Beynin şimdiye kadar görülmüş en detaylı haritasını çıkardılar

Uzayı, galaksileri, nebulaları unutun... Daha beynimizin içinde ne olduğunu bile tam olarak bilemiyoruz. Ama bilim insanları, şimdi bu ayıba son vermek için kolları sıvadı ve beynin şimdiye kadar görülmüş en detaylı haritasını çıkarmayı başardı.

Beynin yapısı evrendeki en şaşırtıcı ve karmaşık bulmacalardan biri. Modern teknolojimize rağmen hala beynin içinde neler olduğunu tam olarak çözemedik. Elon Musk bu iş için milyarlarca dolarlık yatırımla bir şirket kurmuş olsa da, o bile henüz mucizevi bir cevaba ulaşmış değil.

Ancak şimdi uluslararası bir bilim insanları ekibi, yetişkin bir beyindeki her nöronu ve bağlantıyı gösteren ilk haritayı oluşturdu. FlyWire Konsorsiyumu tarafından oluşturulan bu 'bağlantı şeması', bir meyve sineğinin beynindeki 139.255 nöronun her birini ve bunlar arasındaki 50 milyon bağlantıyı ortaya koyuyor.

Yalnız dikkat ederseniz, haritası çıkarılan beyin bir meyve sineğine ait. İnsan beyni hala muammasını korumaya devam ediyor.

İnsan beyninin bir sineğin beyninden yaklaşık bir milyon kat daha fazla nörona sahip olduğunu söyleyen araştırmacılar, bunun bizi kendi zihnimizi anlamaya daha da yaklaştırdığını söylüyor.

Projenin eş lideri Cambridge Üniversitesi'nden Dr. Gregory Jefferis şunları söylüyor: "Beyin bağlantı şemaları, hareketlerimizi nasıl kontrol ettiğimizi, telefona nasıl cevap verdiğimizi veya bir arkadaşımızı nasıl tanıdığımızı gibi ilgi duyduğumuz her şeyi anlama yolunda ilk adımdır."

Bu çığır açıcı haritayı oluşturmak için dişi bir meyve sineğinin beyni, her biri yalnızca 40 nanometre kalınlığında olan 7.000 parçaya dikkatlice kesildi. Daha sonra her segment, beyni oluşturan hücreleri ortaya çıkarmak için yüksek güçlü bir elektron mikroskobu kullanılarak ayrı ayrı tarandı.

Ortaya çıkan veri seti 100 Terabayt depolama alanı kaplıyordu. Bu da 2.500 adet yüksek çözünürlüklü filme eşdeğerdi.

Beyin haritamız yok

Bu bilgiler yakın bir gelecekte insan beynini de anlama çalışmalarının hızlanmasına yardımcı olabilir. Belki bir gün düşünce gücüyle mutfaktan bir bardak suyu kaldırıp elimize kadar getirebileceğiz ama şimdilik bu üşengeç Jedi Master numaraları için erken. Mars'ta koloni kurmak için planlar yapan insanoğlunun önce kendi beynini %100 haritalandırabildiğini bir görelim bakalım...

Sonraki Haber

Forum