Beyin İmplantı Felçlilere Özgürlük Tanıyacak
Bilim insanlarının geliştirdiği implant, felçli hastalara hiç olmadığı kadar geniş iletişim özgürlüğü tanıyacak
Üç felçli hasta üzerinde yapılan bir implant tedavisi, bilim kurgu filmlerinden fırlama bir fikri gerçeğe çevirdi. Boyundan aşağısı felçli hastalar, beyinlerine takılan bir elektrot düzen sistemi ile nörolojik hastalık, sakatlık ve organ kaybı yaşayan insanların da teknolojik cihazlarla etkileşim içerisinde olabileceğini gösteren bir çalışmanın parçası oldular.
Hastalara operasyon ile takılan BrainGate2 isimli elektrot sistemi, birçok felçli hasta için yaşam kalitesini yükseltmeyi vaat ediyor. Sistem, bu işi beyne yerleştirilen mikro elektrotlarla beyindeki motor nöronlardan gelen sinyalleri gerçek zamanlı olarak teknolojik cihazlara girilebilecek kodlara çevirerek başarıyor. Deneye katılan üç felç hastası da hareketi düzenleyen beyin bölümü olan motor kortekslerine yerleştirilen elektrot düzeni sayesinde nöronlarındaki aktiviteyi doğrudan cihazlara aktarabilmeyi başardılar. Bu sayede örnek olarak ekrandaki imleci düşünerek hareket ettirmeyi başarabilen hastalar, birçok kompleks kas hareketi gerektiren işlemleri sadece düşünce gücüyle tamamlayabiliyorlar.
"Bu tableti kullanmak benim için artık doğal bir süreç, oldukça rahat" ifadeleriyle deneyiminden bahseden bir hasta, implant sayesinde düşüncesiyle kontrol edebildiği tableti üzerinden internetten eşya siparişi verdi ve sanal bir piyano çalmayı başardı.
Elbette ki beyin-bilgisayar arayüzü teknolojisi birkaç yıldır birçok örneğini daha gösteren bir araştırma alanı. Bu araştırmayı diğerlerinden ayıran nokta ise BrainGate2'nin diğer araştırmalarda kullanılan cihazlara karşılık olarak tamamen modifiye edilmemiş araçların kullanımına izin vermesi. Bu sayede diğer araştırmalarda modifiye edilmiş cihazlar kullanan hastalardan sonra ilk kez bir araştırmada felçi hastalar, fabrika çıkışlı teknolojik cihazları kullanabilme yeteneği kazandılar. Bu gelişmenin yanı sıra yazılımlarda yapılacak birkaç modifikasyon cihazları felçli hastaların kullanımı için tamamen uygun hâle getirebilir.
Araştırma raporunda gelişme şu şekilde tarif ediliyor:
"Katılımcılar cihazlarda bulunan kullanıcı arayüzünü tüm hareketlere erişimleri olmasa da rahatlıkla kullanabildiler. Bu da örneğin bir internet tarayıcısını kullanırken hastaların bir internet sayfasında yukarı-aşağı hareket edebilmelerini sağladı. Bu tür kısıtlamalar Android OS içerisinde bulunan erişilebilirlik ayarları ile aşılabiliyordu. Ek olarak, Android OS klavye düzenini değiştirmek, felçli hastalar için yazma hızında da büyük bir artış sağlıyor."
Bu bulgular felç hastalarının kaybettiği iletişim ve bağımsız hareket özgürlüğünün çok pahalı ve özel ekipmanlar olmadan da aşılabileceğini ispatlamış oldu. BrainGate2, dünya çapında birçok insan için yaşam kalitesini arttırabilecek bir buluş olarak da tarihe geçti.