Bilgi'de Alan Turing Günleri

İstanbul Bilgi Üniversitesi Bilgisayar Bilimleri Bölümü, üç yıldır düzenlediği Alan Turing Günleri başlıklı etkinliği bu sene 29-30 Mayıs tarihlerinde Dolapdere Kampüsü’nde Erdal İnönü’nün katılımı ile gerçekleştirecek.

II. Dünya Savaşı’nda Almanya’nın şifrelerini çözen ve matematikle savaş kazanan adam olarak da tanınan İngiliz matematikçi ve şifrebilimci Alan Turing adına düzenlenen etkinlik, yerli ve yabancı bilim adamlarını bir araya getirecek.

İstanbul Bilgi Üniversitesi Bilgisayar Bilimleri Bölümü’nün düzenlediği Alan Turing Günleri’nin bu yılki konusu: “Klasik ve Kuantum Hesaplama”. Kuantum bilgisayarların çalışma ilkeleri, geleceği ve uygulamalarının tartışılacağı konferanslar, bilişim dünyasının dikkatini hesaplama kuramında ve bilgisayar teknolojisinde çok önemli bir gelişme olan kuantum bilgisayarına çekmeyi amaçlanıyor.

Kuantum bilgisayarlarının gelişmesi sadece bilişim sektörünü değil, tüm dünyada iletişimden ulusal güvenliğe kadar pek çok alanı da yakından ilgilendiriyor. Kuantum bilgisayarları üzerine çalışmalar yürüten Prof. Peter Shor’un sözleriyle açıklarsak: “Eğer kuantum bilgisayarları inşa edilirse, bütün casuslar bunlardan edinmek isteyecekler. Bütün kodlarımız çözülecek ve e-postalarımızı okuyabilecekler. Ta ki biz kuantum şifreleri yazana ve onların gözlerini korkutana dek."

Bilgisayar teknolojisindeki muazzam gelişmeler, geleceğin kuantum bilgisayarları ile insan beyninin işlem gücüne erişmeyi de mümkün kılıyor. Böylece “yapay zeka” kavramı bilim kurgu konusu olmaktan çıkıp, günlük hayatın bir parçası olma yolunda hızlı bir ivme kaydediyor. Klasik “0” ya da “1” hükümranlığına son veren kuantum bilgisayarları, 0 ve 1 hallerine sahip olmakla beraber, 0 ve 1 arasındaki sonsuz halleri de barındırırlar. Bu durum, aynı fiziksel mekana çok daha fazla bilgi sığdırmamıza olanak sağlıyor. Şu anda bilinen en gelişmiş kuantum bilgisayarı sadece 24 atomluk bir molekülden oluşuyor.

Son yılların en önemli bulguları arasında sayılan kuantum algoritması ise, kuantum bilgisayarları kullanılarak, var olan tüm güvenlik şifrelerinin saniyeler içinde kırılmasının hiç de zor olmayacağını gösteriyor. İstanbul Bilgi Üniversitesi’nin düzenlediği ve tüm bu gelişmelerin ele alınacağı iki günlük etkinlik, kuantum hesaplamaları alanının önde gelen bilim adamlarını konuk edecek.

İngilizce gerçekleşecek konferanslar ilgilenen herkesin katılımına açık olacak.

Sonraki Haber

Forum