araçlarını mutlaka deneyin...

Günümüzde tehdit sadece virüslerden ibaret değil. Tehlike birçok farklı noktadan gelebiliyor. Ücretsiz güvenlik paketleri ise sadece virüslere karşı etkili bir koruma sağlıyor. Tam güvenlik sağlayabilmek için ise bir paket edinmekten başka çare yok.

Herhangi bir şekilde dış dünyayla iletişime geçen bir bilgisayarın tehdit altında olduğu tartışılmaz bir gerçek. Bilgisayarınızı ağ üzerinde izole bile etseniz CD, DVD veya taşınabilir bellekleri kullanmaya devam ettiğiniz sürece tehlike devam eder. Zaten bunları da kullanmaktan vazgeçerseniz, bilgisayarınızın daktilodan çok da büyük bir farkı kalmayacaktır. Bu yazıda günümüzde en çok rastlanan tehlike kaynaklarını ve güvenlik risklerini özetliyoruz. Korunmak için ihtiyacınız olan tüm güvenlik yazılımı seçeneklerini harf sırasına göre bu dosyamız içinde bulabilirsiniz. Dosyamız içindeki anti virüs ve internet güvenlik yazılımlarından mutlaka birinin size uygun olacağından eminiz.

1. Güncellemeler: Sisteminizi güncel tutun

Yazılımlar günümüzde çok daha kompleks bir yapıya ulaştı ve çok hızlı bir şekilde de gelişmeye devam etmeleri gerekiyor. Daha çok yazılımcı emeğinin ve daha düşük tutulan test maliyetlerinin birlikteliği kaçınılmaz olarak daha fazla hatayı ve saldırı noktasını beraberinde getirir. Bundan muzdarip olan sadece işletim sisteminiz değil. Virüs tarayıcılar, güvenlik duvarları, e-posta ve sohbet programları da aynı dertten şikayetçi. Saldırganların programların zayıf noktalarını bulmaları ile üreticilerin bir güvenlik yamasını yayınlaması arasında kısa da olsa bir sürelik boşluk olur. Kullanıcı olarak bu yamalardan haberdar olur olmaz programlarımızı güncelleştirmemiz gerekiyor. Programın şayet varsa otomatik güncelleme yüklemesini etkinleştirmelisiniz. Bu tür bir fonksiyona sahip olmayan programları kullanıyorsanız, kendiniz için küçük hatırlatma notları hazırlayarak güncelleme bulunup bulunmadığını belli aralıklarla kontrol etmelisiniz. Sadece ve sadece, bilinen bütün gedikleri kapatılmış bir sistem internet denizindeki tehlikelerden korunabilir ve dışarıdan gelen tehlikelere karşı savunma geliştirebilir.

2. Dikkatsizlik: E-postalara dikkat edin

İnternetin bizlere sunduğu ve en çok kullandığımız olanağı, hiç tartışmasız e-postalardır. Saldırganlar da doğal olarak e-postaları bir saldırı aracı olarak kullanır. E-postalar sadece metin olmaktan çıkarak HTML olarak da gönderilmeye başladığından beri saldırganlar bu olanağı sonuna kadar kullanıyor. E-postaları renklendirerek daha görsel bir hale getirmek için hazırlanmış Java veya VB scriptleri günümüzde daha çok saldırı amaçlı kullanılıyor. Bu program satırları bilgisayarınıza yerleşerek spam sorununun büyümesine neden oluyor. E-postalarınız için kullandığınız programın bir virüs tarayıcı ile beraber çalışmasını sağlarsanız, bu soruna kalıcı bir çözüm bulmuş olursunuz. Kullanacağınız ürünün mutlaka e-posta korumasına da sahip olduğundan emin olun.

3. Spam: Alınabilecek önlemleri tanıyın

Spam e-postalarını yollayanların genellikle art niyeti vardır. Çoğu zaman spam'in ulaştığı kişi hakkında daha fazla bilgi toplamaya çalışırlar. Entegre edilmiş görseller ile, posta açıldığında gönderen geçerli bir e-posta adresine ulaştığını fark eder. IP adresine ilişkin bilgiler ile de alıcının konumuna dair fikir edinir. Böylece e-posta adresiniz reklam gönderilmesi açısından daha değerli bir hale gelir. Resimlerin otomatik olarak gösterilmemesi için bütün e-posta programlarında özel bir koruma mekanizması bulunur. MS Outlook varsayılan olarak e-postaların içindeki görselleri göstermez. Bunu ancak "Araçlar / Seçenekler / Güvenlik" sekmesi yardımıyla değiştirebilirsiniz.

4. Phishing: Her şeye şüpheyle yaklaşın

Şu ana kadar bahsi geçen tehlikeler bilgisayarınız ve sabit diskinizde kayıtlı olan bilgileriniz içindi. Ancak bu konu dolandırıcılıkla, örneğin kredi kartı bilgilerinizin çalınması ile ilgili. İnternet haydutları türlü yöntemlerle hırsızlığa devam ediyor. Bu dolandırıcılık girişimlerindeki klasik yöntem, bir bankadan geliyormuş gibi görünen e-postanın size gönderilmesi ile başlar. Bu e-postalarda bilgilerinizin güvenliğiniz için yenilenmesi gerektiği belirtilir ve bazı durumlarda da bir adres verilerek buraya yönlendirilirsiniz. Bu adres bankanızın gibi gözükse de, içine saklanmış scriptler ile sizi dolandırıcının hazırladığı siteye sürükler. Bu siteler bankanın orijinal sitesini elinden geldiğince taklit eder. Adrese dikkat etmelisiniz. Buradaki bazı ufak farkları siz de gözlemleyebilirsiniz. Eğer bilgilerinizi siteye verirseniz, haydutlara istedikleri her şeyi teslim etmiş olursunuz. Fark edilmesi daha zor olan bir yöntem ise Windows'a ait "Hosts" dosyasının değiştirilmesidir. Bu dosya, proxy sunucularının olmadığı zamanlarda URL'leri IP adreslerine dönüştürmek için kullanılıyordu. Şayet bu dosyaya bir URL ve ona ait bir IP girilirse, tarayıcınız proxy sunucusuna sormadan o IP adresine bağlanır. Siz tarayıcınızın adres çubuğunda bankanın gerçek adresini görürken, aslında açmış olduğunuz dolandırıcının sitesinden başka bir şey değildir. Hacker'ların dolandırıcılığı başarmak için yazdıkları bazı trojanlar "Hosts" dosyasına etki eder ve yasadışı sitelere bağlantı verir. Bu yüzden online bir bankacılık işlemi yapmadan önce içinize kurt düşerse bu dosyayı kontrol etmenizde yarar var ( Windows XP altında, "C:\ Windows \ System32 \ Drivers\ Etc" klasöründe bulunan Hosts dosyasını Notepad.exe ile açabilirsiniz).

5. Trojan, Keylogger ve Rootkit: Kendinizi savunun

Bu kategorideki zararlılar bilgisayarınız üzerinde kontrole sahip olmayı amaçlayan küçük yazılımcıklardır. Hakkınızda bilgi toplamak onların temel amacıdır. Bu kısımdaki en köklü hikaye trojan (truva atı) yazılımları ile ilgilidir. Tıpkı Yunan mitolojisinde olduğu gibi bilgisayarınıza yerleşen bu truva atının içindeki düşmanlar bilgisayarınızın kapılarını saldırganlara açar veya bilgilerinizi belirli aralıklarla internet üzerinden bir sunucuya yollar. Bunlardan bazıları bilgisayarınıza yüklediğiniz programlarla birlikte gelir ve farkında bile olmazsınız. Dosya paylaşımı adı altında bilgisayarınıza rahatlıkla sızabilirler. Trojanlar farklı türlerde bilgiler toplar. Bunların arasında kredi kartı bilgileri bile bulunabilir. "Keylogger" da benzer bir şekilde çalışır ve hem donanım hem de yazılım sürümleri mevcuttur. Klavye ile yapılan girişleri kayıt ederek yazılımcısına gönderen bu programlar gelişmişliğine göre bütün veri akışını ya da sadece kullanıcı adı, parola gibi verileri iletirler. Donanım tabanlı olan keylogger'lar ise, tamamen güvenli bir bilgisayar görüntüsü altında çalışırlar. Bilgisayar güvenli olmasına rağmen, bazı durumlarda kendi hafızasına bile sahip olan bu aygıtlar kullanıcının yaptığı girişleri kaydeder. Rootkit'ler ise bilgisayar korsanlarının temel araçlarıdır ve kendilerini bilgisayarınızda çok iyi kamufle ederler. Trojan ve keylogger fonksiyonlarına sahip olabilecekleri gibi, backdoor fonksiyonuna da sahiptirler ve korsanın bilgisayarınızı yağmalamasını sağlamak için hazırlanmış bir düzenekten başka bir şey değillerdir. Rootkit yazılımcısına kurban bilgisayara serbestçe giriş ve kontrol imkanı verir. Rootkit'ler spam gönderiminde de kullanılır. Rootkit'ler işletim sisteminin çekirdek bazı dosyalarının yerine geçerler ve bu yüzden onları tanımak oldukça zordur.

Sonuç: Süpheci olmaktan asla vazgeçmeyin Hemen her türlü tehlike için bilgisayarınızı ve dolayısıyla sizi koruyacak yazılımlar mevcuttur. Birçok üretici bu koruma programlarını paket halinde de sunarlar. Bilgisayarınızın güvenliğini asla ve asla sadece programlara emanet etmeyin. İnsiyatifi sürekli olarak elinizde tutun ve şüpheciliğin en büyük güvenlik önlemi olduğunu aklınızdan çıkartmayın.

İşte en iyi güvenlik çözümleri: 1- Avira

Her yıl binlerce yeni virüs yayılıyorinternet suçlarının zararı dünyada milyonları buluyor. Bu virüslere karşı güçlü bir antivirüs programı ile korunmanız gerektiğinin iyi bir nedeni. Sürekli güncellenen kendi virüs motoru ve laboratuvarları ile Alman teknolojisine sahip Avira, tüm dünyada 100 milyonu aşan kullanıcılarına, %100'e yakın virüs tespit oranı ile 21 yıldır güvenlikten daha fazlasını sağlıyor.

Avira AntiVir Kurumsal Ürünler

Bilgisayarlarınız ve sunucularınıza ek olarak, ayrıca e-mail ve internet iletişiminiz için de en iyi güvenliği sağlar. Avira AntiVir Kurumsal Çözümler yönetim işlevi sayesinde hızlıca kurulur, yapılandırılır ve kolayca yönetilir.

Avira AntiVir Professional
Masaüstü bilgisayarlarınız için en iyi koruma
Avira AntiVir Server
Dosya sunucunuz için maksimum koruma
Avira AntiVir Security Managament Center
Zaman tasarruflu, ağ genişliğinde güvenlik yönetimi
Avira AntiVir for Exchange
Exchange posta sunucunuz için AntiVirus ve AntiSpam

AVIRA AntiVir Premium

Bilgisayarınız için gelişmiş koruma Avira AntiVir Premium sizi virüsler, solucanlar, Truva atları, rootkitler, phishing saldırıları, adware, spyware, botlar ve tehlikeli indirme dosyaları gibi tehditlere karşı güvenle korur. En iyi tespit ve her gün birden fazla güncelleme ile en iyi güvenlik.

3AntiVir
3AntiAd/Spyware
3AntiPhishing
3AntiRootkit
3AntiDrive-by
3EmailScanner
3WebGuard
3RescueSystem
3QuickRemoval
3NetbookSupport

AVIRA Premium Security Suite

Kapsamlı İnternet koruması İnternette sörf yapıyor musunuz? Online alışveriş yapıyormusunuz? E-mail ile haberleşiyor musunuz? PC üzerinde banka işlemleri yapıyor musunuz? Avira Security Suite ödüllü virüs korumasına ek olarak, ekstra firewall, antispam ve yedekleme özelliği ile sizi güvenle korur. Avira Antivir Premium özelliklerine ek olarak aşağıdakileri içerir.

3AntiBot
3BackupSystem
3AntiSpam
3FireWall
3GameMode
3ParentalControl (Web Filtreleme)

İletişim bilgileri:
İrene Bilgi Sistemleri Ltd. Şti
T:+90 216 422 43 13
F:+90 216 422 43 12
M:+90 533 686 53 42
www.antivir.com.tr

2 - G Data Software AG

Merkezi Bochum'da olan G Data Software AG, ağırlıklı faaliyet alanı BT güvenlik çözümleri olan yenilikçi ve hızla gelişmekte olan bir yazılım üreticisidir. Internet güvenliği konusunda uzman ve virüs koruması alanında öncü olan şirkettir.

Merkezi Bochum'da olan G Data Software AG, ağırlıklı faaliyet alanı BT güvenlik çözümleri olan yenilikç ve hızla gelişmekte olan bir yazılım üreticisidir. Internet güvenliği konusunda uzman ve virüs koruması alanında öncü olan şirket, 1985'te Bochum'da kurulmuştur ve 20 yıl önce ilk AntiVirüs programını geliştirmiştir. Beş yıldır, Avrupa'daki hiçbir güvenlik yazılımı üreticisi, G Data'dan çok ulusal ve uluslararası test birinciliği ve ödül almadı. Kalitede önder olan G Data, ürünlerinde dünyanın en iyi güvenlik teknolojilerini bir araya getiriyor. 2002 yılında DoubleScan teknolojisini geliştirerek , iki virüs motorunu paralel olarak üründe kullanabilen ilk üretici oldu. 2005 de G DATA Cloud Security teknolojisini kendi programları içerisine entegre eden ilk şirket olarak OutBreak Shield'la bilgisayarınıza gerçek zamanlı koruma ve istenmeyen zararlı yazılımlara karşı bağımsız koruma sağlamayı başardı. G DATA güvenlik çözümleri tüm dünyada 60 dan fazla ülkede kullanıcıyla buluşmuştur.

G DATA'dan 25.Yıl Yeniliği

GData CeBIT 2010 Hannover da yeni güvenlik ürünü GData Endpoint Protection'ı (son nokta koruma) sundu. GData Endpoint Protection çözümü sadece zaralı yazılımlara, spam ve hackerlara karşı etkili bir koruma sağlamakla kalmayıp aynı zamanda, şirket politikasına sıkı bağlılığı teminat altına alır. Örneğin , USB sticlere , istenmeyen saklama cihazlarına , onaylanmamış programların yüklenmesine ya da işyerinde kontrol dışı internette dolaşıma engel olur. Bunun şirket için avantajları , arttırılmış yasal güvenlik ve verimlilik olacaktır. GData Endpoint Protection Nisan 2010'dan itibaren satışa sunulacaktır.

G Data Endpoint Protection ile her zaman güvenli taraftasınız

G Data Endpoint Protection küçük, orta ve büyük ölçekli şirketlerin bilgisayar ağları için ideal güvenlik çözümü sunar. Yeni G Data teknolojileri tartışma götürmez kale gibi bir yapıya sahip olarak, dizüstü, masa üstü ve sunucu zararlı yazılım tehditlerine karşı,en
uygun çözüm olmakla beraber her türlü saldırıya karşı IT alt yapılarını da korur. Yenilikçi G Data PolicyManager, cihazların , uygulamaların ve internetin kullanılmasının münferit olarak şirket direktiflerilerine bağlı kalmasını ve kontrolünü garanti eder. GData Endpoint Protection Business Client/ Server bazlı, en iyi virüs koruması testlerinden geçen virüs koruma programı ile, güvenlik duvarı, efektif verimliliği arttırıcı müşteri ayarları ile ödül kazanmış bir ürünü kombine eder.

G Data Endpoint Protection Enterprise Business versiyonunu güçlü GData posta güvenliğini içine alarak genişletir. posta sunucusu bağımsız ağ geçidi çözümü, tüm gelen ve giden postaları (SMTP/POP3) spam ve virüsler için filtreler.

Device Control (Cihaz Kontrolü): USB stickler, Sürücüler, Harici sürücüler, web kameraları vb. engeller:

Application Control (Uygulama Kontrolü): Anlık ileti, oyunlar, dosya paylaşım programları vb.ni engeller.

Content Filter (İçerik Filtreleme): Sohbet siteleri, erotik içerikler, iş arama siteleri, eğlence siteleri, çevrimiçi alışveriş vb.ni engeller.

Surf Control (Sörf Kontrolü): Hesap ve pencere zamanlı olarak internet kullanımının sınırlar.

Sistem Gereksinimleri:

-AntiVirus Clients: (32/64Bit): Windows 7 /Vista / XP / 2000 (sadece 32Bit) / Server 2003 veya 2008, 512 MB RAM

-AntiVirus ManagementServer: (32/64Bit): Windows 7 / Vista / XP / Server 2003 veya 2008 , 512 MB RAM, Internet erişimi

EN İYİSİNİ DENEYİN! G DATA Internet Securit y 2010 TRK

G Data InternetSecurity güvenlik paketi AntiVirus, AntiSpam ,Güvenlik Duvarı gibi standart özelliklere ek olarak Ebeveyn Koruması ile çocuklarınızı da en etkin şekilde zararlı içerik ve sitelerden korumaktadır. G Data InternetSecurity 2010 ürününün en dikkat çeken diğer özelliklerini aşağıdaki gibi sıralayabiliriz

- Yazılımın özellikleri arasında Çift motor algoritması olduğundan,genel işlemleri bölüşerek kendine ayrılmış sistem belleğini en iyi şekilde ve en yüksek performansta kullanabiliyor. Bu motorların önceliği değiştirilerek donanım özellikleri düşük PC lerde de performans düşüşünün önüne geçilebiliyor.

- Fingerprint teknolojisi sayesinde periyodik taramalar ve anlık koruma kalkanı (outbreaksheld) işlemleri sırasında , modify edilmemiş (hiç bir şekilde değişikliğe uğramamış) dosyalar loglanarak her seferinde bu dosyaların taranmasının önüne geçiliyor. Bu sayede terabyte'larca dosyanız dakikalar içerisinde güvenli bir şekilde işlemden geçiyor.

- Outbreaksheld , etkin şekilde internet içerik filtrelemesi , port kontrolü ve antispam kontrolleri ile internet bilgilerinizi ve e-postalarınızı denetleyecektir.Mail istemcinizde ki GData logosu kurulumdan itibaren size eşlik edecektir.

- Ebeveyn koruması , siz yakınlarda olmasanız da kelime ve site içerik engelleme ile evdeki ufaklıkları tehlikelerden koruyacaktır.Üstelik zararlı içeriklerin hemen hepsi ebeveyn koruması içerisinde mevcut ve güncellemelerle birlikte sürekli yenilenmektedir.Açtığınız farklı oturumlarda farklı denetim özellikleri vererek kendi oturumunuzda herhangi bir kısıtlamaya maruz kalmadan ebeveyn denetimi özelliklerinden muaf kalabilirsiniz.

- G DATA Shredder , verilerinizin güvenli şekilde silinebilmesi için
yüksek düzeyde silme işlemi yaparak, oldukça kolay olan silinmiş
verilerin çalınma olasılığını sıfıra indirir.

--

Aresis Bilişim Teknolojileri 1996 yılından bu yana BT alanında dış kaynak , 2004 yılından bu yana da güvenlik yazılımlarına yönelik distiribütörlüğüyle hem bireysel hem kurumsal alanda çalışmalarına devam etmektedir. Amiral ürünümüz G DATA AntiVirüs Türkiye pazarına girdiği ilk günden beri aldığı olumlu geri dönümlerle zirve yolunda emin adımlarla ilerlemektedir.

Aresis Bilişim Teknolojileri San.Tic.Ltd.Şti.
Atatürk Mah.Vedat Günyol Cad.Sedef 7 K:2D:6 Ataşehir / İstanbul
Tel : +90 216 580 85 20 www.aresis.com.tr

3 - BitDefender

İnternet çağı ve elektronik posta devrimi ile en üst düzeye çıkan küreselleşme, internet üzerinden saldırıları, virüsleri, spam e-postaları da beraberinde getirdi.

Kurumların güvenlik alanındaki ihtiyaçlarına alternatif çözümler sunan Kavi International, antivirüs, firewall ve antispam modüllerini içine alan çok amaçlı bir güvenlik paketi olarak geliştirilen BitDefender Güvenlik ürünlerini ilk defa TÜRKÇE olarak 2005 yılında BT sektörünün hizmetine sundu ve günümüze kadar tam 7 yeni sürüm ile Türkiye pazarında önemli bir yer aldı . 1990 yılından beri antivirus pazarındaki markalardan biri olan BitDefender, özellikle son yıllarda aldığı başarılı yol ile Bilgi Güvenliği Yazılımları pazarında dünyada ilk 10 içindeki yerini sağlamlaştırmıştır. Bu yıl ise yine önemli yeniliklerle pazara sürdüğü 2010 sürümleri, sayıları 1998'de 450 bin iken günümüzde 25 milyonu geçmiş olan kayıtlı Türk Internet kullanıcılarının beklentilerini, alışılmış güvenlik ürünlerinin üzerinde karşılıyor.

İnternette gerçek güvenlik

BitDefender Internet Security 2010'un içerdiği tüm özellikleri; Antivirus, Antispyware, AntiPhishing, AntiSpam, Güvenlik Duvarı, Ebeveyn Kontrolü, IM Şifreleme, Ev Ağı, Laptop Modu, Oyun Modu, Dosya Kasası olarak sıralayabiliriz. Görüldüğü gibi ürün bir Internet kullanıcısının ihtiyacı olacak her özelliği sağlamakta ve bazı ek
modüller ile kullanıcının hayatını daha da kolaylaştırmaktadır.
Kullanıcıların favori ürünü haline gelen Bitdefender Internet Security 2010, ICSA Labs, Virüs Bulletin, Checkmark, Checkvir ve TUV gibi dünyanın sayılı kuruluşlarından onaylı güçlü tarama motorunu ve yeni Aktif Virüs Kontrol özelliğini kullanarak, virüs bulaşmış dosyaları erişim anında çok hızlı bir şekilde tarayıp temizleyerek veri kayıplarını minimuma indiriyor. Güvenlik Duvarı modülü, giden ve gelen trafiği süzerek, çerezleri kontrol ederek, kötü niyetli script ve dialer tipi programları, rootkitleri bloklayarak verilerinizi ve gizliliğinizi koruyor. Yalnızca bir tıklama ile kendi başına öğrenebilen gelişmiş Bayesian süzgeci ile size iletilerinizi spam ya da değil şeklinde sınıflamanıza olanak sağlayan antispam modülünü hizmetinize sunuyor. Ayrıca yeni geliştirilmiş Anti-Phishing özelliği ile elektronik dolandırıcılığa ve kullanıcıların özel finansal detaylarını hile ile elde etmeye çalışan internet sitelerine karşı korunma sağlayan BitDefender Internet Security 2010 programının akıllı güncelleştirmeleri kullanıcı müdahelesi gerektirmiyor.

Ebeveyn Kontrolü ile evde çocuklarınız bilgisayar başındayken neler yapıyor diye endişelenmenize gerek kalmıyor. Bu modül ile yaş gruplarına göre (çocuk, ergen) kullanıcının hangi tür sitelere girebileceği, hangi uygulamaları kullanabileceği, hatta haftanın hangi günleri hangi saatlerde internete erişebilecekleri belirlenebiliyor. Live Update ağdan, internet üzerinden direkt olarak yada bir Proxy sunucusu aracılığı ile gerçekleştirebiliyor. BitDefender lisans sahipleri virüs tanımları ve ürün güncellemelerinden ücretsiz faydalanabiliyor.

IM Şifreleme özelliği ile MSN ve Yahoo Messenger kullanıcılarının tüm görüşmeleri ve paylaşımları hem otomatik olarak virüs taramasından geçirilmekte, hem de eğer kullanıcı başka bir BitDefender kullanıcısı ile mesajlaşırken, gelen ve giden mesajlar şifrelenmekte böylece tam bir gizlilik sağlanmaktadır. Ev Ağı özelliği, aynı evde varolan birden fazla BitDefender ürününü tek bir noktadan zahmetsizce yönetmenize olanak sağlıyor. Oyun Modu, özellikle bilgisayarını oyun amaçlı kullanan kişilerin en çok yakındığı "antivirüs programlarının oyun performansını düşürmesi" sorununa çözüm oluyor. Oyun başladığında otomatik olarak veya istendiği anda tek bir tuşla Oyun moduna geçen BitDefender, kullanıcıların oyun oynarken gereksiz uyarılar almasını engellemek, o sırada başlayacak zamanlanmış taramaları ertelemek vb. gibi önlemlerle oyundan maksimum keyif almasını sağlamaktadır. Laptop Modu ise, özellikle dizüstü bilgisayar kullanıcıları için geliştirilmiş, bilgisayarın pil modunda çalıştığını anlayarak ayarlarını minimum düzeye çekip pilin en uzun süre dayanmasını sağlamaktadır. Dosya Kasası ise kullanıcılara, kişisel gizlilik içeren bilgilerini özel olarak belirleyecekleri şifreli bir alanda saklamalarına olanak sağlayarak, başka kişilerce erişilmesine veya görülmesine engel olmaktadır. Kullanıcı dostu arayüzleri, benzersiz teknolojisi ve uygun fiyatları ile 2010 yılında da BitDefender başarılarını çok sık duyacağınızı şimdiden söyleyebiliriz.

---

Kavi İnternational Bilgi Güvenlik Sistemleri Danışmanlık Tic. Ltd. Şti
Gülbahar Mah. Çiçekli Bahar Sok. No:5/9 Şişli 34394 istanbul / Türkiye
Telefon: +90 (212) 356 04 04 (pbx)
Faks : +90 (212) 216 98 13 info@kavi.com.tr
www.kavi.com.tr - www.bitdefender.com

4 - 'e Scan Antivirüs

'e Scan bilgisayar sistemleri ve networkler için NILP teknolojisi, MWL teknolojisi ve sezgisel tarama özelliği ile sizin için tam bir koruma sağlar.

MWL teknolojisi;

'e Scan ,devrimsel nitelikteki Micro World Winsock Layer (MWL) teknolojisi ile gerçek zamanlı bir virüs koruma sağlar. Güvenlik tehditlerini Windows Socket Layer'da engeller ve e-postaları yasaklı içerik yada kötü amaçlı eklere karşı tarar, ayrıca web sayfalarını da filtreler. Micro World'ün Win- Sock Layer'ı internet ve Windows Soket katmanı arasına sisteminiz ve internet arasındaki trafiği analiz etmek üzere yerleştirilmiştir İnternete bağlandığınızda Winsock Layer; bilgisayarınız ve internet arasında bir arayüz görevi görür. Tüm e-postalar, eklentiler ve indirilenler vb. sisteminize girmeden önce taranır.

NILP Teknolojisi;

NILP teknolojisi yapay zeka prensiplerine dayanan bir teknolojidir. NILP teknolojisi spam ve kimlik hırsızlığına karşı sisteminizi korur. Bu teknoloji; kullanıcının davranış örneklerini inceleyerek her maili spam veya değil olarak sınıflandırıp analiz edebilir. Sistem yöneticileri, kullanıcıları için şirket politikası olarak rule setler belirleyebilirler

Ürün Avantajları:

Proaktif Koruma: Sahip olduğu MWL teknolojisi ile Winsock Layer katmanı, bilgisayarınızda Outlook, Messenger vs. ile gelebilecek tehditleri anlık olarak tarar ve minimum yanlış alarm (false alarm) ile en iyi korumayı sağlar. Virus Bulletin, av-comparatives gibi pek çok saygın kurumun yaptığı testlerde kendisini kanıtlamıştır.

Sürekli Güncelleme: 'e Scan saat başı kendini günceller ve bu güncelleme periyodu kullanıcı tarafından da düzenlenebilir. Güncelleme paketleri çok küçük (20-30kb) olduğundan internet hızınızı asla etkilemez.

Maksimum Performans: 'e Scan kullandığı motorun işleyişi sayesinde sistem kaynaklarını minimum seviyede kullanır ve bu sayede hiç aksaklık veya performans sorunu yaşatmaz. Bu sayede bilgisayar performansını arttırmak adına donanım yükseltmesi (CPU, RAM gibi) gerekmez.

Kullanıcı Dostu: Gelişmiş arayüzü sayesinde kullanımı çok basit ve kolaydır. Bunun yanında ileri düzey kullanıcılar için detaylı optimizasyon yapabilme imkanı da vardır.

Çoklu Dil Desteği: 'e Scan kurulumda 13 farklı dil seçeneği sunar. Türkçe dil seçeneği mevcuttur. Aynı lisans ile farklı bir dil için yeniden kurulabilir.

Ücretsiz Teknik Servis: 7/24 ücretsiz anlık teknik servis hizmeti mevcuttur. Msn, uzaktan yardım gibi pek çok hizmet ara birimi ile teknik destek sunulmaktadır.

---

'e Scan Türkiye: 1324. Cad. No:5/4 Öveçler. Çankaya-Ankara
Tel: +90 312 472 02 32 Fax: +90 312 472 02 92
bilgi@escanturkiye.com - www.escanturkiye.net

5 - F-Secure Internet Security 2010

Eskiye göre çok daha hızlı ve çok daha başarılı

F-Secure Internet Security 2010 antivirüs ve güvenlik duvarı ile güçlendirilmiş internet güvenliğini, ebeveyn kontrollerini, spam filtrelemesini ve davranış analizini birleştirmektedir. Deep-Guard adı verilen davranış analiz aracı programlar veya dosyalar potansiyel olarak zararlı eylemlere kalkıştığında uyarı yapar. Bu özellikle daha önce görülmemiş ve henüz imzası bilinmeyen bir tehdit ile karşılaşıldığında faydalı olabilir. F-Secure Internet Security 2010 için gerekli süreçler sadece 9 tanedir (önceki versiyonlarda 24 idi). Bu 9 sürecin her biri sadece gerekli olduğunda üretilip daha sonra kapatılarak sistem performansını bilgisayarı almanıza esas sebep olan görevler için saklar.

Bilgisayarın güvenli olup olmadığını gösteren büyük bir simge ile statü, görevler ve istatistikler şeklinde üç ana bölüm için kısa yolların ve güncellemeler ve ayarlar için daha küçük simgelerin bulunduğu ana ekran oldukça kolay anlaşılabilirdir. Statü ekranı sunulan farklı türde korumalar ile ilgili genel bir bilgi verir. Güvenlik duvarı hangi programların internetle konuştuğunu gözetim altında tutar ve hacker'ların sisteme erişmesine izin vermezken virüs ve spyware(casus yazılım) koruması birleştirilir. Internet Explorer'daki bir araç çubuğu internet sitelerinde istenmeyen şeyler olduğunda bir uyarı verir ve arama motoru sonuçları ile mail'leri kontrol eder. Yazılım üzerinde Spam filtrelemesi ve son olarak ebeveyn kontrolü de bulunmaktadır. Deepguard koruması, çok daha sık gönderilen kötü yazılımlar sorunu için ilginç bir çözümdür.

Deepguard, F-Secure tarafından oluşturulan listelere ve programın ne yapmaya çalıştığına dayanarak yazılımın çalışmasına izin verilip verilmeyeceğine karar verir. Bir onaylı yazılım listesinde bulunmadıkça Windows sistem kütüğünü değiştirmeye çalışmak gibi bir davranış bir uyarıyı tetikler. Onaylı yazılım listesinde ise kullanıcı için herhangi bir kesiklik olmaz. Benzer şekilde yazılım, bilinen bir kötüler listesinde ise soru sormaksızın bloke edilir. Ebeveyn kontrolleri, küçük çocuklar ve daha büyük çocuklar (13-19 yaş) olmak üzere iki koruma düzeyine sahiptir. Her biri internette harcanan zaman için ayrı sınırlara sahiptir, bununla birlikte kısıtlamalar chat veya online oyunlar için geçerli değildir. Küçük çocukların sadece onaylı bir listede yer alan siteleri ziyaret etmelerine izin verilirken daha büyük çocuklar bazı bloke edilmiş siteler dışında her yere erişebilirler.

Ücretsiz güvenlik araçları mevcuttur. Ama F-Secure IS paketi her şeyin basit ve düzgün şekilde çalışmasını sağlar. F-Secure Internet Security 2010 bazı faydalı gereçler içerir ve kullanılması da çok kolaydır. Küçük ve büyük çocukların internet erişimini kontrol etmek ihtiyacı duyan aileler, F-Secure Internet Security 2010'u çok sevecektir. İnternette sörf yapma süresi konusunda zaman sınırları da dahil olmak üzere ebeveyn kontrolleri çeşitli kullanıcı tiplerine göre oluşturulabilir. İnternet sitesi güvenlik derecelendirmeleri ve gezginci algılaması da internette gezinmekle geçirilen zamanın güvenli olmasını sağlar. Toplamda daha az olan performans gerekliliği, daha fazla internet güvenliği ve sağlam ebeveyn kontrolleri F-Secure İnternet Güvenliğini aileler için çok iyi bir seçenek
yapmaktadır.

- Aile odaklı koruma, küçük ve büyük çocuklar ile yetişkinler için somut kontrol sağlar.
- Önemli ölçüde daha küçük olan ayak izi eski kişisel bilgisayarlar ve netbook'lar için idealdir.
- İnternet URL güvenlik derecelendirmeleri ve ziyaret edilen yerlerin algılanması, internette daha güvenli dolaşılmasını sağlar.
- Kullanıcı dostu arabirim, sofistike özelliklerin kolayca kontrol edilebilmesini sağlar.
- DeepGuard davranış analiz aracı, yeni ve bilinmeyen tehditlerden korunmaya yardımcı olur.
- DeepGuard davranış analizi yeni ortaya çıkan kötü yazılımlara karşı önemli bir ilave koruma katmanı sunar.
- İnternet sitesi güvenlik derecelendirmeleri ve örün tarayıcıları faaliyet algılaması, erişimde taramayı güçlendirerek internette daha güvenle dolaşılmasını sağlarlar.
-Ebeveyn kontrolleri, ailenin genç veya yaşlı tüm üyeleri için kişiye özel güvenlik ayarlarına olanak sağlar.

---

Lidyum Bilişim Teknolojileri San. Ve Tic. Ltd. Şti.
Atatürk Mah. Ekincioğlu sok. no:12
Ataşehir- İstanbul
www.lidyum.com.tr

6 - ESET

ESET'in kuruluşu Peter Pa?ko ve Miroslav Trnka isimli iki bilgisayar programcısının o dönemki adıyla Çekoslovakya'da dünyanın ilk bilgisayar virüslerinden birini keşfettikleri 1987 yılına uzanıyor. Bu virüsü "Vienna" olarak adlandıran ve tespiti için bir program geliştiren ikili, bunun ardından birçok yeni virüs keşfi gerçekleştirdi. Böylece bilinmeyen virüsleri dahi tespit edebilecek uluslararası bir yazılım geliştirme fikri ortaya çıktı. O dönem başlayan ve giderek gelişen çalışmalar bugün ESET'i, proaktif tespit alanında piyasa lideri olan global bir kuruluş haline getirdi. ESET, dünya çapında 160'dan fazla ülkede sayıları 90 milyonu aşan kişiye şirketin kuruluşundan bu yana taşıdığı felsefesiyle - sorumluluk, güvenilirlik ve dürüstlük- hizmet veriyor.

Türkiye'de en çok ESET ürünleri kullanılıyor

ESET için Türkiye'nin de ayrı bir önemi var. ESET, 2004 yılından bu yana Stratus Bilişim Sistemleri Tic. A.Ş.'nin distribütörlüğünde Türkiye'de ve tamamıyla Türkçe ürünlerle hizmet veriyor. Ülkemizde kullanılmaya başladığından bu yana geniş bir ilgiyle karşılaşan ESET ürünleri, bugün bilgisayar güvenliği deyince ilk akla gelen markalar haline geldi. Uluslararası pazar araştırmaları kuruluşu United Consultants'ın 34 ülkede yaptığı araştırmaya göre Türkiye'de antivirüs programı kullanan bilgisayar kullanıcıları, yüzde 33,2'lik oranla en çok ESET'in NOD32 ve ESET Smart Security antivirüs programlarını tercih ediyor. Yani Türkiye'de bilgisayarlara yüklenen her üç antivirus programından biri ESET.

ThreatSense teknolojisi

ESET'in geliştirdiği Proaktif Tehdit Tanıma Teknolojisi ThreatSense®, antivirüs sektörüne farklı ve dinamik bir yaklaşım getirdi. Güvenlik çözümlerindeki yenilik arayışı, ESET uzmanlarını bir nevi "teknoloji kuvözü" ağı geliştirmeye itti. Burada yazılım mühendisleri malware'lerin çalışma şeklini, tespit tekniklerini ve ağ optimizasyonlarını inceliyorlar. Kullanıcıların şüpheli ve tehlikeli olabilecek dosyaları, bir tür erken uyarı sistemi olan ThreatSense® teknolojisiyle, merkeze iletiliyor ve böylece analiz edilerek, tehlike oluşturmaları önleniyor.

ESET NO D32 Antivirus

Antivirüs yazılımı denince akla NOD32 gelir. ESET NOD32 Antivirus, ThreatSense® motoru sayesinde, virüs, truva atı, worm, adware, spyware, phishing, rootkit ve daha pek çok internet kaynaklı tehditleri, proaktif olarak tespit ediyor ve siliyor. Threat- Sense® motoru üzerine inşa edilmiş olan ESET NOD32 Antivirus, kullanıcıların bilgisayarlarını korumak için güvenebilecekleri entegre bir çözüm olarak öne çıkıyor. Bu çözümün sistem kaynaklarına getirdiği yük, minimum düzeyde. Kullanıcılar programı kullandıkları sırada bilgisayarlarında bir yavaşlama hissetmezler. ESET NOD32
Antivirus kolay ve kısa süren yükleme işlemi sonrasında arka planda kullanıcılara güvenli ve korunan bir bilgisayar deneyimi yaşatmak üzere sessizce çalışır. ESET NOD32 serisinin en son versiyonu olan Antivirus 4'te uygulanan gelişmiş teknikler, virüsleri, casus yazılımları, truva atlarını, solucanları, reklam yazılımlarını ve kök setlerini, sistem performansını engellemeden proaktif bir şekilde önleyebilme özelliğine sahip. Bu versiyonun sunduğu bazı yenilikler ise şöyle sıralanabilir:

-Geliştirilmiş Temizleme: Antivirüs sistemi, şimdi algılanan sızıntıların çoğunu kullanıcı müdahalesi gerektirmeden akıllı bir şekilde temizler ve siler.

-Arka Planda Tarama Modu: Bilgisayar taraması, sistemin performansını yavaşlatmadan arka planda başlatılabilir.

-Daha Küçük Güncelleme Dosyaları: Çekirdeği en iyi duruma getirme işlemleri, güncelleme dosyaları boyutunun daha küçük olmasını sağlar. Ayrıca güncelleme dosyalarının zarar görmesini engelleme özelliği de geliştirilmiştir.

-Popüler E-posta İstemcisi Koruması: Yalnızca MS Outlook'ta değil, Outlook Express, Windows Mail, Windows Live Mail ve Mozilla Thunderbird'de de gelen postalar taranabilmektedir.

ESET Smart Security

ESET Smart Security (ESS), gerçek tümleştirilmiş bilgisayar güvenliği sağlayan yeni yaklaşımın ilk temsilcisi olarak dikkat çekiyor. En yeni ThreatSense® tarama altyapısı sürümüyle garanti edilen ESET NOD32 Antivirus hızını ve kesinliğini sunuyor. İsteğe göre uyarlanan kişisel güvenlik duvarı ve istenmeyen postaları engelleme modülleriyle birleştirilen ESET Smart Security, bilgisayarı tehlikeli duruma sokan saldırılara

-Çıkarılabilir Ortam Güvenliği: Tehditler bilgisayarlara USB parmak bellekler gibi çıkarılabilir ortamlardan girebilirler. ESET Smart Security kendiliğinden çalışan ortamları erişimde ve isteğe bağlı olarak tarayabilmenin yanı sıra içerisindeki autorun. inf ve ilgili dosyaları takıldığı anda tarar.

-Sistem Araçları: ESET SysInspector ve ESET SysRescue sistem işlevlerini derinlemesine analiz edip gizli tehditleri bulmaya ve boot edilebilir temizleme CD/DVD veya USB'si oluşturarak virüs bulaşmış bir bilgisayarı kurtarmaya yardımcı olurlar.

-Kendini Koruma: ESET Smart Security, zararlı yazılımların dosyaları bozmasını ve korumayı devre dışı bırakmasını önleyici bir teknoloji ile donatıldı. ve kötü amaçlı yazılımlara karşı sürekli tetikte tutan akıllı bir sistem. ESET Smart Security 4.0 Sürümü'nün öne çıkan özellikleri
şöyle sıralanabilir:

-Akıllı Tarama: ESET Smart Security HTPS ve POP3S gibi şifrelenmiş protokolleri de inceler ve sıkıştırılmış dosyaları akıllıca tarayarak diğer ürünlerin tespit edemediği tehditleri yakalar. ESET'in Akıllı Optimizasyon özelliği dosyaları hiç olmadığı kadar hızlı tarar.

-Zaman Kazandıran Güvenlik Duvarı: Öğrenme modu bilgisayar kullanma alışkanlıklarını gözlemleyerek güvenlik duvarı
kurallarını otomatik olarak oluşturarak zaman kazandırır. Tecrübeli kullanıcılar için ise daha gelişmiş modlar sunar.

-Güncellenmiş Antispam: ESET Smart Security daha küçük, hızlı ve etkili spam filtresi ile can sıkıcı spamleri engeller.

-Çıkarılabilir Ortam Güvenliği: Tehditler bilgisayarlara USB parmak bellekler gibi çıkarılabilir ortamlardan girebilirler. ESET Smart Security kendiliğinden çalışan ortamları erişimde ve isteğe bağlı olarak tarayabilmenin yanı sıra içerisindeki autorun. inf ve ilgili dosyaları takıldığı anda tarar.

-Sistem Araçları: ESET SysInspector ve ESET SysRescue sistem işlevlerini derinlemesine analiz edip gizli tehditleri bulmaya ve boot
edilebilir temizleme CD/DVD veya USB'si oluşturarak virüs bulaşmış bir bilgisayarı kurtarmaya yardımcı olurlar.

-Kendini Koruma: ESET Smart Security, zararlı yazılımların dosyaları bozmasını ve korumayı devre dışı bırakmasını önleyici bir teknoloji ile donatıldı.

---

ESET Türkiye
Stratus Bilişim Sistemleri Tic. A.Ş.
İstanbul merkez: 0212.251 51 80
Ankara: 0312 473 20 74
www.eset.com.tr email: satis@eset.com.tr

İnternet tuzakları

Abartılı yalanlar, boş vaatler: Dolandırıcılar için Internetten daha iyi bir yer yok! Yazımızda tipik internet dolandırıcılığını anlatıp hangi yöntemlerle korunmanız gerektiğini gösteriyoruz.

Yol haritası planlamak: 60 Euro.
Firefox indirmek: 192 Euro.
Dolandırıcıların nerede saklandıkları konusunda bilgi: Paha biçilmez!

Sitelere kaydolma önerileri gibi internet dolandırıcılığı tam gazla sürerken, şikâyetlerin ardı arkası kesilmiyor. Mafya sistemini
anlatan tüketici merkezleri de bunu onaylıyor. Sonuçta hep aynı oyuncularla karşı karşıya kalıyorsunuz: Bunlar, aynı anda birkaç site barındıran ya da merkezleri Dubai'de bulunan kukla şirketler üzerinden çalışan vurguncular. Bu nedenle takip edilmeleri neredeyse imkânsız. Uzman hukukçular ve kredi kuruluşları, kullanıcılar dolandırıcılık ağına düşmesin diye sürekli uyarı halinde. Ancak pahalıya patlayabilen şeyler sadece bu üyelik teklifleriyle sınırlı değil. İş ilanları, krediler ve internetteki açık arttırmalar da aynı şeyin peşinde: Yani paranızın!

Bu makalede size dolandırıcıların internette kullandıkları yöntemleri açıkladık ve buna uygun olarak DVD'mizde güvenli sörf için gerekli araçları bir araya getirdik. Yazılımlar, tarifler, şarkı sözleri: İnternette her şeye ücretsiz ulaşabilirsiniz. Birçok dolandırıcı da bu tür bedava hizmetleri kullanarak iş görüyor. Örneğin, eğer kayıtlı üyeyseniz, örneğin Opendownload.de gibi sitelerden ücretsiz download yapabilirsiniz. Kayıt için isminizi ve adresinizi bildirerek iki yıllık bir üyeliği onaylıyor ve toplam 192 Euro ödüyorsunuz.

Üyelikler: Pahalı teklifler

Bu tür siteler genellikle kullanıcının üstleneceği masraflar hakkında bilgi içermiyor. Fiyatlar ya kullanıcı sözleşmesinde belirtiliyor ya da sayfanın sonunda. Çoğunlukla açık renk fon üzerine açık renk yazıyla yazılmış oluyor. En popüler hile ise sayı ve para birimi simgelerini kelime olarak yazmak. Böylelikle okuma akışı kolaylaşıyor ve bilgi gözden kaçıyor. Daha çok kullanıcının dikkatini çekmek için bazı servis sağlayıcılar, Google reklâmlarına da başvuruyor. Bu reklâmlar ilgili aramalarda ve hatta güvenilir içerikli sayfalarda dahi çıkıyor. Dev şirket Adobe, Opendownload.de ve Softwaresammler.de sitelerini durdurmak için Frankfurt/Main bölge mahkemesine başvurmuş. Sitenin operatörü Content Services Ltd'in sahibi Alexander Varin. Bu alanda oldukça tanınmış bir sima. Benzer biçimde çalışan yüzlerce sayfa var. En son listeleri ilerleyen sayfalarımızda bulabilirsiniz (sayfa 49, kutular). Önceki web ilanlarından dolayı hayli tanınan Tomas Franco, fabriken.de portalıyla başka bir hile daha denedi. Fabrikalarda ve outlet'lerde ucuz alış veriş adresleri sunan sitenin kullanıcılarına haber bültenleri göndererek iki yıl boyunca, her yıl 84 Euro ödemeleri gerektiğini iletti. Ancak tüketiciyi kesinlikle bilgilendirmeden kullanıcı sözleşmesini değiştirmek yasal açıdan kesinlikle kabul edilemez. OpSec Security'nin internet hukuku uzmanlarına göre fazla okunmayan haber bültenleri yoluyla bilgilendirme yöntemi dahi şüphe uyandırıcı.

İŞTE KENDİNİZİ KORUMA YÖNTEMLERİ: Üyeliklerden kaçınmak için herhangi bir siteye üye olmadan önce kayıt şartlarını dikkatlice okumalısınız. Ayrıca gizlenmiş masraf bilgilerini bulmak için web tarayıcınızdaki arama fonksiyonu [Ctrl]+[F] ile "euro" ya da "?" simgesini de taratın. Genel kural: Bir web sitesi adresinizi ve hatta banka hesabı bilgilerinizi istediği anda bu siteyi kullanmaktan vazgeçin çünkü bunlar dolandırıcının size ulaşmasına yardımcı oluyor. Aksi takdirde, bir uyarı alsanız dahi sakin olun. Yapabileceklerinizi sayfa 48'deki röportajda öğrenebileceksiniz.

Kazık hizmetler: Küstah vaatler

Diğer şüpheli portal'lar bedava tekliflerinden dolayı çekici gibi görünüyor ama çoğu zaman işe yaramıyorlar. Gerçek hizmet sağlayıcıların yanı sıra arkadaşlık portal'ları da yeterince şüphe çekici. En basitinden şöyle düşünmekte yarar var: Çoğumuz sosyal ağlara sahte profillerle üye olmuyor muyuz? Eğer flirt-fever.com gibi üyeliği ücretsiz olan bir siteye kayıt olduysanız, çok geçmeden posta kutunuza sayısız e-posta düşmeye başlayacaktır. Bayanlara yanıt vermek için belirli bir ücret ödeyerek üye kaydı yapmanız gerecek. Gerçek aşkınızı bu şekilde bulmanız zor. Kullanıcıların çoğu ise üyelik iptalinin ya ertelendiğini ya da tamamen görmezden gelindiğini söylüyor. Kimi arkadaşlık siteleri özel mesajların ana sayfada bulunduğunu söylüyor.

Okumak için yıllık 200 Euro'yu gözden çıkartmanız işten bile değil. Dolandırıcılar için diğer bir hedef de finansal sorunları olan insanlar. Loto kazançları üzerine bilgi vermek ya da çekilişler için para ödemek bu blöf yönteminin bir parçası. Ancak burası aynı zamanda milyonlarca insanın gözünü kamaştırmanın tam yeri. Trans World Pay Company gibi şirketler e-posta yoluyla iş bulma servislerinden ya da kendi web sitelerinden iş teklifleri göndererek sizden yararlanmaya çalışıyor. Çoğunlukla bunun arkasında kara para aklama oluyor. Amaç hesabınıza para aktarıp provizyonunuzu düşmek ve başka bir hesaba aktarmak. Bu şirketler size ayda yaklaşık 2.000 Euro para vaat ediyor. Fakat siz hem beş kuruş alamıyorsunuz hem de peşinize interpol gibi ciddi kurumları takıyorsunuz. Çünkü çoğunlukla bu para şifresi kırılmış hesaplardan oluşuyor. Yakalandığınız takdirde hacker'a yardım ve yataklıktan suçlanıp kara para aklamak yüzünden ağır cezalar almanız mümkün. Danaro Invest gibi kredi aracı kurumlarından getirilen teklifler kısmen yasa dışı olmakla kalmayıp aynı zamanda çok da başarılılar.

Yıllardır gerçek gibi görünen bu şirket 480.000 Euro'ya kadar para sağlıyor gibi görünüyor. Üstelik kefil bile istemeden. Raporlardan edindiğimiz izlenime göre müşterilerin eline geçen ise sadece internet üzerinden yapmaları gereken yaklaşık 50 Euro bedelli konut sigorta formu. Üçkağıt tamamen bunun üzerine kurulu. 100euroin30tagen.net sitesi daha da kolay işliyor. 100 Euro verenler, bir ay sonra 200 Euro geri almakla kandırılmışlardı. İşletme geri dönecek paranın %98 garantili olduğunu iddia ediyordu. Ancak tüm müşteriler kalan %2'lik dilime dahil oldu.

İŞTE KENDİNİZİ KORUMA YÖNTEMLERİ: Tüm tekliflerin ortak özelliği gerçek olamayacak kadar güzel olmaları. Bu yüzden her zaman için sitede bulunan ticari bilgilere bir göz atmanız şart. Eğer isletmeci iletişim bilgileri olarak sadece posta kodunu ve pahalı 0900'lü telefon numaraları vermişse kesinlikle güvenilmez demektir. Cesur bir dolandırıcı genellikle başka bir sistem sağlayıcının adresini ve vergi numarasını çalar. Bu konuda detayları web'de yapacağınız bir aramayla kolayca öğrenebilirsiniz. Web sitesinin sahibini www.domaintools.com gibi bir adresten bulabilirsiniz. Çoğu kez, başınızın derde girmemesi için, sitelerin ismini Google'da aratıp diğer kullanıcıların tecrübelerine de bir göz atmanızda yarar var.

Sanal mağazalar: Online alış veriş tartışması

Çoğu online mağaza "ucuz iyidir" anlayışındaki insanlardan yararlanıyor. 2009 yılı sonundaki büyük vurgun dalgası bu tartışmayı alevlendirdi. Onlarca fason internet alış veriş sitesi bu vurgunda pay sahibi oldu. Mağazayı gerçekçi göstermek için çoçoğunlukla şirket isimleri ve adresler uyduruluyor ve tüm ürünler inanılmaz derecede düşük fiyatlarla satışa sunuluyor. Kabul edilen tek ödeme yolu ise nakit ödeme. Parayı yatıran müşteriler ise siparişlerine hiçbir zaman ulaşamıyor. Bu tür online mağazalara normalde sadece bir kaç gün ulaşılabiliyor. Çünkü genellikle "teknik sorunlar" ya da "tüm ürünler satıldı" bahanesiyle ortadan kayboluyorlar.

Eğer para hesaba yattıysa, geri alma ihtimali hemen hemen yok. Tabii bu sırada eski sitenin sahibi çoktan yeni bir site açmış oluyor. "Genellikle kent isimlerini kullanarak yeni online mağaza açmak bu dolandırıcıların sıklıkla başvurduğu bir yöntem. En popüler hile ise yerleşik şirketlerin isimlerini kullanmak. Çoğu kullanıcının bu dolandırıcılık yöntemine kanmasının nedeni ise böylesine kurumsal şirketlerin internet adreslerine aldanması. Online açık arttırmalarda ise müşteri, sunulan ürünlerin arkasındaki suçlunun kim olduğunu dahi bilmiyor. Bu şekilde dolandırıcılar örneğin eBay'de dolandırma
işinde genellikle başarılı oluyor. Yapılan ödemeden sonra ısmarlanan ürün hiçbir zaman gönderilmiyor. Ne var ki, eBay'in açık kurallarından sonra başka platformlar şüpheli modeller sunuyor. Örneğin timeauction.de ya da tencents.de gibi siteler, açık arttırma teklif kurallarını kullanan konseptlerle çalışıyor: Her teklifte fiyat 10 Cent civarında artıyor ve geri sayım yeniden başlatılıyor. Zaman ilerledikçe yeni teklifler yapılmıyorsa , en son teklif eden kişi ürüne sahip oluyor. Tencents.de'de bu kurallar geçerli. Her teklif artışı 50 cent gerektiriyor. Çok sayıda teklifin geldiği durumlarda ürünün ucuz fiyatı astronomik boyutlara ulaşabiliyor. Kullanıcıların web'de yayınladıkları yorumlar ise sadece ürünün fiyatını arttırma amaçlı olduğu biliniyor. Yorum yapan kullanıcıların genelde başka ürünlerin de fiyatlarını tetiklediği biliniyor.

İŞTE KENDİNİZİ KORUMA YÖNTEMLERİ: Online alış veriş yaparken kendinizi koruyabileceğiniz pek çok yöntem bulunuyor. Kapsamlı bilgi içeren şirket bilgisinin yanı sıra, online alış veriş mağazası fiyatları net bir biçimde belirtmeli. Kargo ücreti, ödeme imkanları ve olası ek ödemeler net bir biçimde listelenmiş olmalı. Bir sipariş verirken bilgilerinizin kodlanmış olmasına dikkat edin. Bunu web tarayıcınızın durum çubuğundaki kilit sembolünden anlayabilirsiniz.

Yemleme: Mükemmel kopyalar

Web'de dolandırıcılar için daha karlı yollar olsa da, yığın postalar hala çok yaygın bir yöntem. Özellikle bankalardan ve kredi şirketlerinden gibi görünen yığın postalar, kullanıcıların şifrelerini açığa çıkartıyor. Trend gittikçe daha da profesyonelleşen ve gerçeklerinden neredeyse ayırt edilemeyen e-posta ve yemleme (pishing) sitelerine doğru kayıyor. Bugüne kadar yığın postalar çoğunlukla e-postayla sınırlıyken, 2010'da Facebook gibi sosyal ağlar ya da Twitter gibi hizmetler daha popüler bir dağıtım yolu olacak gibi görünüyor. Milyonlarca insan bu siteleri iletişim amaçlı kullanıyor olsa da, sadece çok az kişi bu ortamlarda dolandırılabileceğini düşünüyor. Kullanıcılar, kısaltılmış URL'ler üzerinden tuzak sitelere yönlendiriliyorlar. Bu şekilde kayıt bilgilerine erişiliyor ya da bilgisayara Truva atları yerleştiriliyor.

İŞTE KENDİNİZİ KORUMA YÖNTEMLERİ: Yığın postalardan korunmanın en temel yolu e-posta yazılımında filtre kullanmak ve web tarayıcıda etkin bir yemleme filtresi bulundurmak (b)www.longurlplease. com(b) adresinden Long URL Please isimli aracı indirebilirsiniz. Bu araç sayesinde kısaltılmış bağlantıların yönlendirdiği asıl siteleri görüntüleyebiliyorsunuz.

Scareware: Hayalet virüslerde alarm

Sık sık bazı özel malware türleri, kullanıcıları açık ve sistematik bir biçimde soymaya çalışıyor. Kullanıcının bilgisayarında virüs olduğunu düşündürten sahte anti virüs programları malware piyasasında çok popüler. Manipüle edilmiş sayfalar üzerinden
bilgisayara yerleşen bu küçük kötü yazılımlar, sahici anti virüs yazılımları gibi alarm veriyor. Bu sözde zararlıları silebilmek içinse kullanıcının 30-60 dolarlık bir tam sürüm satın alması gerekiyor.
Bu sürümlerin Antivirus 360, Malware Alarm ya da SpySheriff gibi isimleri kulağa hoş geliyor - ama ise yaramadıkları aşikar. Buna karşın Ransomware olarak adlandırılan yazılımlar kullanıcının internete erişimini engelleyerek ya da dosya şifreleyerek şantaj yapıyor. Verilerini geri alabilmek için kullanıcının öncelikle belirli bir miktar ödemesi gerekiyor. Örneğin Data Doctor 2010 adlı Truva atı bu iş için 90 Dolar istiyor. Santajcı parayı aldığı anda size sabit diskinizdeki silinmiş verileri geri alabilmeniz için SMS'le bir kod yolluyor.

İŞTE KENDİNİZİ KORUMANIN YOLLARI: Böyle durumlarda hasarları yok eden özel kurtarma araçları bulunuyor; örneğin Sunbelt Security'nin geliştirdiği Data Doctor gibi. Malware'i önceden tespit edebilmek için bilgisayarınızda daima güncel bir güvenlik yazılımı kurulu olmalı. Ayrıca arama sonuçlarındaki bağlantıları kontrol ederek Malware içerme ihtimali olan siteleri bulan Linkchecker'lar da çok yararlı oluyor. Bu araçları DVD'mizden bilgisayarınıza kurabilirsiniz. Üstelik tamamı ücretsiz ve kayıt gerektirmiyor.

--

Yeni dolandırıcılık yöntemleri

İnternette neredeyse her gün yeni sahte siteler açılıyor. Bu tür tehlikeli sitelerden kaçınmak ve en son hilelerden haberdar olmanızda yarar var:

www.phishtank.com
Sahte sitelere ve özellikle sahte online mağazalarına karşı uyarıyor

www.turk.internet.com
İnternet dünyasından raporlar, güvenlik haberleri ve ayrıntılı bilgiler

www.internetvehukuk.com
İnternet hukuku, uyarılar ve internette veri koruma üzerine bilgiler

www.doctus.org
Dolandırıcı online mağazalardan tüketiciyi korumak için tüyolar ve haberler

www.freepcsecurity.co.uk
Sürekli güncellenen sahte sitelerin listesi

Sonraki Haber

Forum