"Bilgisayar Bilmeyen Kalmayacak"

"Bilgisayar Bilmeyen Kalmayacak" projesi nedir? Nasıl 500.000 gence ulaştı? İşte detaylar...

3G+ teknolojisi ile hız kazanan "Bilgisayar Bilmeyen Kalmayacak" projesi, 500.000 gence ulaşarak bilgi teknolojileri eğitim programlarında önemli bir başarıya imza attı. Proje, sosyal hayatta ve meslek yaşamında gençlerin önünü açıyor.

Türkiye Vodafone Vakfı'nın Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı ve Habitat için Gençlik Derneği ile başlattığı "Bilgisayar Bilmeyen Kalmayacak" projesi (BBK) ilk günden bu yana 500.000 gence ulaşarak başarısını kanıtladı. Türkiye'nin genç potansiyelini harekete geçirmeyi ve bilgi toplumuna dönüşüm sürecinde gençlerin daha etkin rol almasını amaçlayan proje, dünyanın mobil iletişim lideri Vodafone'un 3G+ teknolojisi ile ivme kazanıyor.

Türkiye Vodafone Vakfı'nın "Bilgisayar Bilmeyen Kalmayacak" projesi, nüfusun yarısının genç bireylerden oluştuğu ülkemizde, yeni teknolojilere adapte olmak ve bilgiye yurdun en ücra köşelerinden bile hızlı bir şekilde erişmek isteyen gençlere benzersiz bir olanak sunuyor. Proje kapsamında www.bilgitoplumu.net adresi üzerinden verilen Avrupa Bilgisayar Yeterlilik Sertifikası eğitimi (ECDL) ile 1 milyon gencin bilgi teknolojileri konusunda eğitilmesi ve ileride meslek hayatına daha avantajlı olarak başlaması hedefleniyor. 50 ilde gönüllü olarak çalışan Bilişim Elçileri ile bilişim teknolojilerinin gençler arasında yaygınlaştırılmasının amaçlandığı projede, sosyal ve fiziksel dezavantajlı gençlerin sosyal hayata entegre olması ve bilgi işlem teknolojileri alanındaki istihdam boşluğunun doldurulması planlanıyor. Projenin ana hedef kitlesini 30 yaş altındaki gençler oluşturuyor ve program dahilinde özellikle genç kızlar ile kadınlara yardımcı olunması amaçlanıyor.

Türkiye Vodafone Vakfı'ndan büyük bir başarı

Proje kapsamında, bilgisayar ve internet bilgisi olmayan gençlere yüz yüze ve internet üzerinden temel bilgisayar eğitimi veriliyor. Gönüllü eğitim ekibi, gençlerin karşılaşabileceği sorunları çözmek için bölgesel danışmanlık hizmeti de sunuyor. Proje kapsamındaki gençler, programın internet portalı üzerinden, Türkiye'de yapılan diğer gençlik çalışmaları ve bilgi teknolojilerinde gerçekleştirilen yeniliklerle ilgili bilgi edinebiliyor. Böylelikle, Türkiye'nin en büyük eğitim ve gençlik ağı ile gençlerin forumlar aracılığıyla çeşitli projeleri tamamlamasına olanak tanınıyor.

Türkiye Vodafone Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Rengin Onay, BBK'nın elde ettiği başarıyla ilgili olarak yaptığı açıklamada, "Projenin başlangıç tarihi olan Aralık 2008 tarihinden bu yana yapılan çalışmalarla hedeflediğimiz 1 milyon gencin yarısına ulaşmış bulunuyoruz. Ülkemizin bilgi toplumuna dönüşüm sürecinde özellikle geleceğimiz olan gençlerin bilgiye ulaşımının önündeki engellerin ortadan kaldırılması için yaptığımız çalışmalara hızla devam ediyoruz. Değişen ve gelişen teknolojik dünyaya uyum sürecine odaklandığımız bu proje ile gençlerimizin bilişim alanındaki kapasitelerini geliştirmeyi ve bilgiye erişimlerini kolaylaştırmayı hedefliyoruz. Bugün geldiğimiz noktada, dönüşüm sürecinde yapılan bu çalışmaların amaçlarına daha hızlı ve etkili bir şekilde ulaşılabilmesi için etkin iletişimin gerçekleştirilmesi konusundaki faaliyetlerimizi de sürdürüyoruz" diye konuştu.

3G teknolojisinin Türkiye'de hayata geçmesiyle birlikte yeni bir aşamaya geçen bilgi toplumu dönüşüm programı ile internet şimdiye dek olmadığı kadar özgür ve çok daha demokratik bir ortam haline geldi. Bilgiye erişmek isteyen herkes her an, her yerden mobil internet erişimi sağlayan 3G+ teknolojisi ile dünyaya bağlanabiliyor. Kullanıcıların Türkiye'nin en ücra köşelerinden bile ADSL internet erişimi olmayan noktalara ulaşmasını sağlayan 3G teknolojisi, bilgisayar ve internet kullanımı düşük olan genç nüfusa yeni iletişim olanakları sağlıyor.

Üç büyük kuruluş

Türkiye Vodafone Vakfı hakkında
Vodafone Grup Vakfı, 2002 yılında kuruluşundan bu yana özellikle afet yardımları, spor ve müzik inisiyatifleri ile özel projeler yoluyla, imkânları kısıtlı çocuklara yardımcı oluyor. Vodafone'un dünya genelindeki 23 yerel vakfı aracılığıyla bu tür projelere 100 milyon sterlinin üzerinde yatırım yapıldı. Vodafone'un sosyal yatırım politikası doğrultusunda Mayıs 2007'de Vodafone Türkiye tarafından kurulan Türkiye Vodafone Vakfı, Vodafone'un sorumlu kurumsal vatandaş olarak toplumla bütünleşme taahhüdünün sosyal yaşama yansımasıdır.

Türkiye'nin en saygıdeğer kurumsal vakfı olma vizyonuyla yola çıkan Türkiye Vodafone Vakfı, Türk toplumunun ekonomik, sosyal, kültürel gelişimine destek olma ve yaşam kalitesinin artırılmasına katkıda bulunma misyonuyla
hareket ediyor. Vakıf bu çalışmalarıyla, Active Academy tarafından verilen "2008 Yılı Kurumsal Sosyal Sorumluluk" ödülüne layık görüldü. www.turkiyevodafonevakfi.org.tr

Habitat İçin Gençlik Derneği Hakkında
'Bizler sadece geleceğin liderleri değil bugünün de ortaklarıyız' vizyonu ile yola çıkan ve 1997'den bu yana çalışmalarına devam eden Habitat için Gençlik Derneği; gençlerin kapasitelerini arttırmayı, karar alma mekanizmalarına katılmalarını, kamu kurumları ve özel sektörle işbirliği geliştirmelerini amaçlamaktadır. Gençlik alanında birçok projeye imza atmış olan Dernek; Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı, özel sektör ve vakıflar ortaklığında gerçekleştirilen projelerle bilişim, cinsel sağlık ve üreme sağlığı ile savunuculuk alanlarında yoğunlaşmaktadır.
Habitat için Gençlik Derneği, 1997 yılında Dünya Birleşmiş Kentler ve Yerel Yönetimler Teşkilatı'nın, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı ortaklığında yürüttüğü Yerel Gündem 21 Programı'na dahil olmuştur. Yerel Gündem 21 Programı kapsamında derneğin kolaylaştırıcılığında, Ulusal Gençlik Parlamentosu şemsiyesi altında bugün 73 ilden yerel gençlik meclisi temsilcileri bir araya gelmiştir. Ulusal Gençlik Parlamentosu Türkiye'de bütüncül bir gençlik politikasının oluşturulması için çalışmalarını sürdürmektedir.

Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) Hakkında
UNDP Türkiye 3 temel alanda ilerleme kaydetmek için çalışıyor: 1) Demokratik yönetişimin sağlanması için kapasite geliştirme; 2) Yoksulluğun azaltılması için çaba gösterilmesi; 3) Çevre ve sürdürülebilir kalkınma... Bu temel alanlara ek olarak, UNDP, politika ve projelerde, kadınların, özel sektörün, kapasite geliştirilmesinin, Bilişim ve İletişim Teknolojisi'nin rolüne büyük önem veriyor. UNDP, bu alanlarda ilerleme kaydedilebilmesi ve Türkiye'nin kalkınmasına katkıda bulunabilmek için, hükümet, yerel yönetimler, sivil toplum, üniversiteler ve özel sektörle ortaklıklar kuruyor. Kalkınma projelerinin etkin bir şekilde uygulanabilmesi için bakanlıklarla yakın ilişki içinde çalışıyor. UNDP, kadın, gençlik, yerinden olmuş kişiler ve Binyıl Kalkınma Hedefleri gibi konulardaki ortak projeler dahil, ülkedeki BM projelerinden en iyi sonuçların alınabilmesi için de, Türkiye'deki diğer BM kuruluşlarıyla işbirliği yapıyor.

Basın bülteninden derlenmiştir

Sonraki Haber

Forum